Bereketli geçen kış ayının ardından barajlarımız doldu taştı ama bu sular çiftçimize yeterince ulaşamıyor. Planlanan proje hayata geçerse Karaman ekonomisine ciddi katkı sağlayacaktır.
Karaman Ziraat Odası öncülüğünde gerekçeleri yetkililere sunulmak üzere hazırlanan çalışma Karaman tarımına can suyu verebilir.
Son 25 yılın en çok su seviyesine ulaşılan Gödet Barajı’nın suyu havaya değil toprağa gitsin” diyen Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, şu anda 15.040 hektar alanı sulama kapasiteli Gödet Barajı hiçbir zaman bu seviyeyi yakalayamamış, ortalama 7000 hektar alanı sulamıştır. Klasik açık kanal sistemlerinden ve vahşi sulamadan vazgeçildiği takdirde bu rakamın iki kat artarak yaklaşık 30 Bin hektar alanın sulanabileceğini söyledi.
Bayram açıklamasında; Karaman nüfusunun %80’ini tarım ve tarıma dayalı sektörden evine ekmek götürüyor, tarımdan geçiniyor. Bu açıdan bakıldığında Karaman için tarım hayati önem arzeden bir sektördür. Keza tarım sektörü için de vazgeçilmez yegâne varlık sebebi sudur.
Karaman’da bulunan; Gödet, Ayrancı, İbrala ve Deliçay barajlarımızdan sadece İbrala Barajında kapalı sistem uygulanmaktadır. Diğer barajlarımızda ise halk arasında vahşi sulama dediğimiz kırık,dökük,deforme olmuş açık kanal sistemleri uygulanmaktadır. Bu da su verimimizi %30’a kadar düşürdüğü gibi baraj bölgesinde olduğu halde sudan hiç istifade edemeyen köylerimize de mağduriyet yaşatmaktadır.
Bu bağlamda uygulanacak bir proje ile 1988 yılında yapılan Gödet Barajı’nın klasik açık kanal siteminin modern kapalı ve basınçlı sistemlerle değiştirilmesi bölge çiftçimiz açısından çok büyük önem arzetmektedir. Gödet Barajı’nın, Karaman İbrala, Konya Apa ve geçtiğimiz yıl yeni ihalesi yapılan Ereğli İvriz Barajları gibi “Kapalı Devre Sulama Sistemleri” ne geçmesi şehrimize büyük avantajlar sağlayacaktır.
SU SEVİYESİ REKOR KIRDI
Gödet Barajı hizmete başladığından bu yana en yüksek su rezervine ulaşarak şu anda 63 Milyon m3 seviyesini görmüştür. Önümüzdeki aylarda bu seviyenin de ortalama % 70-75 artacağı tahmin ediliyor. Karaman İl Merkezi başta olmak üzere Kılbasan, Bölükyazı, Çakırbağ, Çiğdemli, Göztepe, Hamidiye, Mesudiye, Yuvatepe, Yazılı ve Dereköy arazileri bu barajdan sulanması gerekmektedir. Oysa şu anda bu köylerimiz barajdan yeterince istifade edemediği gibi örneğin Hamidiye Köyü hiç faydalanamamaktadır.
Kapalı devre sulama sistemine geçilen barajlarda %40-50 su tasarrufu sağlandığı görülmüştür. Aynı şekilde Gödet Barajı’nda da bu yönteme geçilerek sulanan alanın iki katına çıkarabiliriz.” dedi.
MALİYETLER DÜŞER VERİM ARTAR
Kapalı devre sulama sisteminin çiftçinin maliyetlerini düşüreceği gibi ürün verimini de artıracağını vurgulayan Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, bölgemize düşen yağışlardan maksimum seviyede istifade ederek kaynakların verimli kullanılması ve etkin su yönetimi için modern sulama sitemine geçilmesi gerektiğini ifade etti.
Bayram bu sistemin avantajlarını anlattığı açıklamasında; Karaman’ımız az yağış alan bir bölgedir, su da dünyanın en kıymetli varlığıdır. Bu durumda suyumuzun buharlaşarak ya da kayıp kaçaklarla havaya karışması yerine toprakla buluşmasını bekliyoruz. Bu, ürün deseninin gelişmesine ve çeşitliliğin artmasına yol açarak Karaman’ın farklı ürünlerde de pazar sahibi olmasını sağlayacaktır. Dolayısı ile ilimizin ekonomisine ciddi katkıları olacak ve verimsiz arazilerin değerlenmesine, sulama potansiyeli bulunan kuru tarım arazilerinin su ile buluşmasına olanak sağlayacaktır. Çiftçilerimizin daha modern ve
ekonomik sulama sistemine geçmeleri devletçe sağlanan tarımsal sulama hibe desteklerinden ilimizin daha fazla faydalanmasının da önünü açacaktır. Bir yandan da bu bölgedeki yeraltı su kuyularının daha az kullanılması ve su kaynaklarının daha çok beslenmesine neden olup su yönetiminde etkili planlama yapılabilecektir” dedi.