Selman ÇOLAK
Karaman’da Sanayi Üniversite İşbirliğinde Neler Bekleniyor!
Karaman’da yakın zamanda sık sık gündeme gelen bir konu başlığı aslında.
Karaman Organizesi Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinden ne bekliyor?
Üniversite iş dünyasından ne bekliyor?
Şehir üniversiteden ne bekliyor?
Şehir üniversiteye ne veriyor?
Şehir kim? Şehrin dinamikleri neler? Üniversite deyince aklımıza sadece yönetim mi gelmeli, akademik kadro mu gelmeli, üniversite öğrencileri mi gelmeli.
Herkesin dilinde olan ancak tanımlaması ve sınırları tam belirlenememiş bir olgu, şehir, sanayi ve üniversite üçlüsü iş birliği.
Çok geniş ve çok farklı alanlarda üzerine saatlerce konuşulabilecek bir durum aslında bu.
Ancak ben yazımda Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ilki gerçekleştirilen 1. Ulusal Mühendislik ve Teknoloji Kongresi üzerine ve orada geçekleştirilen Üniversite Sanayi İşbirliği paneli üzerinden ilerleyeceğim.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde yaklaşık 9 yıllık Karaman Medyası içinde bulunduğum sürede iki farklı rektör hocayı tanıma imkânım oldu.
İki hocanın da muhakkak insani ya da akademik yönlerde birbirlerine üstünlük kuracakları noktalar olacaktır. Ancak üniversitenin yerleşke çalışmalarında sürekli büyümesi, kadrosunu genişletmesi ve çevresine yön verebilecek projelerle gündeme gelmesi biraz daha yakın döneme denk gelmiştir.
Özellikle Prof. Dr. Mehmet Akgül’ün Karaman için nelerin beklendiğini bilmesi, KMÜ iç dinamiklerine ve şehrin dinamiklerine göre adımlar atması gerçekten olumlu ve faydalı sonuçlar vermeye başlamıştır.
Özellikle yine son dönemde Karaman’da üniversitenin bilimsel ve sosyal organizasyonlara ev sahipliği yapması birçok faydalı sonuçlar verdiği gibi hem üniversitenin hem de şehrin prestiji açısından da önemli bir durumdur. İşte bu son panelde şehir dışından gelen akademik camia insanları, iş dünyasından isimler hem üniversiteyi daha yakından tanıma imkanı elde ettiler hem de Karaman’ı görme şansları olmuş oldu.
Gelelim panelimize.
Paneli hem bir medya mensubu hem de KMÜ’nün Yüksek Lisans öğrencisi olarak takip etme fırsatı bulmuş oldum.
Moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Koyuncu’nun yaptığı, Üniversite-Sanayi İşbirliği başlığı çerçevesinde gerçekleştirilen panelde OSB ve KARSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Esat Şen, Slava Süt CEO’su Mustafa Kundakçı, Duru Bulgur Yönetim Kurulu Üyesi Ece Duru, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Reşit Kızıldenizler, Toprakçılar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Toprakçı ve Üçsa Ambalaj San. ve Tic. A.Ş Satınalma Müdürü Ramazan Harmankaya önce firmalarını ve sektörlerini anlatan konuşmalar yaptılar sonrasında ise biraz daha soru cevap ve beklentiler şeklinde diyaloglar yaşandı.
Panelde Organize tarafından öne çıkan beklentiler;
KMÜ’nün akredite olmuş laboratuvarlarını artırarak kapılarını Karaman OSB’ye açması ve şehir dışına giden analizlerin Karaman dâhilinde yapılabilmesi,
Üniversitenin Karaman Organize Sanayi Bölgesi için de bir yeni bilgilerin ve fikirlerin edinilebildiği bir alan olması gerekli hallerde sürekli eğitim merkezi aracılığı ile mesleki kurslarla hem öğrencilerin hem de Karamanlıların eğitilmesi,
Öğrencilerin akademik bilgi ve becerilerin artırılmasının yanında çalışma ortamlarını da görerek nasıl bir meslek hayatına geçeceklerini bilmeleri ve kendilerini hazırlamaları gibi noktalar ön plana çıktı.
Üniversitenin beklentilerinde ise;
Özellikle şehir dışından gelen imkanları zayıf öğrenciler için burs imkanları sağlanması,
Staj dönemlerinde öğrencilerin kendilerini daha değerli hissedebilecekleri ve yapacakları işleri öğrenebilecekleri staj ortamları,
Üniversitede yapılan çalışmalarda iş dünyasının şehrin dinamikleri olarak daha fazla maddi ve manevi katkıda bulunmalar gibi konular öne çıktı.
Aslında istekler iki taraf içinde biraz daha dallanabilir ancak özetle üniversite öğrencileri kısa vadede iş ve ekonomik anlamda, akademik camianın çalışmalarını geliştirme noktasında iş birliği, sanayi camiasının da özellikle işletmelerde ne yapması gerektiği bilen, işletmesine nasıl bir katma değeri olacağın planlayabilen mezunları kendilerine göndermelerini beklediğini söyleyebiliriz.
Bütün bu beklentilerin yöntemleri ve işleyişi kimin ne kadar empati ve sabır göstermesi gerektiği, kimin ne kadar ne sunması gerektiği de ayrı bir planlama konusu…
Bir başka kongre ya da program değerlendirmesinde görüşmek üzere…
OSB ve KARSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Esat Şen
MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Reşit Kızıldenizler
Duru Bulgur Yönetim Kurulu Üyesi Ece Duru
Üçsa Ambalaj San. ve Tic. A.Ş Satınalma Müdürü Ramazan Harmankaya
Toprakçılar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Toprakçı
YAZIYA YORUM KAT