Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını Topluluk Başkanı Ümit Özdoğru yaptı.
Türk Otağı Öğrenci Topluluğunun kurulduğu günden itibaren güzel çalışmalara imza attığını belirten Özdoğru, "Topluluğumuzun vizyon ve misyonu Türk töresine uygun olarak belirlenmiştir. Şunu biliyoruz ki Türk olduğumuzu bizler unutsak bile düşmanlarımız asla unutmuyor. Bizler vatan için göz kırpmadan can verebildiğimiz gibi yine vatan için daima okumalıyız. Türk gençliği milli şuurla ilerledikçe hiçbir engel tanımayacaktır.
Gazi'nin deyişiyle; 'Türk çocuğu atalarını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.' Bizler de tanıyoruz, biliyoruz." ifadelerinde bulundu.
Açılış konuşmasının ardından konferansını vermek üzere sahneye gelen Araştırmacı Yazar Osman Ülkümen, KMÜ Şehit Ömer Halisdemir Salonunda dinleyenlere hitap etti.
Ülkümen, "Ön Türkler ve Anadolu'da İlk Türk İzleri" başlığı altında Nuh Tufanı'ndan Oğuz Kağan'a, Sibirya'dan Anadolu'ya, Karaman'dan civar illere kadar Türkler hakkında bazı tarihi bilgileri dinleyenlerle paylaştı. Semavî dinlerde Adem Peygamberin insanlığın ilk, Nuh Peygamberin ise ikinci atası olduğunu belirten Ülkümen, "Yeryüzündeki ırkların Nuh'un oğullarından Ham, Sam ve Yafes'ten türediği fikri hakimdir. Tevrat'a göre de Türkler Yafes'in soyundan gelmekte ve Yafes'in oğlu Türk'e dayanmaktadır. Osmanlı soy ağacı ve Karamanoğulları şecereleri de bu durumu doğrular." açıklamalarında bulundu.
Orta Asya'dan Anadolu'ya Türkler
Türklerin tarihinin M.Ö. 15 bin, milat ile birlikte 17 bin yıl öncesine dayandığını ve Göktürklerden önce var olmuş Türk dili konuşan toplulukların bazı tarihçilere göre Türk tabiri yerine 'Ön Türkler' olarak nitelendirildiğini vurgulayan Ülkümen, "Dünya üzerinde yaşayan insan topluluklarının milletleşme süreci onların avcı-toplayıcılıktan, çiftçi-çobancılığa geçmesi ile başlar.
Türkleri oluşturacak insan topluluklarının M.Ö. 6 binlerde koyun yetiştiriciliği yaptıkları düşünülmektedir. Bu tarih, atlı göçebe Türk kültürünün başlangıcı olarak kabul edilebilir. Bu değişiklikler ile ilk Türk kültürü olan anav kültürü ortaya çıkmıştır. Bilinen ilk Türk devleti ise İskitlerdir." dedi.
Osman Ülkümen, Anadolu'daki Türkler konusunda ise "Araştırmacı tarihçiler arasında Türklerin Anadolu'da en az 8 bin ila 12 bin yıl arasında yaşadıkları iddia edilmektedir. Buna Anadolu'da bulunan Türklerin binlerce yıl kullandığı simgeler ve Ön-Türkçe yazıtlar kanıttır." açıklamasında bulundu.
Karaman ve çevresinde, Sibirya'dan Anadolu'ya kadar Türk dünyasında bulunan kaya resimlerinin aynısının tespit edilebildiğini söyleyen Ülkümen, "Buradaki resimleri milattan önce 3 binli yıllardan milattan sonra binli yıllara kadar tarihlemek mümkün. Ayrıca Karaman ve çevresinde bazı panolarda Şamanizm unsurları bulunmaktadır." dedi ve bulgulardan örnekler sundu. Konferans plaket takdimiyle sona erdi.