Halis KARADUMAN
Helal Yeme Hassasiyeti Üzerine!
Kâinatta üç tür varlık mevcuttur. Cinler, insanlar, hayvanlar. Bu varlıklara Allah’ın verdiği ikramlara, nimetlere uygun olarak vazifeler yüklenmiştir. İnsanoğlu kâinatın efendisi olarak var edildiğinden elbette mesuliyeti ağırdır ve cenneti kazanmak imtihanındadır. Bu da kolay bir sınav değildir.
Çünkü Yaradan Bakara 168 de;“Ey insanlar! Yerdeki şeylerden helal ve temiz olmak şartıyla yiyin. Şeytanın adımlarına uymayın. Çünkü o hakikaten apaçık bir düşmandır.”
Âdem Peygamberin cennetten çıkarılıp, dünyaya sürgün edilmesine vesile olan şeytanın desiseleri çoktur ve büyüktür. Bu sebepten Efendimiz bu durumu ‘büyük savaş’ olarak vasvetmiş ümmetini çokça uyarmıştır. Anlaşılan o ki bu mücadeleden galip gelmek çoook emek ve gayret gerektirecek. Rabbim yardımcımız olsun.
İnsanoğlunun yaşamaya devam edebilmesi, ahiretini kazanmada çaba göstermesi için yiyip içmesi gerekiyor. İşte mesele burada düğümleniyor, ne verirsen ver Allah’ım, aciz kulun yer Allah’ım mı diyecek, yoksa seçici mi olacak. Çarşı pazara karışık, Rabbim neslimize yardım eylesin ve korusun.
Öncelikle kendimizin ve nüfuz edebileceğimiz çevremiz için, Rabbimizin helal rızık yiyiniz emrine azami ölçüde hassasiyet göstermeliyiz. Maazallah helal lokma girmeyen mideyle yapılan ibadetler Allah katında ne kadar kıymetli muteber olabilir. İnsan önüne gelen her şeyi değil, yasak olmayan temiz ve helal nimetlerle beslenmelidir. Büyüklerimizin yediklerinde şüpheli şeyleri midelerinden çıkarmak için bile ne kadar hassas olduklarını biliyoruz.
Haram lokmanın Allah indindeki sorumluluğunu bilen bir insan nasıl olur da önüne gelen her şeyi yer. Çünkü Efendimiz; “Helali talep etmek ve gerekli araştırmayı yapmak, her Müslüman’ın üzerine vaciptir.” Aynı zamanda midesinde bir lokma haram bulunan kimsenin kırk gün ameli kabul olunmaz, buyurmaktadır.
Rabbimiz bizlere helal ve temiz olanlardan yiyin diyor. Demek ki bir şeyin helal olması için temiz olması gerekir. Acaba yediklerimizden mesela tavuk, velevki besmele ile kesilse bile, tüylerini temizlemek için sıcak suya atılınca içindeki pislikler ete de nüfuz edeceğinden tamamı kirlenmiş oluyor, o halde basit gibi görünen, -Ne olacak tavuk değil mi deyip tüketmek hem dini, hem sağlık açısında mahzurludur. Elbette giyim kuşam da böyledir. Haram para ile alınan elbise ile kılınan namaz, binilen araba, oturulan ev, verilen zekât sadaka acaba insana ne kadar bir fayda sağlar?
Abdulkadir Geylani Hz; Ey oğul! Haram yemek kalbi öldürür. Helal yemek ise onu ihyâ eder. Lokma vardır kalbi temizler, lokma vardır onu karartır,demekte,
Efendimiz de, kırk gün helal yiyenin kalbini Allah nurlandırır, buyurmaktadır. Allah Resulü; Öyle bir devir gelecek ki, insanoğlu aldığı şeyin helâlden mi, haramdan mı olduğuna hiç aldırmayacak, buyurarak müminleri haram ve helâle dikkat etmesi gerektiğini konusunda her fırsatta ikaz etmiştir.
Şu bir gerçek ki uzun zamandır Müslümanlar olarak kendi yiyecek içecek ve kullandığımız malzemeleri kendimiz üretemiyoruz, kontrol de edemiyoruz, içeriklerini ve formüllerini bilemiyoruz. O sebeple kullanacağımız her şeye haram helallik açısından daha çok dikkat etmemiz elzem olmuştur.
Ahir zamanın en sıkıntılı konusu imanı kurtarma meselesidir. Sağlam iman sahibi olabilme de ancak helal lokma ile mümkün olacaktır. Peygamberimiz; haramlar apaçık bellidir, helaller de apaçık bellidir. Bu ikisi arasında şüpheli olanlar vardır. İnsanlardan çoğu bunları bilmezler. Her kim bu şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini de, şerefini de korumuş olur, buyurmaktadır.
Rabbimiz bizleri nefsimizin eline bırakmasın, helal yiyip içmede yardımcımız olsun. Sohbetin sonuna yine Efendimizin duasıyla nihayet verelim. “Allâh’ım! Bana helâl rızık nasip ederek haramlardan koru! Lütfunla beni Sen’den başkasına muhtaç etme..” Âmin.
Selam ve dua ile….
YAZIYA YORUM KAT