Tyana Antik Kenti'nde Kazılar Sürüyor

Niğde'nin Bor ilçesi Kemerhisar beldesinde yer alan Tyana Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları, antik kentin tarihine ışık tutmaya devam ediyor.

Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar beldesinde yer alan Tyana Antik Kenti'nde, Aksaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Osman Doğanay başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Antik dünyanın günümüze kadar gelmiş tek sekizgen kilisesi de dahil olmak üzere birçok önemli yapının ortaya çıkarıldığı bu antik kentte, MÖ 2500'lerde bile yerleşimin olduğu ispatlandı.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Osman Doğanay, 2016 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarının kentin tarihini aydınlatmaya devam ettiğini belirtti. Tyana Antik Kenti'nin, Erken Tunç Çağı'ndan günümüze kadar kesintisiz olarak iskan gören nadir yerleşimlerden biri olduğuna dikkat çeken Doğanay, bu kazılar sayesinde Niğde Müzesi'ne çok sayıda eserin kazandırıldığını ifade etti.

Doğanay, bölgenin turizm potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, "İç Anadolu'nun parlayan yıldızı olmaya aday bu antik kentte elde ettiğimiz bulgular, Tyana'nın Erken Tunç Çağı'nda önemli bir yerleşim merkezi olduğunu kanıtlıyor" dedi.

Kazılarda döneme ışık tutan tarihi eserler çıkıyor

Kazılarda elde edilen deniz kabuklularına ait fosillerinin o dönemde önemli ölçüde kullanıldığını ifade eden Doğanay, bu fosillerin ödeme aracı olarak kullanılmış olabileceğini belirtti.

Doğanay, "Sikkenin ve paranın ilk kullanıldığı dönemleri Tyana'da biraz daha geriye götürmemiz mümkün. Burada Ören Yeri Müzesi yapabilecek potansiyele sahip eser yoğunluğu var ve hala döneme ışık tutacak önemli eserler de çıkmaya devam ediyor. Yaptığımız kazılar neticesinde müzelerimizi zenginleştiriyoruz" dedi.

"Antik dünyanın günümüze kadar korunarak gelen tek sekizgen kilisesi"

Tyana'nın Hristiyanlığın önemli bir merkezi olduğunu belirten Doğanay, "Hristiyanlığın en erken ve en korunan kilisesinin restorasyon çalışmalarına da devam ediyoruz. Kilisenin en önemli özelliği, antik dünyanın günümüze kadar gelmiş sekizgen tek kilisesi ve Hristiyanlığın en erken kilisesi olması. Ortaya çıkan buluntularla bunu ispatlamış durumdayız. Burada bulunan sekizgen planlı kiliseyi gün yüzüne çıkarmayı sürdürüyoruz, restorasyonun bitiminde burayı da ziyarete açacağız" ifadelerine yer verdi.

İlk yorum yazan siz olun
Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber

İlgili Haberler

Niğde'de Üreticilere 660 Milyon TL Tarımsal Destek Verildi
Niğde Bor'da "Dijitalden Uzaklaş, Sokağa Yaklaş" Şenliği
Niğde'de Uyuşturucu Operasyonu

Niğde Haberleri

Film Sahnesi Gerçek Oldu, Deney Yapan Öğrenciler Yaralandı
Niğde’de 193 Projenin Yapımı Sürüyor
Yenidoğan Bebeklerin İlk Hediyeleri Niğde Belediyesi’nden
Kapısı Açık Seyreden Okul Servisine Para Cezası
73 Yaşında Mesane Tümöründen Kurtuldu