Ermenek İlçesinde faaliyet gösteren maden ocaklarının zarar ettikleri gerekçesiyle kapanması nedeniyle son olarak 170 işçinin çalıştığı son iki maden ocağının da kapanmasıyla geçici çalışan bir ocak dışında Ermenek’te madenlerde çalışan işçi kalmadı. Durumu dikkat çekmek isteyen maden işçileri CHP Ermenek İlçe Başkanlığı ve İl Başkanlığı ile birlikte basın açıklaması yaparak sıkıntılarını paylaştılar. CHP Karaman İl Başkanı Av. İsmail Atakan Ünver’in de katıldığı basın açıklamasında CHP Ermenek İlçe Başkanı Mustafa Bahçeli’nin selamlama konuşmasından sonra maden işçileri adına maden işçisi İbrahim Yılmaz maden işçilerinin sorunlarını ve taleplerini dile getirdi.
Maden İşçisi Yılmaz konuşmasında; “2014 yılında Soma’da yaşanan maden kazası ve akabinde Ermenek’te yaşanan maden kazasından sonra yapılan kanuni düzenlemeler aceleye getirildi. Maliyetler artırıldı, çalışma saatleri düşürüldü, yerli kömür pazarları daraltılırken ithal kömür de kayda değer patlamalar oldu.Bu durumun sonucunda patronlara da bazı konularda bahane üretecek ortamlar hazırlandı.Bazı madenlerde işçiye ödenen paraların belirli bir kısmı geri alındı,işçi sayıları düşürülürken iş yükü artırıldı.Bu sorunlar bölgemizde de maalesef sıklıkla görüldü.Önceden verilen servis ve yemekler geri alındı,bazı madenlerde bankaya yatırılan maaşların 500TL si geri alındı, işçi sayısı düşürüldü ama yapılan iş daha da arttı. Kazadan sonra 5 ila 6 ay bölgede madenlerin çalışması durduruldu.Kaza sonrası bazı madenler maliyet bahanesi ile kapatıldı.Kapatılmayanlarda denetim mekanizmasına takılıp fazla çalıştırılmadı.Bölgemizde torba yasa ve Has şekerler deki kazadan önce yaklaşık 10 adet maden ocağı ve bu madenlerde çalışan 1500 kişi vardı. Bu sayıya nakliyeciler ve diğer esnaflar dahil değildir.Mart ayı ortasına kadar bölgemizde aktif çalışan 2 maden ocağı ve bu madenlerde çalışan 170 işçimiz vardı. Maalesef bilmediğimiz nedenlerden dolayı bu iki madende kapatılmıştır. Ne zaman açılacağı konusunda bize bilgi verilmemiştir. İşçi arkadaşlar olarak çalıştığımız madenden de alacaklarımızı talep edemedik, zor durumdayız.Bu sıkıntılardan dolayı borçlarımızı ödeyemez , evimize ekmek götüremez hale geldik.Bölgemiz bu sebepten dolayı ekonomik olarak dibe vurmuştur.Nakliyecisinden esnafına herkes kan ağlamaktadır.Yıllık 400 ila 500 bin ton üretim kapasitesi olan ve 25 ila 30 yıl arası rezerv tahmin edilen ilçemizde maalesef çalışan maden kalmamıştır.İlçemize zoraki olarak ithal kömür alıştırılmıştır.Kapatılan madenlerdeki işçilerin mağduriyetleri devlet tarafından takip edilmemektedir.
Ermenek maden işçileri olarak taleplerimiz aşağıda belirtilmiştir.
1 –Madenlerin bir an önce işletmeye açılması için devletle işveren arasındaki sorunların çözülmesi
2- Sorumluluklarını yerine getirmeyen veya savsaklayan işletmelerin ruhsatlarının iptal edilmesi, bu ocakların devlet tarafından işletilmesi
3-Ermenek kömür sahasında tonlarca kömür yeraltında dururken halkımız ısınmak için ithal kömüre mecbur bırakılmıştır. Yerli kömür kullanımının teşvik edilmesi ve ithal kömüre sınırlama getirilmesi
4- İşçi haklarının korunması ve örgütlenmenin önündeki psikolojik engellerin ortadan kaldırılması için hükümetin gerekli desteği vermesi
5- İşverenin keyfi olarak işçi çıkışı ve ücretsiz izne çıkarılmasının önüne geçilmesi
6-Şu anda Ermenek esnafı zor da olsa ayakta durabiliyorsa geçmişte maden ocaklarında çalışarak emekli olmuş insanların sayesindedir. Ermenek ekonomisinin eski canlılığına kavuşması için devletimizin gereğini yapmasını istiyoruz.” dedi.
Basın açıklamasında toplanan kalabalığa hitap eden CHP Karaman İl Başkanı Av. İsmail Atakan Ünver de konuşmasında;” Kömür Ermenek için stratejik üründür. Çünkü Ermenek’in geçim kaynağı kömürdür. Maden işçisinden esnafına, nakliyecisine kadar Ermenek’in geçimi kömüre bağlıdır. Bu nedenle devletin Ermenek’te maden işletmesi konusunda kar-zarar hesabı yapma hakkı yoktur. Ermenek’te eğer madenleri çalıştıran patronların bu madenleri çalıştırmaya ekonomik olarak güçleri yetmiyorsa madenleri devlet çalıştırmalıdır. Madenci kardeşlerimiz bugün önemli bir iş yapıyorlar. Kendi haklarına, yaşam haklarına sahip çıkıyorlar. Çalışmak yaşam içindir. Şua anda Ermenekli maden işçisi kardeşlerimiz büyük cesaret ve inançla yaşam mücadelesinin fitilini ateşlemiş durumdalar. Onları cesaretleri dolayısıyla kutluyorum. Bu mesele sadece bizim meselemiz, Ermeneklinin meselesi değildir. Tüm Karaman bu soruna sahip çıkmalı, hükümet de soruna çözüm bulmalıdır. Eğer karar vericiler bu sorunu çözemiyorlarsa oturdukları koltukları hak etmiyorlar demektir.
Türkiye büyüyorsa maden işçisi neden işsiz kalıyor?
Türkiye büyüyorsa Ermenek’te madenler neden kapanıyor?
Türkiye büyüyorsa Ermenek esnafı, nakliyecisi neden büyümüyor?
Bu soruların cevabı bulunmalı, halka yalan söylene de yalanlarının hesabı sorulmalıdır. İşçi kardeşlerimizle birlikte yaptığımız bu basın açıklamasına katılan hemşerilerime, sivil toplum kuruluşu temsilcilerine, İYİ Parti ve Saadet Partisi teşkilatlarına teşekkür ederim. “ dedi.