Nabi AVCI
Duymak
İnsanın düşünce dünyasını ve anlama/ kavrama yapısının, devam etmekte olan hayatı etkiler. Bu etkide en çok pay ise duydukları tüm şeylerdir. Bu sebeple, tıpkı biyolojik bedeni gibi kulağıyla beslendiği her şey onun düşünce yapısını oluşturur. Hz. Mevlâna, “Hayvan ağzından, İnsan kulağından beslenir “der. Beslenmenin sağlıklı olması için kulaktan duyulan her şeylerin sağlıklı olması yönünde tercihlerde bulunmak gerekir. Biyolojik bedenimizi beslerken yaptığımız tercihler nasıl sağlık sorunlarına yol açıyorsa, kulak yolu ile yaptığımız yanlış tercihler de düşünce/inanç dünyamızda ciddi sorunlar oluşturur. Bu sorunlar etkileri itibari ile sadece kendimizi değil çevremizdeki kişileri de olumsuz etkileyeceğinden, biyolojik beslenmeye göre daha tehlikeli sonuçları olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Dikkat edilirse, buraya kadar duymanın yerine işitmeyi kullanmadım. Çünkü işitmek, işitme organımız olan kulağın bir işlevi olmakla birlikte, duymak o işleve kayıtsız kalmamak anlamındadır. Bu farlılığın ayrıntısına fazlaca girmeden ve muhtemel bir yanlış anlaşılmaya da sebebiyet vermeden kastedilenin aslında bunun ötesinde olduğu anlaşılacaktır. Duymanın bir beslenme şekli olduğuna vurgudur. Duygu, düşünce ve inanç yapısını beslemeye yönelik olduğunu tekraren belirtmekte yarar vardır.
Önce şu ikazı buraya bırakmak yerinde olur. "Kişiye, yalan olarak, her duyduğunu anlatması yeter!" Yukarıda da vurguladığım gibi kulaktan beslenirken yanlış besinler tercih edildiğinde kendi sağlığımızla birlikte çevremizi de etkileyebileceğimizin göstergesidir. Fakat burada çevreyi etkileri fazla gibi görünse de en büyük zararı kendimizedir. Yalan kavramına hiç girmeden bile ikaz oldukça etkilidir bu yönü ile.
İnsanların en çok hoşuna giden şey onların duymak istediklerini söylemekmiş derler. Duymak istediği şeyler beslediğin duygu, düşünce ve inanç dünyan ve kişilik yapında ciddi sorunlar oluşturacağı aşikardır. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Dolayısı ile konfor alanından çıkman gerektiğinde çöküntülere sebebiyet verecektir. İnsana daima hakikat olan ve duymak istemediklerini de söyleyecek gerçek dostlar lazımdır. Böylesi dostları olan akıllı insanlardır.
Ayrıca akıllı insanların duyduğu şeyleri seçerken, değerlendirirken ve beslenirken doğru tercihleri olacaktır. Tekraren yazımızı sonlandırırken bir kez daha vurgulamak gerekirse, kulaktan sağlıksız beslenen bireylerin, sağlıksız duygu, düşünce ve inanç dünyasına sahip kendilerine olan zararı diğerine oranla kar be kat fazladır. Bu zararların çoğu kez telafisi oldukça güç olmaktadır benden söylemesi…
YAZIYA YORUM KAT