Özel Ümit Personeline “kadın Sağlığı” Konusunda Eğitim

Eskişehir Valiliği tarafından düzenlenen ve Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy'un yürüttüğü Kadın Sağlığı Projesi kapsamında Özel...

Eskişehir Valiliği tarafından düzenlenen ve Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy'un yürüttüğü Kadın Sağlığı Projesi kapsamında Özel Ümit Batıkent Hastanesi'ndeki kadın personele eğitim verildi.

İki yıl sürecek proje kapsamında eğitime, Tepebaşı İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi'nden Dr. Aslı Altunbay, ebe Adile Yıldırım ve Hemşire Gülsüm Ödül katıldı. Tepebaşı bölgesinden 15-69 yaş arasında tüm kadınlara ulaşmak amaçlanıyor, proje tamamlandığında 126 bin kadına ulaşılması hedefleniyor. Eğitim kapsamında şu konularda bilgiler verildi:

"Kanser, meme kanseri, serviks kanseri, kolorektal kanser, kadın üreme sağlığı, aile planlaması, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, menapoz, gebelik, yenidoğan ve çocukluk çağı tarama programları, anne sütü ve emzirmenin önemi, post-partum depresyon, çocukluk çağı nörogelişimsel hastalıkları, sağlıklı yaşama biçimi davranışları; sağlıklı beslenme, obezitenin önlenmesi, fiziksel aktivite, diyabet, akılcı ilaç kullanımı, bağımlılıklar ile mücadele, şiddet ile mücadele, organ bağışı"

Kanserden korunma

Öncelikler meme kanserinde erken tanı yöntemlerine değinen Tepebaşı İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi Ebe Adile Yıldırım, her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesinin (KKMM) yapılması, klinik meme muayenesi (KMM) ve Mamografi'nin erken tanıda kullanılan yöntemler olduğunu söyledi. Serviks kanserinde; HPV (İnsan Papilloma Virüsü), sigara, çok eşlilik ve cinsel hayata erken başlamanın risk faktörleri arasında yer aldığını belirten Yıldırım, "Taramaya 30 yaşında başlanır, 5 yılda bir tekrarlanır, 65 yaşında sonlandırılır. Tarama; "HPV Testi" ile yapılır. İşlem yapılan kadında vajinal kanama olmamalıdır." diye konuştu. Dünya Sağlık Örgütü tarafından; 9-20 yaş grubuna 2 doz, 21 yaş üstü gruba 6 ay ara ile 2 doz ve HPV aşısı önerildiğini belirten Yıldırım, "Aşılamanın öncelikli hedefi cinsel aktiviteye başlamamış 9-14 yaş arası kız çocuklarıdır. Mümkün ve uygun fiyatlı olduğu takdirde erkek çocuklar ve diğer yaş grubundaki kadınlar da ikinci hedef grubu olarak aşılanmalıdır." dedi.

KETEM'lere başvurulmalı

Üreme sağlığı konusunda bilgilenmek ve hizmet almak için başvurulabilecek merkezlerin bilgisini veren Adile Yıldırım, şöyle konuştu: "Aile Sağlığı Merkezleri, Şehir Hastanesi Aile Planlaması Polikliniği, Yunus Emre Devlet Hastanesi Aile Planlaması Polikliniği, Tepebaşı 1 No'lu Sağlıklı Hayat Merkezi KETEM Odunpazarı 1 No'lu Sağlıklı Hayat Merkezi/ KETEM bunlardan bazılarıdır."

Alo 191 uyuşturucu ile mücadele hattı

Uyuşturucu bağımlılığı konusunda da bilgi veren Yıldırım, "Uyuşturucu maddelerden korunmanın en iyi yolu hiç başlamamaktır. Fakat bir şekilde başlanmışsa; tedavi olarak kurtulmak mümkündür. ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı 7 gün/24 saat danışmanlık hizmeti vermektedir. 115 Yeşilay hattı, ilimizde Yunus Emre Devlet Hastanesi Arındırma Merkezi ve Osmangazi Üniversitesi Hastanesi bünyesinde Ayaktan Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri bulunmaktadır. İlçe sağlık müdürlüklerimizden tedavide izlenecek yol ile ilgili bilgi alınabilir." şeklinde konuştu.

Uyuma aplikasyonunu indirin

Uyuma adında, İçişleri Bakanlığı uyuşturucu ile mücadele aplikasyonu bulunduğunun bilgisini paylaşan Yıldırım, şunları söyledi: "Uygulama, tamamen ücretsizdir. Uyuma uygulamasıyla, sokakta şahit olduğunuz herhangi bir uyuşturucu ticaretini yetkili kişilere ihbar edebiliyorsunuz. Uygulamanın önemli özelliklerinden biri ise bildirim yapanın kimlik bilgilerinin kesinlikle gizli kalmasıdır. Uygulama telefona indirilip, kişisel bilgiler sisteme kaydedildikten sonra kullanılmaya başlanacaktır: Sokakta gördüğü uyuşturucu ticaretini polise bildirmek isteyen vatandaş, uygulamadaki butona basarak ihbarda bulunacak, sisteme konum bilgisiyle birlikte düşen ihbar, bölgeye en yakın ekibe iletilecek."

Şiddetle karşılaştığınızda ŞÖNİM'e başvurun

Son olarak şiddetle karşılaşılması durumunda yapılması gerekenleri de paylaşan Adile Yıldırım, "Şiddete uğradığınızda, uğrama tehlikesi ile karşı karşıya kaldığınızda ya da bu duruma tanıklık ettiğinizde, aşağıdaki kurumlara şahsen veya telefonla başvurabilirsiniz; Valilikler ve Kaymakamlıklar, Cumhuriyet Savcılıkları, Aile Mahkemeleri, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM), Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk, Engelli Danışma Hattı, (Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı) 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayabilir, KADES uygulamasını telefonunuza indirebilirsiniz." ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber

Eskişehir Haberleri

Uyuşturucu Madde Operasyonunda 28 Bin Adet Hap Ele Geçirildi
Zafer Partisi Eskişehir İl Başkanlığı’ndan Kadınlara Yasaklı Biber Gazı İkramı
Polis Ekiplerinin Denetiminde 6 Bin 807 Kişi Kontrol Edildi
İnönü’de Kar Temizliği Devam Ediyor
Karakış Eskişehir’in Kırsal Mahallelerinde Etkisini Sürdürüyor