Selçuk Üniversitesi'nden Nar Posasının Hayvan Mamalarında Kullanımına Yönelik Proje

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde yürütülen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında, nar suyu ve nar ekşisi üretiminde atık olarak ortaya çıkan nar posasının evcil hayvan mamalarında kullanılması hedefleniyor.

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi, nar suyu ve nar ekşisi üretimi sırasında atık olarak ortaya çıkan nar posası ve kabuğunun evcil hayvan mamalarında değerlendirilmesine yönelik bir projeyi hayata geçirdi. Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Huzur Derya Arık’ın yürütücülüğünde hazırlanan proje, TÜBİTAK (1001) tarafından desteklenmeye layık görüldü.

Proje, nar posasının antioksidan özelliklerini köpek mamalarında kullanarak, köpeklerin sindirim sistemi, kan değerleri, dışkı mikrobiyotası ve mamanın sindirilebilirliği üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlıyor. Prof. Dr. Arık, nar posasının lif açısından da zengin olduğunu ve mamalarda bu lifin dışkı kalitesini artırdığını, bağırsak mikrobiyotasını düzenlediğini belirtti. Projenin, atıkları ekonomiye kazandırarak çevre kirliliğinin önüne geçeceğini de vurguladı.

İki yıl sürmesi planlanan bu çalışmanın, evcil hayvanlarda kalp damar hastalıkları, kanser ve diyabet gibi sağlık sorunlarının önlenmesine katkı sağlayacağı öngörülüyor.

Projede ayrıca Prof. Dr. Mustafa Selçuk Alataş, Doç. Dr. Oğuzhan Kahraman, Arş. Gör. Zekeriya Safa İnanç ve doktora öğrencisi Battal Yılmaz da araştırmacı olarak yer alıyor.

İlk yorum yazan siz olun
Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber

İlgili Haberler

Meram Aksinne Beyhekim Ağız Ve Diş Hastanesi’nde Sona Gelindi
Karapınar’da Lastiği Patlayan Kamyonet Devrildi: 2 Yaralı
Okuldaki Gizli Tehlike: Akran Zorbalığı

Konya Haberleri

Başkan Pekyatırmacı: “konya’mız Eğitimde Örnek Bir Modeli Geliştirmiş Durumda”
Türkiye’nin En Büyük Yeşil Sanayi Zirvesi, Konya’da Gerçekleştirildi
Başkan Altay: "konya’mız 2025 Avrupa Akıllı Turizm Başkenti Yarışması’nda Finale Kalan 7 Avrupa Şehrinden Biri Oldu"
Beyşehir’de Çerezlik Kabak Çekirdeği Üretimi
Meram Aksinne Beyhekim Ağız Ve Diş Hastanesi’nde Sona Gelindi