Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, yurt başvurusu yapan bütün öğrencilere yurtlarda yer sağlandığını belirterek, "Öğrencilerimizin barınma ihtiyaçlarının karşılanması için her türlü tedbir alınmıştır" dedi.
'Yükseköğretim Güvenlik, Koordinasyon ve Öğrenci Yurtları Değerlendirme Toplantısı', Vali Pehlivan başkanlığında gerçekleştirildi. Üniversitelerde 2024-2025 eğitim-öğretim yılı hazırlıkları ile güvenlik ve asayiş konularının ele alındığı toplantıda konuşan Pehlivan, Mersin'de 2'si devlet, 2'si de vakıf olmak üzere 4 üniversitede 60 bin 300 üniversite öğrencisinin eğitim aldığını ifade etti. Bu öğrenciler için Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü bünyesinde 10 yurdun hizmet verdiğini vurgulayan Pehlivan, "Yurtlarımızın toplam kapasitesi 17 binin üzerindedir. Öğrencilerimizin barınma ihtiyaçlarının karşılanması için her türlü tedbir alınmıştır. Yurt başvurusu yapan bütün öğrencilerimize, yurtlarımızda yer sağlanmıştır" diye konuştu.
KYK yurtlarının hem kapasite olarak, hem de donanım ve sosyal aktiviteler açısından çok daha iyi noktalara gelmesinin yanı sıra kentte her branşta spor ve kültürel faaliyet yapılabilecek tesislerin olumlu etkisiyle Mersin'deki üniversitelerin, en çok tercih edilen ilk 10 arasına girdiğine dikkat çeken Pehlivan, bu durumun da üniversitelerdeki eğitim-öğretimin kalite ve başarı düzeyine olumlu yansımaları olacağını kaydetti.
"Üniversitelerin güvenliği en öncelikli konularımız arasında"
Üniversitelerin güvenliğinin en öncelikli konuları arasında yer aldığını dile getiren Pehlivan, "Terör örgütleri, suç şebekeleri, şer odakları ve bunlarla iltisaklı olduğu değerlendirilen illegal yapılanmaların üniversitelerimiz içerisinde faaliyet göstermelerine, öğrencilerle temas etmelerine müsaade edilmeyecektir. Aynı şekilde bağımlılık yapan maddelerin, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımı ve satışının yapılmasını engellenmeye yönelik çalışmalar en etkin şekilde yerine getirilmeye devam edilecektir. Öğrencilere barınma ve maddi imkan sağlama adı altında temasa geçmeye çalışan illegal yapılanmaların stant açma, broşür dağıtma gibi faaliyetlerine müsaade edilmeyecektir" dedi.
"İhtiyaç duyulan noktalarda güvenlik kamerası sayıları arttırılacaktır"
Ayrıca üniversite yerleşkelerinde ve çevresinde yaşanabilecek araç yoğunluğunun trafik güvenliğini tehlikeye düşürmesinin önüne geçilmesi amacıyla trafik denetimlerinin arttırılacağına işaret eden Pehlivan, şöyle devam etti: "Üniversitelerde görev yapan özel güvenlik personeline görev alanlarını ilgilendiren hizmet içi eğitim faaliyetleri devam edecek, sorumluluk alanlarında görev bilinci içerisinde görev yapmaları sağlanacaktır. İhtiyaç duyulan noktalarda güvenlik kamerası sayıları arttırılacaktır. Öğrenci olmayan, art niyetli kişilerin üniversite kampüslerine girişlerini engellemek amacıyla kontrollü geçiş sistemleri etkin şekilde çalıştırılacaktır. Üniversitelerimizin Rektörlükleri ile Emniyet ve Jandarma birimlerimiz yakın iş birliği ve koordinasyon içinde çalışmaya devam edecektir. Amacımız, ülkemizin 81 ilinden gelen, ailelerinin okullarımıza ve yurtlarımıza emanet ettiği bütün öğrencilerimize en güvenli, hiçbir endişe taşımadıkları, kendilerini adeta evlerinde hissettikleri ortamlarda eğitim almalarını, sağlanan imkanlardan faydalanmalarını, ilgi alanlarına göre sosyal, kültürel, spor gibi faaliyetler yapmalarını sağlamaktır."
Toplantıya, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydın, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz, Vali Yardımcıları Adem Yılmaz ve Murat Çağrı Erdinç, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy, İl Emniyet Müdür Vekili Hacı Ahmet Turgut, Gençlik ve Spor İl Müdürü Göksun Öz ile kurumların temsilcileri katıldı.