Mersin’de Kadınlara Uygulamalı Budama Eğitimi

Mersin Büyükşehir Belediyesince, Mersinden Kadın Kooperatifi üyesi kadınlara yönelik "Süs bitkilerinde budama eğitimi" veriliyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesince, Mersinden Kadın Kooperatifi üyesi kadınlara yönelik "Süs bitkilerinde budama eğitimi" veriliyor.

Tarımsal Hizmetler Dairesi öncülüğünde, Mersinden Kadın Kooperatifi üyesi kadınlara yönelik verilen "Süs bitkilerinde budama eğitimi', teorik ve uygulamalı olarak 2 aşamadan oluşuyor. Mersinden Kadın Kooperatifinin talebi üzerine yapılan ve 576 saat süren eğitime, şu anda 20 kadın katılıyor. Kooperatif bünyesinde çiçek yetiştiriciliği yapan kadınlar, süs bitkilerinde budama yöntemlerini öğreniyor.

Toroslar Halk Eğitim Merkezi iş birliğinde sürdürülen eğitim programının teorik aşamasını eğitmen Gülşah Çerçi verirken, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden ziraat yüksek mühendisi Halil Yaşar da hem teorik hem uygulamalı eğitim veriyor. Teorik eğitimde; "Budama nedir, budama alet ve ekipmanları nelerdir, nasıl kullanılır, budamanın amaçları, budama teknikleri, budama yapılırken dikkat edilecek hususlar ve türler bazında budama" konu başlıkları anlatıldı. Eğitimin uygulamalı kısmında ise park ve bahçelerde kullanılan dış mekan süs bitkilerinde budama gösterildi.

"Kursiyerler, alacakları sertifika ile meslek hayatına atılabilecekler"

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında ziraat mühendisi olarak görev yapan Zeynep Durmaz, eğitimin içeriği hakkında bilgi verdi. Durmaz, "Gelen talepler doğrultusunda, geliri olmayan ve meslek edinmek isteyen 20 kadın kursiyerimize bu eğitimi başlattık. 19 Eylül'de başlayan kursumuz, 27 Aralık'a kadar devam edecek. Toplamda 576 saatlik bir eğitim süreci olacak ve bu eğitim sonunda Milli Eğitim Bakanlığından onaylı sertifika verilecek. Kursiyerlerimiz bu sertifika ile bu sektörde meslek hayatına atılabilecekler. Bu eğitim sonucunda kursiyerlerimizin her biri, ağaç üzerinde kendi başlarına budama yapabilecek düzeye gelecekler" dedi.

Kursiyer kadınlar, yeni şeyler öğrenmenin mutluluğunu yaşıyor

Ev hanımı Songül Özmen, eğitim alan kursiyerlerden. Eğitime başladıktan sonra bitkilere ve çiçeklere farklı bir gözle bakmaya başladığını söyleyen Özmen, "Kadın Kooperatifinde çalışıyordum. Eğitimi duyunca cazip geldi ve kaydoldum. Bir şey öğrenirsem bana faydası olur diye düşündüm. Balkonda çiçeklerim var ama önceden bu kadar bilgim yoktu. Bir şeyler öğrendim ve öğretmeye başladım. Komşularımın, arkadaşlarımın çiçeklerini değiştirmesine yardımcı oldum" ifadelerini kullandı.

Mersinden Kadın Kooperatifi üyelerinden Zekiye Arslan, "Çok güzel bir proje. Bizim de çevremize faydamız oldu. Bilginin hiçbir yaşta zararı olmaz. Ne kadar biliyorsan da eğitim almak güzel bir şey. Biz de katıldık, güzel gidiyor. Bağımız, bahçemiz yok. Burada çiçeklerle, bitkilerle kaynaştık. Çiçek bakıyorduk ama bu kadar bilgili değildik" diye konuştu.

Kendi ailesinin de çiftçilikle uğraştığını söyleyen Leyla Biltekin ise, "Kadın Kooperatifinde süs bitkileri yetiştiriyorduk. Burada, uzayan ve büyüyen bitkilerin nasıl budandığını öğrendik. Çok güzel oldu. Aileme katkım olur diye düşündüm. Bir de hobi bahçem var. Zeytin, narenciye nasıl budanır onları öğrendik. Çok güzel oldu" şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber

Mersin Haberleri

Mut Terminalinde Mahsur Kalan Yolculara Çorba Ve Çay İkramı
Fırtına Cami Minaresini Yıktı
Vali Pehlivan: "sadece Bugün Değil, Her Gün Öğretmenlerimiz Başımızın Tacıdır"
Bir Kişinin Öldüğü Fırtınada Yaralı Sayısı 5’e Çıktı
Fırtına Mersin’de Hayvan Barınağına Zarar Verdi