Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Türkmen Hacıhaliloğlu ile birlikte incelemelerde bulunan Vali Meral, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü başvuru noktalarında hizmet verilen imar barışının içeriği, kapsamı ve iş süreçleri hakkında yetkililerden bilgiler aldı.
Bilgi almak ve işlem yaptırmak için gelen vatandaşlarla uygulama hakkında bir süre sohbet eden Vali Meral, e- Devlet üzerinden yapılan imar barışı sürecini bizzat yerinde takip etti.
Uygulama kapsamında; 3194 sayılı İmar Kanunu’na eklenen geçici 16 ncı madde ile ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış yapılar, İmar Barışı kapsamına alınmıştır. Bu bağlamda başvurular 08.06.2018 tarihinde başlamış olup 31.10.2018 tarihinde sona erecektir. Yapı Kayıt Belge Bedelinin ise 31.12.2018 tarihine kadar yatırılması gerektiği düzenlemede yer almaktadır.
Vatandaşların beyanı esas alınarak başvuru işlemleri e-Devlet üzerinden yapılmakta olup hatalı başvurulara sebebiyet verilmemesini teminen ulaşım ve erişim kolaylığı gözetilerek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü zemin katında “İmar Barışı Başvuru Noktaları” oluşturulmuştur. Yeterli personel görevlendirilmesi ile başvurulara yardımcı olunmakta, bu kapsamda ön bilgilendirme yapılarak talep durumunda başvuru işlemlerine personel marifetiyle yardımcı olunmaktadır.
e-Devlet üzerinden başvuru yapılabilmesi için başvuru sahiplerinin e-devlet şifresi bulunması gerekmektedir. İş süreçlerinin kısaltılması, başvuruların kolaylaştırılması amacıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü zemin katında PTT Bank teşekkül edilmiş olup e-Devlet şifresi alınması ile Yapı Kayıt Belge Bedelinin tahsil işlemleri, bu birimde gerçekleştirilmektedir.
İmar Barışı; ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış olan yapılara Yapı Kayıt Belgesi düzenlenerek kayıt altına alınması, imar sorunlarının çözülmesi, su, elektrik ve doğalgaz bağlanması, yapı hakkında İmar Kanunu’na göre alınmış yıkım kararları ve idari para cezalarının iptal edilmesi, maliklerin tamamının muvafakati alınmak suretiyle ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave bir ödeme yaparak tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilmesi, Hazineye (özel kanunlar kapsamında kalan ve bu özel kanunlara göre değerlendirilmesi gerekenler hariç) ve Belediyeye ait taşınmazlar üzerinde yer alan yapı maliklerinin Yapı Kayıt Belgesi almak suretiyle rayiç değer üzerinden arsaları satın alması gibi birçok edinimi içerisinde bulundurmaktadır.
İl Merkezinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar, ilçelerimizde tapu müdürlüklerince tesis edilmektedir. Vatandaşlarımızın İlçelerimizde mevcut olan tapu müdürlüklerine başvurmaları durumunda e-Devlet başvurularına yardımcı olunmaktadır.