Toktay,IX.Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’na Katıldı
Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toktay 9.Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'na katıldı.
IX.Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde, Başbakan Binali Yıldırım’ın Başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile 365 oda ve borsanın Yönetim Kurulu Başkanları ve Meclis Başkanlarının katılımıyla TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Şurada, 81 ilden 365 oda/borsa başkanı özel sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini, Başbakan Yıldırım ve Bakanlara iletti.
Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toktay da ilimizle ilgili önemli sorunları Ticaret ve Sanayi Şurasında dile getirdi.
Başkan Toktay konuşmasında;
Sayın Başbakanım,Değerli Hazirun
Karaman Ticaret ve Sanayi Odası,Ticaret Borsası ve Karaman Halkı adına hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Karaman' da ihracat yapan üyelerimizin, bir çoğu gıda sektöründe kümelenmiştir. İlimizin İhracatı Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri ağırlıklı olduğundan özellikle Mısır ve Irak'a yapılan ihracatlarda araç başına uygulanan ekstra vergiler ve bürokratik belgelerin fazlalığı pazarlama ve rekabet gücümüzü düşürmektedir. Ayrıca, bu uygulama sadece Türk Mallarına yapılmaktadır.
Üretimde kullanılan Elektrik ve Doğalgaz ' a önceki yıllarda "Destekleme Fiyat İstikrar Fonun " dan teşvik verilmekteydi. Ancak bu uygulama kaldırılmıştır. Bu teşviğin tekrar gözden geçirilmesini ve yeniden sanayicilerimize destek sağlanmasını talep etmekteyiz.
Bisküvi ve Çikolata üretiminde Şeker Kurumundan, ihracat yapma şartı ile temin edilen C Şekerinde %50 oranında teminat uygulanmaktadır. Bu teminat oranının düşürülmesini talep etmekteyiz.
İlimiz, ülkemizde elma fidanı sayısında birinci, elma üretiminde ikinci sıradadır. Kurulan modern bahçeler, gençleştirilen elma ağaçlarına rağmen üreticilerimiz hak ettiği karşılığı elde edememektedir. Üreticilerimize doğrudan destek verilmeli ve sürekli hale getirilmesi sağlanmalıdır. Iç piyasadaki talebi artırmak, sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için okullarda süt ile birlikte elmanın da dağıtılmasını talep ediyoruz.
Bölgemizde “Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi” oluşturmak için gerekli çalışmalar hazırlanmış ve Bakanlığa müracaat edilmiştir. “Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin” biran önce ilan edilmesi için gerekli onayların verilmesini talep etmekteyiz.
Konya- Karaman hızlı tren hattında yürütülen çalışmalar son aşamaya gelmiş olup; “Hızlı Tren” seferlerinin bir an önce başlaması için gerekli girişimlerin yapılmasını talep ediyoruz.
Saygılarımla Arz ederim.” dedi.
HABERE YORUM KAT