Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, "Sıfır Atık Projesi" çerçevesinde birimlerinden çıkan tonlarca atığın bertaraf ve geri dönüşümünü sağladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2019 yılında yayınlanan "Sıfır Atık Yönetmeliği'nin ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi, "Sıfır Atık" sistemine dahil oldu. Büyükşehir Belediyesi, bünyesinde hizmet veren birim ve yerleşkelere, atık ayrıştırma üniteleri ve ekipmanları yerleştirerek personelin bu konuda eğitim almasını sağlarken, 63 adet birim ve yerleşkeye de temel seviye "Sıfır Atık Belgesi" kazandırdı. Büyükşehir Belediyesi, birim ve yerleşkelerine koyduğu atık ayrıştırma üniteleri ile son 3 yılda toplam 730 ton atık ayrıştırdı. Ayrıştırılan atıklardan biyobozunur atıklar bertaraf edilirken, kağıt, plastik ve bakım onarımdan çıkan tüm atıklar geri dönüşüme gönderildi. Yeni kurulan hizmet birimlerinin de temel seviye "Sıfır Atık Belgesi" alabilmesi için işlemler devam ediyor.
Atıklar türüne göre kaynağında ayrıştırılıyor
Atıklar kağıt, plastik ve biyobozunur atıklar başta olmak üzere türüne göre ayrıştırılıyor. Ayrıştırılan atıklardan biyobozunur atıklar bertaraf tesislerinde bertaraf edilerek elektrik enerjisi üretiliyor. Büyükşehir Belediyesinin bakım, onarım ve diğer hizmetlerinden kaynaklanan elektrik ve elektronik atıklar, atık piller, atık tonerler, motor şanzıman yağları ve buna benzer atıkların ise kaynağında ayrıştırılarak, bakanlık tarafından lisanslandırılmış atık taşıma araçlarıyla, lisanslı firmalarda bertaraf edilmesi sağlanıyor. Kent genelinde bulunan "Atık Giysi Kutuları'nda biriken kıyafetlerden kullanılmamış olanlar Büyükşehir Belediyesinin "Kıyafet Evleri'nde ihtiyaç sahiplerine teslim edilirken, kullanılmayacak durumda olanlar ise geri dönüşüme gönderiliyor.
"200 ton ambalaj atığı, 530 ton tehlikeli atık toplandı"
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığında Sıfır Atık Yönetimi ve Denetim Şefi olarak görev yapan çevre yüksek mühendisi Zeki Altun, Büyükşehir Belediyesi olarak atıkların kaynağında ayrıştırılarak toplanması ve geri dönüşüme kazandırılması konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi. Altun, "2020 yılından bu yana birimlerimizden toplanan 200 ton civarında ambalaj atığı geri dönüşüme kazandırıldı. Ayrıca belediyemizin hizmet, bakım ve onarım faaliyetleri dahilinde toplanan yaklaşık 530 ton tehlikeli statüdeki atık da ayrı olarak geri kazanım firmalarına teslim edildi" dedi.
"Yaklaşık 40 bin adet kıyafet ihtiyaç sahiplerine teslim edildi"
Kent genelinde bulunan "Atık Giysi Kutuları'na atılan kullanılmamış kıyafetlerin de değerlendirildiğini kaydeden Altun, "Kentimizin birçok noktasında atık tekstil kutuları var. 2020 yılı itibariyle tekstil atıkları kaynağında ayrı toplatılarak, dairemiz koordinasyonunda Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığıyla beraber Kıyafet Evlerine teslim ediliyor. 2020'den bu yana yaklaşık 40 bin adet yeni kıyafet, Kıyafet Evlerinde ihtiyaç sahibi olan vatandaşlarımıza teslim edildi" ifadelerini kullandı.
"Atıklar geri dönüştürüldüğünde, israf ve çevre kirliliği önlenmiş oluyor"
Tüketim sonucu ortaya çıkan atıkların geri dönüşümünün çevreye önemli katkı sağladığını ifade eden Altun, "Tüketimlerimiz sonucunda ortaya çıkan atıkların geri dönüştürülmesi durumunda, doğal kaynakların tüketimi asgari seviyeye düşecektir. Bu anlamda atıkların kaynağında ayrıştırılarak toplanması ve geri dönüşüme kazandırılmasıyla hem israf önlenmiş olacak, hem doğal kaynaklarımız daha verimli hale gelecek hem de hava, toprak ve su kirliliğinin önüne geçilmiş olacak" diye konuştu.
Vatandaşların, evlerinden çıkan atıkları çöpe atmadan önce ayrıştırmasının, çevre ve geri dönüşüm için çok önemli olduğunu sözlerine ekleyen Altun, "Özellikle vatandaşlarımıza ve çocuklara bu konuda büyük iş düşüyor. Sıfır atık bilincinin oluşturularak, evlerimizde tüketim sonucu ortaya çıkan çöplerin, kaynağında ayrı toplanması gerekmektedir" dedi.