Kapanış programında ilk olarak KMÜ 15 Temmuz Konferans Salonunda ‘Dünya Dili Türkçe’ konulu panel düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan panele Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, üniversite personeli, öğrenciler ve davetliler katıldı.
“Karaman, birbirinden kıymetli değerlerin yetiştiği bir kenttir”
Kapanış töreninin açılış konuşmasını yapan Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Karaman’ın yalnızca il sınırları ile değil, ülkemiz genelinde ve hatta ülkemiz sınırları dışında da etkisi görülen bir şehir olduğunu belirterek, “Karaman, Karamanoğlu Mehmetbey ve Gazi Mustafa Kemal gibi pek çok değerin yetiştiği bir kenttir. Türkçemizi korumak, güzel konuşmak ve konuşturmak yalnızca Karaman’ın değil ülkemizin bütün şehirlerinin sorumluluğundadır. Biz bu konuda üzerimize düşeni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Bu anlamda panelin hayırlara vesile olmasını diliyor, katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.
“Gelin hep birlikte Karaman’ın Türkçenin başkenti olması için elimizden geleni yapalım”
Açılış konuşmasının ardından moderatörlüğünü KMÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karataş’ın yaptığı ‘Dünya Dili Türkçe’ konulu panele geçildi. Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Karataş, Türk Dil Bayramı kapsamında yapılan etkinliklerin güzel gelişmelere vesile olduğunu hatırlatarak, Türkçenin dünya dili olması ve Karaman’ın marka şehir olabilmesi için yapılması gerekenlerle ilgili konuştu.
Prof. Dr. Karataş sözlerine şöyle devam etti: “Dili kanatlarında taşıyan en önemli sanatların başında şiir geliyor. Türkçe şiirler, halen yazılmaya devam ediyor ve bu gelişme Türkçemizin gelişimi açısından önemli bir etkendir. Türkçenin dünya dili olması hayal değil. Karaman eğer ciddi anlamda marka şehir olmak istiyorsa somut birkaç adım atılması gerekiyor. Karaman’daki bütün işyerlerinin adını Türkçe yapalım. Bunun yanı sıra Türkçe Parkı kuralım ve son olarak Türkçenin bütün nadide eserlerini bir araya toplayan Türk Dili Kütüphanesi inşa edelim. Gelin hep birlikte Karaman’ın Türkçenin başkenti olması için elimizden geleni yapalım.”
“Bizim hayat felsefemiz Türkçede saklı”
Panelistlerden Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Leyla Karahan ise bu tip etkinliklerin bize kendi değerlerimizi hatırlama imkânı sunduğunu söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türk dili için yılda bir kez yapılan etkinlikler yeterli değil. Türkçeyi yılın her günü yaşamalıyız. Türkçe eskiden beri bir dünya dilidir. Herkes dilinin yaygınlaşmasını ve rağbet görmesini ister. Türkçe bugün geniş bir coğrafyada kullanılıyor. Böylesine derinliği olan bir dilin dünya dili olmaması mümkün değildir. Türkçe; söz varlığı, kelime türetme, zengin bir edebiyata sahip olması açısından dünya dili olmayı hak eden bir dildir. Bizim hayat felsefemiz Türkçede saklıdır. Bütün aksaklıklara rağmen biz bu aksaklıkların çözümünü arayarak Türkçemizi geliştirmeye devam edeceğiz. Allah; Türk’e, Türkiye’ye ve Türk diline hizmet etmiş herkese rahmet eylesin.”
“Bu mesele bir varlık meselesidir”
Bir diğer panelist olan KMÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İdris Nebi Uysal ise ‘Türkçenin Gücü ve Zenginliği’ile ‘Dünya Dilleri Arasında Türkçenin Yeri’ konulu sunum yaptı. Doç. Dr. Uysal, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bir dili dünya dili yapacak çeşitli koşullar vardır. Bunlar; tarihi derinlik, coğrafi genişlik, söz varlığı, edebi yön, bilim ve eğitim dili olması, kültür ve medeniyet dili olması, başka dillerle olan ilişkileri gibi faktörlerden oluşur. Bizim dilimiz; Sümerce, Dravidçe, Hurrice gibi eski ve farklı dillerle ilişki içinde olmuştur. Bunun dışında 20’ye yakın lehçe ile 250 milyon kişi tarafından kullanılmaktadır. Aynı zamanda 700 bine yakın söz varlığı bulunmaktadır. Türkçe, tarihin her döneminde edebiyat dili olmuştur. Türkçenin uluslararası bilim ve akademi dili olması için elimizden geleni yapmalıyız.”
Toplumda sıkça rastlanan dil yanlışlarından örnekler veren Doç. Dr. Uysal, “Bu mesele bir varlık meselesidir. Çocuklarımızı Türkçemizin güzel örnekleriyle buluşturalım. Nesillerimizi; milli hassasiyet, şuur ve düşünceyle yetiştirirsek bu sorunlardan kurtulabiliriz.” dedi.
Panel, konuşmacılara onurluk takdimi ile sona erdi.
Yarışmada Dereceye Girenlere Ödülleri Verildi
Panelin ardından 741. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri çerçevesinde yurt çapında düzenlenen ‘Dilimiz Kimliğimiz’ konulu kompozisyon yarışmasının ödül törenine geçildi. Yarışmada birinci olan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencisi Burcu Şekerci, ikinci olan Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü öğrencisi Hakan Aktaş ile üçüncü olan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencisi Şeyma Şimşek’in yanı sıra dereceye giren diğer öğrencilere ödülleri verildi.
İbrahim Sadri Dinleyenleri Mest Etti
Türk Dil Bayramı kapsamında son gün etkinliklerinde ise Karaman il protokolü bir araya gelerek mehter takımı eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi. Ermenek’te düzenlenen Karamanoğlu Mehmet Bey’i anma etkinliklerinin ardından ise İbrahim Sadri, Karamanlılarla buluştu. Lütfi Elvan Fuar ve Kongre Merkezinde geçekleştirilen etkinlikte Türk edebiyatının öne çıkan eserlerini ve Yunus Emre'nin şiirlerini seslendiren İbrahim Sadri, vatandaşları mest etti.