Mısır üreticileri adına açıklama yapan Başkan Bayram, yaptığı açıklamada;
“Tarım Bakanımız tarafından açıklanan TMO’nun 14 rutubet 1150 TL/Ton fiyatı üreticilerimizde tüm olumsuzluklara rağmen,bir önceki yıla göre üretim yapmak için Çiftçimizin aldığı bütün girdiler %70 ile %100 arasında artarken taban fiyatın %21 oranında arttırılmasını üreticimiz burukta olsa kabullenmiştir. Ancak;
Serbest piyasadaki alıcı durumunda olan sanayici ve tüccarların daha iyi bir fiyatla piyasaya girerek alım yapması beklenirken onlarında TMO’nun açıkladığı fiyatı fırsat bilerek alım yapmaya başladığına şahit olduk.
Karaman piyasasında en büyük mısır alıcısı konumundaki Lisanslı Depoların üreticinin piyasaya hızlı ürün sürmesini ağırdan alarak bir alım politikası izlemesi ve bazı lisanslı depoların 1.025 TL fiyat açıklamasını kınıyoruz.
Bu oluşan fiyatlarla üreticimizin üretimde kalması mümkün değildir. Bir önceki yıla göre artan girdi maliyetlerine rağmen fiyatların geçen yıldan daha düşük olması üreticimizi mısır üretiminden uzaklaştıracaktır. Çiftçinin anayasal meslek örgütünün Yöneticileri olarak uyarıyoruz. Bu şartlar altında mısır üreticisi üretim yapamaz.
Karaman Ziraat Odası olarak mısır üreticimizin içinde bulunduğu zorlukları ve sorunlarımızın çözümüne yönelik fiyat istikrarının sağlanması amacıyla süreci takip etmemiz gerektiğini siyasilerimize belirttik.
Karaman da en büyük alıcı konumunda bulunan Lisanslı Depolara çağrıda bulunuyorum. Üreticimizi mağdur etmeyiniz, TMO alım politikasına uygun fiyat verin. Serbest piyasa koşulları adı altında arz talep dengesine göre hareket ediyoruz diyerek her gün fiyat düşürmeyiniz, üreticinin ürününü değeriyle alın.
TMO'nun açıklamış olduğu fiyata uyun daha çok para kazanacağız diye insafsızca hareket ederek üreticimizin ahını almayın.
Tarım Bakanlığımıza ve TMO’ya da buradan çağrıda bulunmak istiyorum. 14 rutubet mısır için açıkladığınız alım fiyatını yukarı yönlü revize edin. Bunları yapın ki mısır üreticisi arkasında devletinin olduğunu hissetsin ve panik halinde hasat yaparak serbest piyasa alıcılarının keyfiyetine mahkum olmasın.
Tarım Bakanlığımızdan bir diğer talebimiz yaşanan fiyat istikrarsızlıkları sebebi ile oluşan üreticimizin zararını mısır pirim desteklerinin arttırılarak telafi edilmesidir.
Üreticilerimize de uyarılarımızı paylaşmak istiyoruz. Fiyatlar daha da düşecek diye panik halinde hasat yapmayı durdurun. Fiyatların geldiği bu düzeyde İlimizde bulunan lisanslı depolara yönelmeniz sizin avantajınıza olacaktır. Şu anda serbest piyasada 14 rutubet mısır net 1000-1050TL/ton’dan işlem görürken, lisanslı depoya TMO adına ürününüzü götürmeniz halinde 1150 TL/ton’dan ürününüzü değerlendirmiş olacaksınız. Lisanslı depodaki fiyat sabit fiyattır. Düşmeyeceğinden üreticimiz için güvencedir. Malımıza sahip çıkalım lisanslı depolarda TMO adına ürünümüzü değerlendirelim.
Ziraat Odası olarak amacımız üreticimizin mısırını değerinden sattığı bir mısır piyasasının oluşmasıdır.
Sezona girerken başta Mısır piyasasındaki sorunlar çözülsün istiyoruz.
Üreticimiz, Tüccarımız, Sanayicimiz, Ülkemiz, herkes kazansın istiyoruz.
Bu duygu ve düşüncelerle yaptığımız çağrının muhataplarca karşılık bulmasını diliyorum.” Dedi.