Zeytin Üreticilerine Erken Hasat Uyarısı

Zeytin Üreticilerine Erken Hasat Uyarısı

Ulusal Zeytin Konseyi Antalya Temsilcisi Zafer Tan, üreticilere zeytin hasadının başladığı bu günlerde çok erken yapılan hasadın ekonomik kayba yol açacağı...

Ulusal Zeytin Konseyi Antalya Temsilcisi Zafer Tan, üreticilere zeytin hasadının başladığı bu günlerde çok erken yapılan hasadın ekonomik kayba yol açacağı uyarısında bulundu.

Ulusal Zeytin Konseyi Antalya Temsilcisi Zafer Tan, zeytinde hasat konusunda üreticilere uyarıda bulunarak, salamura ya da soğuk sıkım dışındaki zeytinlerin hasadının Ekim ayından önce yapılmaması gerektiğini söyledi. Eylül ayı içinde yapılan hasadın ekonomik kayba yol açacağı dile getiren Tan, "Son zamanlarda "Zeytinlerimiz siyahlaştı, dökülüyor" şeklinde üreticiler arasında erken hasat yapmak için ciddi talepler geliyor. Bu durum henüz olgunlaşmayan zeytininyağının kalitesini düşürür ve verim kayba neden olur" ifadelerini kullandı.

"Aşırı sıcaklardan dolayı zeytinler erken dökülebilir"

Aşırı sıcaklardan dolayı belli bölgelerdeki zeytinlerin siyahlaşıp erken dökülebileceğinin altını çizen Tan, "Bugün Eylül'ün 12'si. Zeytinin hasadı normalde ekim ayında başlar. Şu anda görmüş olduğunuz zeytin yeşil, bu zeytini sadece salamura yapmak için hasat edebilirsiniz veya erken hasat soğuk sıkım yapmak istiyorsanız. Benim temennim eğer gerçekten soğuk sıkım yeşil zeytin erken hasat yapacaksanız ağaçtaki hasadınızı yapın değilse de dökülenleri farklı bir noktada toplayın. Ekim ayının 15'i ve 20'sinden önce hasada girmeyin. Normal zeytin yağı istiyorsanız da ekimden sonra başlarsanız elde ettiğiniz ürünün değerini bulursunuz" dedi.

"Zeytinin sağlıklı şekilde ağaçta kalması için zirai mücadele şart"

Büyükakça Zeytincilik sahibi Zafer Tan, hasat dönemini çok iyi ayarlamak gerektiğini vurgulayarak üreticilere zeytinin zamanından önce dalından dökülmemesi için yapılması gerekenleri açıkladı. Tan, "Görmüş olduğunuz sürgün sağlıklı. Eğer salkımda herhangi bir güve veya sinek olmazsa bu zeytin kasım, aralık ayına kadar ağaçta kalabilir. Ancak ağacın genelinde mantarsal hastalıklar varsa bu zeytinler belli bir süre sonra besin alamadığı için dökülür. Dökülme başladığı içinde üretici zeytinler dökülüyor diye şikayette bulunur. Bunun temeli çiçekten sonra ilaçlamanın yapılmaması. Mayıs, haziran, temmuz en geç ağustos ayına kadar zirai mücadeleyi yaparak ağaçtaki meyveyi sağlıklı bir şekilde devam ettirmemiz lazım, ağaçta kalması için. Ayrıca susuzluktan da dökülebilir veya sulaması düzenli yapılır ancak dalda gövdede mantar vardır ya da salkım güvesi ve sinekten dolayı da zeytin dökülebilir. Böyle bir durumla karşılaşılmaması için ilaçlamanın doğru zamanda yapılması gerekir" şeklinde konuştu.

Zeytin Üreticilerine Erken Hasat Uyarısı

Zeytin Üreticilerine Erken Hasat Uyarısı

Zeytin Üreticilerine Erken Hasat Uyarısı

Zeytin Üreticilerine Erken Hasat Uyarısı

Zeytin Üreticilerine Erken Hasat Uyarısı

Zeytin Üreticilerine Erken Hasat Uyarısı

Zeytin Üreticilerine Erken Hasat Uyarısı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber