Karaman İl Özel İdaresi Tarım ve Modern Sulama Sistemleri
İl Özel İdaresi adına konuyla ilgili bilgi veren İl Genel Meclisi Başkanı Celalettin Güngörer;
Karaman İl Özel İdaresi Tarım ve modern sulama sistemlerinde Karaman’ı daha ilerilere taşımak için bütün hızıyla çalışmaya devam ediyor. Bu kapsamda Konya Ovası Projesi (KOP) tarafından desteklenen sulama projeleri ile köy halkı ve çiftçisine umut olmaya devam ediyor.
“Geçmişte bu tür sulama yatırımlarının köylere gelmesi neredeyse hayal gibiydi, malumunuz ovalık alanlar dışında pek çok köyümüz sarp dağların eteğinde zor şartlarda tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlamaktadır. Özellikle ulaşımın çok zor olduğu bu köylerimizde toprak arıklar ile küçük ekim alanlarında sulama yapabilmek çok zor oluyordu. Su kayıplarının toprak arıklarda çok fazla olması ve sulama yapılamayan arazilerin çokluğu çiftçinin belini büküyordu, yağışların da azalmasıyla çiftçimiz umudu şehre göç etmekte arar hale gelmişti.
Konya Ovası Projesi (KOP) tarafından desteklenen ve uygulaması Karaman İl Özel İdaresi tarafından yapılan Sulama Projeleri ile köylerimiz yeniden hayat buldu. Köylerimizdeki arazilerde su iletimi kapalı sistem ile yapılmaya başladı, su tutucu bentler ve su biriktirme havuzları yapıldı. Hayvanların su içmelerini kolaylaştırmak, et ve süt kayıplarını azami seviyeye getirebilmek için Hayvan İçme Suyu (HİS) sarnıçları yapıldı. Su gelmez denilen yerlerden tarım arazilerine su gelmiş olup suyu olup da sulama sistemi olmayan köy neredeyse kalmadı.
İlkel sulamanın getirdiği külfeti ortadan kaldırmak ve sulanabilir tarım alanlarını artırmak için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü belirten yetkililer:
“2010-2017 yılları arasında Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında 95.000.000,00TL ödenekle 216 proje yapılarak 44.000ha alan sulamaya kazandırıldı ve bu miktar artmaya devam edecek.
Kapalı sulama sistemleri ile suyu olmayan topraklar su ile buluştu, su kaynaklarının kapalı sisteme alınması ile birlikte suyun kontrolü sağlanarak daha etkin ve modern sulama sistemlerine geçişte büyük ivme kazanıldı.
Köylümüz damla sulama ile tarımsal üretimin olabileceğine inandı ve tecrübe etti. Bu sayede ciddi miktarda kuru tarım arazisini su ile buluşturmuş olduk. Bölgede sulama ile birlikte tarımsal üretim ve ürün çeşitliliğindeki artışla çiftçimizin yüzü güldü.(Özellikle badem, ceviz, elma, mısır, şeker pancarı ve kiraz bu konuda önde gelmekte)Ürün verim ve kapasitesi arttı, çiftçilerimiz arazisindeki vanayı açarak rahatlıkla arazisini sulayabilir hale geldi.
Şu an 2016-2017’de yapımı planlanan, devam eden ve yapılacak olan projelerimiz ise şöyle:
Ayrancı Berendi Köyü HİS Projesi
Ayrancı Kavaközü Köyü Havuz ile Kapalı sulama Projesi
Ayrancı Çat Köyü Havuz ile Kapalı Sulama Projesi
Zengen Köyü Kapalı Sistem ile Sulama Projesi
Bademli Köyü Kapalı Sistem ile Sulama Projesi
Şeyhler Köyü Kapalı Sistem ile Sulama Projesi
Lale Köyü 2. Kısım Sulama Projesi
Bucakkışla Köyü Kapalı Sulama Projesi
Akpınar Köyü Kapalı Sulama Projesi
İhsaniye Köyü Kapalı Sistem ile Sulama Projesi
Bozkondak Köyü 1.Kısım Havuz ile Kapalı Sistem Sulama Projesi
Aşağıakın Köyü Kapalı Sistem ile Sulama Projesi
Damlapınar Köyü Bent Yapımı ile Sulama Projesi
Yukarıakın 2.Kısım Sulama Projesi
Sarıvelilier Dumlugöze Köyü Havuz ile Kapalı Sulama Projesi
2018 yılı için de KOP’a projeler sunulmuş olup, bu alandaki yatırımlarımız devam edecek. İnşaallah suyu olmayan köyümüz kalmayana dek yeni projelerle tarımsal alanda çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz. İsteğimiz ortaya koyduğumuz projeler ile sulanan arazi miktarını daha da arttırarak çiftçimizin refah seviyesini yükseltmektir” dediler.
Kaynak:Karaman Habercisi - Karaman Haber Merkezi
HABERE YORUM KAT