Selçuk Üniversitesinde kanser tedavisinde mevcut ilaçların yan etkilerini azaltarak daha hedefli bir şekilde kullanılmasını amaçlayan proje, Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Kuruluşu (COST) ve TÜBİTAK tarafından destek almaya hak kazandı. Prof. Dr. Mustafa Yılmaz yürütücülüğünde gerçekleştirilen projede, nano teknolojiyi kullanarak antikanser ilaçlarının daha etkili ve güvenli hale getirilmesi hedefleniyor.
Projenin temel amacı, mevcut kanser ilaçlarını yeni bir ilaç keşfi yerine "nano sepetler" adı verilen yapılarla taşıyarak hedef hücrelere ulaşmasını sağlamak. Bu bağlamda, vücutta doğal olarak bulunan hyaluronik asit kullanılarak ilaçların kanser hücrelerine yönlendirilmesi planlanıyor. Prof. Dr. Yılmaz, bu asidin, kanser hücrelerinde bulunan reseptörlere bağlanma kapasitesi sayesinde kanserli dokuların hedef alınacağını belirtti.
Daha Hızlı ve Etkili Sonuçlar Hedefleniyor
Prof. Dr. Yılmaz, antikanser ilaçların geliştirilme sürecinin genellikle uzun sürdüğünü, ancak mevcut ilaçların hedefli hale getirilmesi sayesinde bu sürenin kısaltılacağını vurguladı. Proje ile kanser tedavisinde daha kısa sürede daha etkili sonuçlar alınması bekleniyor.
Biyolojik aktivite analizlerinin Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Prof. Dr. Bahadır Öztürk tarafından yürütüleceği projede, kanser hücre kültürü çalışmalarının tamamlanmasının ardından hayvan deneyleri ve klinik faz denemelerine geçiş planlanıyor.