Türkiye Kalkınma Bankası Fizibilite Çalışma Ekibi; Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Müdürü Ömür Genç, Kıdemli Uzman Mali Analiz Ahmet Cingöz, Uzman Faruk Sekmen, Uzman Gökalp Ertuğrul Karaman Serbest Bölge fizibilite raporunu hazırlamak üzere Karaman'a geldi. Heyet beraberindeki AK Parti İl Başkanı Nazmi Ünlü, Ongun A.Ş yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası ile Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nü ziyaret etti.
Başkan Çalışkan: “Serbest Bölge Karaman’ın Üretim Potansiyelini Harekete Geçirecek”
Karaman Serbest Bölge hakkında bir açıklama yapan Belediye Başkanı ve OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Çalışkan; “Karaman sanayisi, şu anki üretim kapasitesinin çok daha üzerinde bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli harekete geçirerek küresel pazarlara ve iç pazara daha planlı ve organize bir şekilde açılabilmek için Serbest Ticaret Bölgesi’ne ihtiyacımız var.
Belediye meclisimizce 01.02.2016 tarihinde aldığımız karar doğrultusunda, Organize sanayi bölgemizde yaklaşık 2.000.000 metrekare alanın serbest bölge ilan edilmesi için gereken imar düzenleme çalışmalarını hazırladık. Şirket kurulum aşamasını tamamladık ve Bakanlar Kurulu onayına sunduk. Şimdi hazırlanacak olan fizibilite çalışması da Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Karaman Serbest Bölgesinin kurulması için geriye sadece Bakanlar Kurulu’nun onayı kalıyor. İnşallah kısa süre içerisinde Karamanımıza Serbest Ticaret Bölgesi’ni kuracağız” dedi.
Serbest Bölge Nedir?
Serbest Bölgenin Tanımı Genel olarak serbest bölgeler; ülkede geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı veya kısmen uygulandığı, sınai ve ticari faaliyetler için daha geniş teşviklerin tanındığı ve fiziki olarak ülkenin diğer kısımlarından ayrılan yerlerdir.
Ülkemiz Serbest Bölgelerinin Kuruluş Amacı
• İhracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmek,
• Doğrudan yabancı yatırımları ve teknoloji girişini hızlandırmak,
• İşletmeleri ihracata yönlendirmek,
• Uluslararası ticareti geliştirmek.
Serbest Bölgelerin İşlevi
• Ülkeye yabancı sermaye ve teknolojilerin getirilmesine imkân sağlayacak uygun zemin yaratılması,
• Sanayicinin ihtiyaç duyduğu bazı hammadde ve ara malların kolaylıkla, istenilen miktarda ve zaman kaybı olmadan temin edilebilmesi,
• Sağlanan teşvik ve avantajlarla düşük maliyetli mal üretimi ve ihracı,
• Türkiye dışından gelen malların transit olarak diğer ülkelere satımı,
• Yeni istihdam olanaklarının yaratılması,
• Türk ihraç ürünlerinin ihracatını kolaylaştırmak ve hızlandırmak bakımından bir basamak olması işlevlerini görmektedir.
Türkiye’de şu anda 19 ilde serbest bölge bulunmaktadır.