Çiftçi Tarla Okulu Projesi
Çiftçi tarla okulu eğitiminde şu temel hedeflere yer verildi:
Bakanlığımızca 2012 yılında yapılan Bitki Sağlığı ve Karantina Bölge toplantılarında alınan kararlar neticesinde 2014 yılından itibaren İl Müdürlüklerimiz tarafından bitki sağlığı eğitim çalışmalarının tarla okulları şeklinde gerçekleştirilmesi kararlaştırılmış olup, hazırlıklı olmak bakımından 2013 yılında "Çiftçi Tarla Okulu" eğitim modelinin pilot çalışmaları yapılacaktır denilmişti.
Bu bağlamda; Ülkemizde bitki sağlığı uygulamalarında çiftçi eğitimlerine yeni bir vizyon ve ivme kazandırmak amacıyla Bakanlığımızca yaygınlaştırılmaya çalışılan "Tarla Okulları" çiftçi eğitim yayım çalışmaları çiftçilerimizin katılım ve motivasyonlarının sağlanarak planlanması sağlanmaktadır.
Çiftçinin gerçek ihtiyaçları doğrultusunda eğitimler verildi. Zirai Mücadele, Ekonomik Zarar Eşiği (EZE) vb. kavramlarda farkındalık oluşturulması, ürünlere göre ana hastalık ve zararlıların tanınması, ürün ve zararlı organizmaların biyolojik dönemlerine göre izlenmesi, kimyasal mücadeleden önce alınması gereken tedbirler, mücadele esnasında dikkat edilecek hususlar, üretim sırasında kayıt ve izlenebilirliğin sağlanması bilinci üreticilere aktarıldı.
2018 yılında "Tarla Okulları Projesi" kapsamında; İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanlarınca İlimiz merkezde 121 üretici, yine ilimiz merkez köylerinden Çukurbağ'da 19 üretici, Ermenek ilçesi Güneyyurt kasabasında 14 üretici İl geneli toplamda 154 üreticinin katılımı ile gerçekleşti.
İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde görevli teknik elemanlarca Elma ve Kirazda görülen Hastalık ve Zararlılar, Yetiştiricilik, Budama, Bitki Besleme gibi konularda köy odalarında ve İl Müdürlüğü toplantı salonunda teorik, yine il merkezde arazide budama uygulamalı eğitimler verildi.
Kaynak:Karaman Habercisi - Karaman Haber Merkezi
HABERE YORUM KAT