Türkiye Deprem Risk Haritası Nisan 2025! İşte Deprem Riski En Yüksek ve En Az Olan İller!

Türkiye Deprem Risk Haritası Nisan 2025! İşte Deprem Riski En Yüksek ve En Az Olan İller!

AFAD, şehirlerin deprem risk düzeyleri diri fay hatlarına yakınlıklarına göre tekrar değerlendirildiği yeni bir rapor paylaştı. Buna göre kentler, birinci dereceden 5'inci dereceye kadar olmak üzere 5 farklı risk grubuna ayrıldı. İşte detaylar...

Geçtiğimiz günlerde İstanbul ve çevre kentlerde 6.2 şiddetinde bir deprem yaşanmasının ardından milyonlarca insan büyük korku yaşadı. Depremin ardından toplam 127 artçı sarsıntı yaşandı. 

AFAD ise, 6 Şubat 2023’te yaşanan ve “asrın felaketi” olarak bilinen depremlerinin ardından Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nı güncelledi. Söz konusu güncellemeyle beraber, Türkiye genelinde iller deprem riskine göre 5 farklı bölüme ayrıldı. Yeni kategoride, düşük riskli alanlar daha sağlam zemin yapısına sahip ve aktif fay hatlarından uzak bölgeler olarak belirlendi.  

deee.jpg

EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK RİSKLİ İLLER 

Bu grupta Karadeniz’den Sinop, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin; Trakya'dan Kırklareli ve Edirne; İç Anadolu Bölgesi’nden ise Ankara, Konya, Nevşehir, Niğde, Aksaray ve Karaman gibi kentler gösterildi. 

Diğer taraftan, birinci derece deprem riski taşıyan bölgeler doğrudan aktif fay hatlarının üzerinde yer alırken, sismik tehlike bakımından en kritik bölgeler arasında sayılıyor.  

Marmara’da; İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya ve Yalova; Ege’de İzmir, Manisa, Aydın, Denizli ve Muğla; Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş ve Hakkari gibi kentler en riskli bölgeler arasında yer aldı. Bunun yanı sıra; Hatay, Osmaniye, Çanakkale ve Düzce gibi kentler de yüksek risk grubunda yer alıyor.