KMÜ’ye konuk olarak gelen Milli Eğitim Bakanlığı AR-GE Kalite ve İzleme Daire Başkanı Mehmet Baki Öztürk’ün de takip ettiği programa çok sayıda üniversite personeli ve öğrencisi katıldı.
Programda ilk olarak Yrd. Doç. Dr. Onur Aykaç, eserle ilgili hikayeyi dinleyenlerle paylaştı. Cemal ağıdı olarak da geçen türkünün hikayesinin Ürgüp'ün Karlık Köyü’nde geçtiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Aykaç, sözlerine şöyle devam etti: “Cemal, Nevşehir’in Ürgüp ilçesinin Karlık Köyü’nde yaşamaktadır. Varlıklı bir ailenin evladıdır. Yiğit, özü sözü bir, saygılı ve herkesçe sevilen bir delikanlıdır. Köylerinden Şerife’ye gönlünü kaptırır; kız da onu sevmektedir. Bir yaz günü düğün dernek kurulur, Cemal ile Şerife evlenir. Ancak, Karlık Köyü’nde onların mutluluğunu çekemeyenler de vardır. Vaktiyle Şerife’ye dünür gönderen, ama kızı alamayan bir adam, Cemal’e pusu kurar ve onu öldürür. Haberi alan ailesi adeta kahrolur; bütün Karlık Köyü, Cemal için ağıtlar yakar. Şerife bu acıyı kaldırmakta zorlansa da elinden bir şey gelmez. Cemal’in ölümünden bir yıl kadar sonra Şerife’yi Cemal’in yeğeni Hayrullah ile evlendirirler. Hayrullah, Şerife’yi gönülden sever, onun acısına saygı duyar. Aradan uzun yıllar geçer ve Şerife gelin artık ‘Şerife Nine’ olur. Gün gelir son nefesini verir. Bütün ahali, öte dünyada Cemal’ine kavuşsun diye ardından dualar eder. ‘Şen Olasın Ürgüp’ diye bilinen türkümüz, Cemal’in öldürülmesi üzerine yakılan bir ağıttır.”
Türkünün hikayesinin sözlü anlatımının ardından Karaman Milli Eğitim Müdürlüğünde Müzik Öğretmeni olarak görev yapan Halil Erbay, bağlama eşliğinde türkünün acı hikâyesini kendi yorumuyla dinleyicilerle paylaştı.
Program, kültürümüze ait fakat hikayesini bilmediğimiz bir türkünün daha gerek sözle gerekse bağlama eşliğinde hayat bulmasıyla sona erdi. Dinleyicilerden büyük alkış alan Yrd. Doç. Dr. Onur Aykaç ve Müzik Öğretmeni Halil Erbay da programa gösterilen ilgiden dolayı katılımcılara teşekkür ettiler.