"Anadolu'nun orta kısımlarının Güney cihetine verilen isim olup, Konya, Niğde, İçel sancaklarından ibarettir. Bu bölge, Selçuk Devletinin çökmesinden sonra, İstiklâl kazanarak oralarda hüküm süren Karamanoğullarının adı ile anılır. Bu hükümetin ilk teşekkülünde Larende Kasabası merkez olup, sonra yine Konya'yı terke mecbur olmuşlar, Larendeye çekilmişlerdir. Şimdi dahi Karaman ilinin merkezi Larende ad olunup, bu kasabaya Karaman dahi denilir." Diye yazmıştır Sems'eddin Sami Bey (Kamus-ül A'lam'ında Karaman ilini).
Karaman’da bulunan bazı tarihi değerler, TC Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü Konya Bölge Müdürlüğü himayesinde. Kurum tarafından Karaman’da onarım çalışmaları yıllardır bitirilememiş ya da hiç başlamamış olan tarihi yerler tehlike altında.
Bu değerlerden en çok dikkat çeken yer ise Karaman Kalesi ve çevresinde bulunan yapılar.
Karamanlılar arasında Kale Camisi olarak da bilinen Pir Ahmet Camii ve Hamamı:
Yıllardır yenileme çalışmaları tamamlanamayan cami ibadete açılamadığı gibi, cami ve yanında bulunan hamam, değişik tiplerin mekanı haline gelmiş. Geçtiğimiz hafta cami girişinde bulunan eski bir koltuk yakıldı. İtfaiye olaya müdahale etti.
Kale kenarında bulunan tarihi Kavas Evi:
Temmuz ayında yine ilgisizlikten onarım beklerken belirlenemeyen bir sebeple yangın çıktı. Yangında tamamına yakını zarar görürken o günden bu yana bir çivi bile çakılmadı.