Mersin Büyükşehir Belediyesince, Tarsus ve Çamlıyayla'daki üreticilere fide, fidan, makine ve sulama borusu desteğinde bulunuldu.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in de katıldığı "Tarımsal Destekler Töreninde, Tarsus ve Çamlıyayla'dan 436 üreticiye 13 bin 273 zeytin fidanı, 69 üreticiye 2 bin 55 Trabzon hurması, 13 üreticiye 11 bin 300 lavanta fidesi, 25 makine ekipman ve 7 sulama kooperatifine 7 bin 88 metre sulama borusu desteği sağlandı.
"Hizmetlerimizi yaparken, siyasi parti ayrımı gözetmiyoruz"
Törende konuşan Başkan Seçer, belediye başkanlarının hizmet sunduğu tüm kesimlere eşit ve adaletli hizmet sunmak zorunluluğu ve sorumluluğu olduğuna vurgu yaparak, "Belediye başkanı şehri güçlü olsun ki şehirde yaşayanlar da müreffeh olsun ister. Çünkü belediye başkanı, insanları ayırmaz, birleştirir. "Senin etnik kökenin, mezhebin, siyasi partin, köyün mahallen, dilin ne?" diye bakmaz. Seni insan olduğun için sever, yurttaş olduğun için hizmet eder. Belediye başkanı insanların milliyetini, milliyetçiliğini kullanmaz, dilini istismar etmez, herkesi kucaklar. Boğazından, çocuğunun kursağından haram geçirmez" dedi.
"Tarsus'a da her anlamda hizmet götürdük"
Mersin'in güçlü bir belediye olduğunu ve buna bağlı olarak güçlü yatırımlara ihtiyacı olduğunu kaydeden Seçer, "Metro için uğraşıyoruz, Tarsus tramvayı diyorum. Kimse bunu konuşmamış. Kimse de böyle bir vizyon oluşmamış. Tarsus dünyanın en kadim kentlerinden. 5 yıl mevcut imkanları en iyi şekilde değerlendirdik. Tarsus'a da her anlamda hizmet götürdük. Belediyemiz mali disiplini güçlü olan bir belediye" diye konuştu.
Üreticilere verilen desteklerden de bahseden Seçer, Tarsus ve Çamlıyayla'daki 436 üreticiye toplam 13 bin 273 adet zeytin fidanı desteği sağlayacaklarını belirtti. Üreticilere Trabzon hurması desteği vereceklerini de duyuran Seçer, destekte bulunurken bölge koşullarını dikkate aldıklarını belirtti. Özellikle geçim kaynağı tarım olan ailelere gelir imkânı daha çok olan passiflora, ejder meyvesi gibi tarımsal desteklerde bulunduklarını kaydeden Seçer, "Toplamda 69 üretici kadın da 2 bin 55 adet Trabzon hurması fidanı desteği alacak. Makine ekipman desteğimiz var. 25 makine ekipman, 21 hamur yoğurma makinesi dağıtacağız. Şimdiye kadar kırsal mahallere 280 adet hamur yoğurma makinesi gönderdik" ifadelerini kullandı.
"Büyükşehir Belediyesi işini ciddi ve kaliteli yapar"
Üreticiler için önemli bir girdi maliyeti olan sulama borusu desteği hakkında da konuşan Seçer, şimdiye kadar 255 kilometre boru desteğinde bulunduklarını dile getirdi. Seçer, 2024 yılında sulama borusu desteklerine devam edeceklerini ve ilk olarak bu desteklere Tarsus'tan başlayacaklarını söyledi. 7 sulama kooperatifi aracılığıyla üreticilere bu destekleri ulaştıracaklarını belirten Seçer, "Köselerli, Çakırlı, Çevreli, Dedeler, Karadelik, Sayköy, Sucular toplam 7 bin 88 metre ulaştıracağız. Çamlıyayla'daki Fakılar, Kisecik sulama kooperatiflerine de 4 bin 500 metre ulaştıracağız. Sulama borularının maliyeti yüksek. Bizim 2024 destek bütçemiz 119 milyon TL. Bunun sadece 65 milyon TL'si sulama borusu için ayrıldı" şeklinde konuştu.
Mersin Büyükşehir Belediyesinin işini ciddi ve kaliteli yaptığını aktaran Seçer, "Yaptığımız destekler de sonuç alıcıdır. Bu yıl 400 adet güneş paneli desteğinde bulunacağız. Bunlar özellikle konargöçer Yörüklerin çadırlarında kullanılıyor. Geçen yıl 360 adetten 57'sini Tarsus'a, 22'sini Çamlıyayla'ya verdik. Bu yıl mart ayında dağıtımını başlatacağız" dedi. Geçtiğimiz günlerde sulama kooperatifi başkanlarıyla bir araya geldiğini de anlatan Seçer, kooperatif başkanlarının taleplerini dinlediklerini ve uygun olanları gelecek 5 yıllık programlarına dahil ettiklerini dile getirdi.
Gelecek dönemde Tarımsal Güneş Enerji Santralleri (GES) desteğinin yanı sıra, Su Ürünleri Balık Hali ve Tarımsal İnovasyon Merkezi ile Fide Fidan Serası kuracaklarını duyuran Seçer, çocukları için de tarım bilinci oluşması adına tarım eğitimi vereceklerini söyledi.