Sanal Anjiyografi İle Kalp Hastalıkları Tespit Ediliyor

Özel Ümit Batıkent Hastanesi doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Ünlü, sanal kalp anjiyografisi diye bilinen Koroner BT Anjiyografi hakkında...

Özel Ümit Batıkent Hastanesi doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Ünlü, sanal kalp anjiyografisi diye bilinen Koroner BT Anjiyografi hakkında bilgilendirdi.

Bu özel bir görüntüleme yöntemi ile kalbi besleyen atardamarların, koroner arterlerdeki darlıkların tespit edilmesinin amaçlandığını aktaran Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Ünlü, "Tomografi cihazı ile yapılan bu yöntem hastanede kalmayı gerektirmez, oldukça güvenli bir yöntemdir ve hızlı bir şekilde uygulanmaktadır. Hastanın hastaneye yatışı ile taburcu edilmesi arasında geçen süre 15-20 dakika arasındadır" dedi.

Yöntem kimlere uygulanır?

Çoklu risk faktörü olan hastalara, sanal kalp anjiyografisini önerdiklerini ifade eden Doç. Dr. Ünlü, "Bunlar; şeker hastalığı olanlar, hipertansiyonu, kolesterol yüksekliği olanlar, sigara kullananlar, ailesinde iskemik kalp hastalığı olan ve göğüs ağrısı olan hastalardır" diye konuştu.

"Daha çok orta risk grubunda yer alan hastalara öneriyoruz"

Hastalar görüşme sonrasında risk faktörlerinin sorgulanarak kalp ve damar hastalıklarından ölüm oranlarının belirlendiğini aktaran Ünlü, "Her hasta belli bir risk grubuna girer. Düşük, orta ve yüksek risk grubuna göre hastalara uygulanan işlem ve tedaviler farklılaşır. Bu tekniği daha çok orta risk grubunda yer alan hastalara öneriyoruz. Bu işlemde hastaya iyotlu kontrast madde verildiği için hastaların işlemden önce böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi için kan testi yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Tarama 2-3 saniyede yapılıyor"

İşlemin kendisi ve çekim anındaki sürenin 2-4 dakika arasında değiştiğini de aktaran Doç Dr. Murat Ünlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Toplar damara verilen boyalı madde kalbe ulaştığında çekim başlar ve yaklaşık 2-3 saniyelik süreçte kalbin taraması yapılır, sonrasında radyoloji uzmanlarınca yapay zeka kullanılarak kalbin 3 boyutlu animasyonu oluşturulur. Bu görüntü ile damarlar içinde darlık, kireçlenme olup olmadığı, doğumsal bir anomali olup olmadığı görülür. Kalbin etrafında bir zar vardır, bunun hastalıklarının da tanı ve takibinde sanal kalp anjiyografisi etkili ve güvenilir bir yöntemdir. Ayrıca doğumsal bazı kalp hastalıklarında bizim dışarıdan yaptığımız kapatma tedavileri, ameliyat öncesinde hastalığın derece ve tipinin belirlenmesinde oldukça güvenilir bir yöntemdir."

İlk yorum yazan siz olun
Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber

Eskişehir Haberleri

Eskişehirspor, 2 Eylül Sk’yi 3-1 Mağlup Etti
Tepebaşı’nda Kar Yağışına Hızlı Müdahale
Kadına Şiddetle Mücadele Çerçevesinde 17 Bin 966 Kişiye Eğitim Verildi
Belediye Başkanı Hamamcı’dan Kar Nöbeti
Çiçekçilerde Öğretmenler Günü Mesaisi Yoğun Geçiyor