Yenişehir’de Ambalaj Atığı Toplama Ve Ayrıştırma Tesisi Açıldı

Yenişehir’de Ambalaj Atığı Toplama Ve Ayrıştırma Tesisi Açıldı

Mersin Yenişehir Belediyesi, ambalaj atığı toplama ve ayrıştırma tesisinin açılışını gerçekleştirerek, geri dönüşüm konusunda farkındalık oluşturacak...

Mersin Yenişehir Belediyesi, ambalaj atığı toplama ve ayrıştırma tesisinin açılışını gerçekleştirerek, geri dönüşüm konusunda farkındalık oluşturacak Yenişehir çevreci halk kartı da uygulamaya konuldu.

Yenişehir Belediyesi ek hizmet binasında düzenlenen programa, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, meclis üyeleri, STK temsilcileri ve muhtarlar katıldı. Törende konuşan Başkan Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak çevreye büyük önem verdiklerini vurgulayarak, "Sadece Mersin'in, Yenişehir'in ya da ülkemizin sorunu değil, çağın, dünyanın ve Türkiye'nin sorunu. Bizim de en çok kafa yorduğumuz, aşmakta zorlandığımız sorunlarla karşılaştığımız konu çevre konusu" dedi.

Seçer, çevre kirliliğinin tesir ettiği çok geniş alanlar olduğundan söz ederek, sivrisinekten karasineğe, çevre, insan ve toplum sağlığı ile küresel ısınmaya kadar etkilediği çok fazla alan olduğundan bahsetti. Çöp, çöp toplama ve ayrıştırma konularına da değinen Seçer, "Mevzuat gereği kirleten öder. Ana temel ilke bu. Kim kirletiyor? Parayı verir, vergi olarak öder, kamu görevini yapar. Kim yapar? ÇTV öder, Evsel Atık Vergisi öder, ilçe belediyeleri çöpleri toplar, ayrıştırır. Bu muazzam bir çalışma, muazzam bir uygulama. Büyükşehir Belediyesinin terfi istasyonlarına ya da düzenli katı atık depolama ve bertaraf tesislerine götürür. İş hallolur. Bu tesisler modern tesislerdir. Orada çağın gereklerine göre çöp depolanır, öyle vahşi depolama değildir, bertaraf edilir, kompost gübre tesisiniz varsa onu yaparsınız, enerji üretmek istiyorsanız, tesisiniz varsa bunu yaparsınız gibi farklı fonksiyonlar yükleyebilirsiniz. Bu muazzam bir şey" ifadelerini kullandı.

Yasaların kimseye "çevreyi kirletin" demediğinden bahseden Seçer, yasaların kirletenin ödemesi gerektiğini belirttiğinden söz ederek, "Para da var, para da bize geliyor. Sizler veriyorsunuz. MESKİ vasıtasıyla veriyorsunuz. ÇTV ödüyorsunuz, evsel atık vergisi ödüyorsunuz. 2 fatura geliyor size, bir su faturası, bir de evsel atık bedeli ödüyorsunuz. İlçe belediyeleri o parayı kullanarak bunları topluyor, bize gönderiyor. Biz de bir miktar pay alıyoruz" diye kaydetti.

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ile ekibini kutlayan Seçer, açılışı yapılan tesisin önemli bir yatırım olduğunu vurguladı.

"Çevre aslında topyekun bir mücadele"

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise 6 temel ilkelerinden birinin ekoloji olduğunu, doğayı ve çevreyi koruyarak geleceğe yaşanabilir bir dünya bırakmak adına çalışmalar yaptıklarını belirtti. Özyiğit, kardeş şehirleri olan Almanya'ya yaptıkları bir gezide belediyenin atık toplama sisteminin çok iyi ve çok düzenli işlediğini, aksi bir durum olduğunda cezai yaptırım uyguladıklarını ve atık toplama alışkanlığının 3 yaşından itibaren topluma kazandırıldığını örneklerle anlattı.

Özyiğit, "Sıfır atığa doğru bir yolculuğa çıktığımızda sene 2000'di. Biz mahallelerde site site dolaşarak bilgilendirme çalışmaları yapıyorduk. Önemli bir mesafe aldık. Mesela atık yağ hem doğayı kirletiyor, kanalizasyonu kapatıyor, canlılara zarar veriyor. Hâlbuki onu ekonomiye çevirmemiz mümkün. Balıkçılarda, evlerde bu atık yağları toplayarak 1'e 4 oranında sıvı yağ ile yemeklik yağ ile değiştirme şansımız oldu. Çevre aslında topyekun bir mücadele. Atık diye bir şey olmadığını hepimizin keşfetmesi gerekiyor. Sürekli dönüşebilir. Onlar yeni kaynaklara evrilir ve tekrar ekonomi olarak hayatımıza kazandırılabilir. Çevreyi de korumuş oluruz" dedi.

"Çevreyi koruyoruz aile ekonomisini güçlendiriyoruz"

Yenişehir çevreci halk kartın teşvik olarak kullanılan güzel bir araç olduğunu ifade eden Özyiğit, "Bir vatandaş istese çevreci halk kartla bir ayda 3 bin lira aile ekonomisine katkı yapabilir. Biraz çevresinden, biraz kendi atıkları gibi. Dolayısıyla aile ekonomisine önemli bir katkı. Bir taşla birkaç kuş vurmuş oluyoruz. Hem çevreyi koruyoruz hem aile ekonomisini güçlendiriyoruz. Bugünkü tesis de bizim topladığımız ambalaj atıklarını başka tesislere vermek yerine işlenmiş, ayrıştırılmış, sıkıştırılmış vaziyette direkt ham madde üreticisine ulaştırabileceğimiz bir tesis halinde. Bunun arkası gelecek. İnşallah bunu geliştireceğiz. Yenişehir'deki 100 bin konutun tamamında bu atık yönetimini gerçekleştireceğiz. Çevreci halk kart Yenişehir'de herkesin kullandığı bir araç olacak. Bu yolda ilerleyeceğiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından tesisin açılışı yapıldı.

Yenişehir’de Ambalaj Atığı Toplama Ve Ayrıştırma Tesisi Açıldı

Yenişehir’de Ambalaj Atığı Toplama Ve Ayrıştırma Tesisi Açıldı

Yenişehir’de Ambalaj Atığı Toplama Ve Ayrıştırma Tesisi Açıldı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber