Karaman'da Kanser Tedavisine Katkı Sağlayacak Çalışma

Karaman'da Kanser Tedavisine Katkı Sağlayacak Çalışma

KMÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Buğrahan Emsen'in Projesi TÜBİTAK Tarafından Desteklenecek

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Kamil Özdağ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Buğrahan Emsen'in yürütücülüğünü üstlendiği "Türkiye Endemiği Bazı Bitki Türlerinin Antioksidan, Sitotoksik ve Antimikrobiyal Etkinliklerinin Belirlenmesi" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002 programı kapsamında desteklenmeye layık görüldü. Projede Doç. Dr. Burak Sürmen, Doç. Dr. Hacer Sibel Karapınar ve Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Çiçek araştırmacı olarak yer alıyor.

Projenin amacı, oksidatif stres ve kanser arasındaki ilişkiyi derinlemesine incelemek. Proje kapsamında bazı bitki türlerinin antioksidan özellikleri ve kanser hücreleri üzerindeki etkileri değerlendirilecek. Doç. Dr. Emsen, "Oksidatif stres, serbest radikallerin hücrelere zarar vermesi sonucu kanser oluşumuna yol açabilir. Bu proje, kanserin başlangıcını ve gelişimini etkileyen bu sürecin dengelenmesine yönelik bilimsel çalışmaları içermektedir. Elde edilecek bulgular, kanser riskini azaltma ve tedavi süreçlerini iyileştirme stratejileri için önemli olacaktır" dedi.

Kmü’de Bitkilerin Kanser Üzerindeki Etkileri Araştırılıyor

"Bitkisel ürünlerde yüksek miktarda bulunan doğal antioksidanlar oksidatif stresi azaltıyor"

Bazı antioksidan bileşiklerin, mikroorganizmaların büyümesini ve çoğalmasını engelleyebilmesi yönünde gerçekleştirilen çalışmalar olduğunu belirten Doç. Dr. Emsen, "Özellikle bitkilerin doğal savunma mekanizmaları olarak geliştirdiği bu bileşiklerin bitkileri patojenlerden koruduğu bilinmektedir. Bazı antioksidanlar, mikroorganizmaların hücre zarlarını etkileyerek veya metabolizma süreçlerini bozarak antimikrobiyal etki gösterebilmektedir. Bitkisel ürünlerde yüksek miktarda bulunan doğal antioksidanlar serbest radikallerle etkileşime girerek oksidatif stresi azaltabilir. Bu durum hücrelerin yapısal bileşenlerinin zarar görmesini önlemektedir. Belirli bir coğrafi bölgeye özgü olan ve sadece o bölgede doğal olarak yetişen endemik bitkilerin doğal bileşikleri, bilim insanlarına yeni metabolitleri keşfetme fırsatı sunmaktadır. Bu kapsamda, Türkiye endemiği bazı bitki türlerinin antioksidan özellik taşıyan temel biyoaktif bileşiklerinin de tespit edileceği projemizde ilgili bitkilerin antioksidan, sitotoksik ve antimikrobiyal etkinliklerini belirlemeyi amaçlamaktayız" şeklinde konuştu.

 

Kmü’de Bitkilerin Kanser Üzerindeki Etkileri Araştırılıyor

İlgili Haberler

Kaynak:Karaman Haberleri

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber