Ünver İl Oluşunun 32. Yılında TBMM'de Karaman'ı Anlattı

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, 21 Haziran 1989’da yayımlanan kanunla Türkiye’nin 70. ili ilan edilen Karaman’ın il oluşunun 32’nci yıldönümü dolayısıyla TBMM’de gündem dışı söz aldı.

Konuşmasında tüm yönleriyle Karaman’ı anlatan Ünver, sözlerine; “Karamanoğlu Mehmet Bey’in torunları, Atatürk’ümüzün hemşerileri, Karamanoğulları ve Türklüğün ebedi mirasçıları, Türk Dilinin Başkenti Karamanımızın güzel insanları, sevgili hemşerilerime ve aziz milletimize selamlarımı sunuyorum. Karamanımızın il oluşunun 32. yılı kutlu olsun.” diyerek başladı.

KARAMAN’IN İL OLUŞUNDA EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Karaman’ın il yapılmasında emeği geçenlere tek tek teşekkür eden Ünver; “Karaman’ın il yapılmasında en büyük paya sahip Merhum Turgut Özal’a, dönemin bakanlarından hemşerimiz Işın Çelebi’ye, Anavatan Partisi Konya Milletvekili hemşerimiz Ali Pınarbaşı’ya, SHP’li Karaman Belediye Başkanı Yaşar Evcen’e ve bu kararın alınmasına katkı veren herkese tüm Karaman adına minnetlerimizi sunuyorum.” dedi.

KARAMAN, YURDUMUZDA HER HANEYE ULAŞMAKTADIR

Köklü bir tarih ve kültür kenti olan Karaman’ın; Cumhuriyete kadar Larende adını taşıdığını hatırlatan Ünver, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Karaman mümbit topraklarında yetişen elmasından kirazına, gelişen sanayisinin üretimi olan bulgurundan bisküvisine kadar çeşitli ürünleriyle yurdumuzda her haneye ulaşmaktadır. Karaman, büyük Türk Düşünürü Mevlâna Celaleddin-i Rumî’nin ana ocağıdır: ‘Ben Belh’te bir kutlu beşik, bir ninni, Larende’de bir anne bıraktım geldim.’ diyen Mevlâna, Konya’dan önce Karaman’a gelmiş ve 7 yılını Karaman’da geçirmiştir. Karaman’da vefat eden annesi Mümine Hatun’un mezarı, Maderi Mevlâna Aktekke Camii’nde bulunmaktadır.”

TÜRK DİLİNİN BAŞKENTİ KARAMAN

Karaman’ın; Türkçeyi ilk kez resmi dil ilan eden dönemin en kudretli hükümdar ve devlet adamlarından olan ve Karaman’ı devletin başkenti yapan Karamanoğlu Mehmet Bey’in ve Karamanoğulları’nın memleketi olduğunu da ifade eden CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, konuşmasında şu hususlara dikkat çekti: “Karaman; Karamanoğlu Mehmet Bey’in 13 Mayıs 1277’de ilan ettiği ve ‘Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya.’ dediği fermanın rehberliğinde yüz yıllar boyunca Türkçe ’ye sahip çıkarak, Türk Dilinin Başkentliğini üstlenmiştir.”

ATA’MIZIN ATA YURDU

Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hem ana tarafından hem de baba tarafından atalarının Rumeli’ye gitmeden önce Karaman’da yaşadıklarını ve bu yönüyle Karaman’ın Ata’mızın Ata Yurdu olduğunu dile getiren Ünver; “Karaman; Hristiyanların Hz. İsa’dan sonra dinin lideri olarak bildikleri Michael’in mezarının bulunduğu tarihi Derbe kenti, Atatürk’ün Ata Yurdu Taşkale köyümüzdeki Manazan Mağaraları ve tahıl ambarları, İncesu Mağarası, Gödet  Saklı Cennet, Hatuniye Medresesi, İbrahim Bey İmareti ve Medresesi, Ermenek Tol Medrese,  Binbir Kilise, Maderi Mevlâna Aktekke Camii, Yunus Emre Camii ve Türbesi gibi bir çok tarihi ve kültürel eserin yanında, doğa turizmine elverişli Göksu nehrinin doğduğu Orta Toroslar ve Taşeli yöresinde doğal güzelliklere de sahiptir.” şeklinde konuştu.

KARAMAN, ÖNEMLİ TARİHİ ŞAHSİYETLER ÇIKARMIŞTIR

Ünver, TBMM kürsüsünde yaptığı ve Karaman’ı anlattığı konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Karaman, toprağından, Kurtuluş Savaşımızın kahramanlarından Kazım Karabekir Paşa, ünlü Türk denizcileri Kemal Reis ve Piri Reis, Osmanlı’nın manevi kurucusu Şeyh Edebali gibi önemli tarihi şahsiyetleri de çıkarmıştır. Cumhuriyetimizin 50. yıl marşının güftekârı Karamanlı Merhum Şair Bekir Sıtkı Erdoğan’ın ağzından, sevdiğine;

‘Kara gözlüm efkârlanma gül gayri!

 İbibikler öter ötmez ordayım.

 Mektubunda diyorsun ki; gel gayri!

 Sütler kaymak tutar tutmaz ordayım.

 Vatan borcu biter bitmez ordayım.’ diyenlerin dönmeye sabırsızlandığı yerdir, Karaman.”

YUNUS EMRE’NİN HOŞGÖRÜ DİYARI

Karaman’ın tüm tarihsel birikiminin yanı sıra Yunus Emre’nin hoşgörü diyarı olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ünver, “Karaman’da 1961’den bu yana Türk Dil Bayramı’yla birlikte Yunus Emre’yi anma etkinlikleri de düzenlenmektedir.” diye konuştu. “Sözlerimi, Karamanlı Yunus Emre’nin yüz yıllar boyunca Karaman’a ve Karamanlıya rehberlik eden ve buradan da tüm dünyaya hoşgörü ve sevgi yayan dizeleriyle bitirmek istiyorum.” diyen Ünver meclis kürsüsünden Yunus Emre’ye ait şu dizeleri okudu:

"Bir kez gönül yıktın ise,              

Bu kıldığın namaz değil.               

Yetmiş iki millet dahi                                  

Elin yüzün yumaz değil.”

“Gelin tanış olalım,

İşi kolay kılalım,

Sevelim Sevilelim,

Dünya kimseye kalmaz."

Ünver, konuşmasının sonunda şu ifadelere yer verdi: “Zaman zaman ulusal basının bile yaptığı Konya-Karaman gafına maruz kalsa da zengin tarihi ve kültürel mirasıyla Anadolu’nun kadim merkezlerinden biri olan Karaman için söylenecek, anlatılacak daha çok şey var ama bu kısıtlı sürede ancak bu kadarına değinebildim.”

İlk yorum yazan siz olun
Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber

Karaman Haberleri

Karaman’da Otomobil Römork Ve Bariyerlere Çarptı: 4 Yaralı
Karaman’da Kağıt Toplayıcının Öldüğü Kazanın Görüntüsü Ortaya Çıktı
Kontrolden Çıkan Motosiklet Ağaçlara Çarparak Savruldu: 2 Yaralı
Türkiye’nin Elma Deposunda Son Hasat Yapılıyor
Karaman’da Kadın Giyimin Yeni Adresi Halk’a Mağazaları