Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Mavi Yakalılara yönelik Finansal Okuryazarlık Eğitimi verildi. KMÜ Matematik Bölümü öğrencisi ve aynı zamanda Matematik Topluluğu Başkanı Rüveyda Yılmaz tarafından verilen eğitime çok sayıda öğrencinin yanı sıra üniversitede çalışan mavi yakalılar katıldı.
Rüveyda Yılmaz, Habitat Derneğinden almış olduğu eğitimden bahsederek Paramı Yönetebiliyorum Projesi hakkında kısa bir bilgi verdi. Ardından Yılmaz, Mavi Yakalılar İçin Finansal Okuryazarlık ile ilgili açıklamalarda bulunarak, "Finansal Okuryazarlık, kişinin para kullanımı ve yönetimi hakkında bilgiye dayanarak değerlendirme yapması ve etkili karar verme yetisidir. Mavi Yakalılar İçin Finansal Okuryazarlık Projesi anketler ve görüşmeler sonrasında çalışanların finansal okuryazarlık oranının düşük olması nedeniyle ve sağlıklı bir finansal geleceğe sahip olabilmeleri için eğitimle desteklenmeleri amacıyla ortaya çıktı. Anketlere göre katılımcıların %60’ının evlerinin aylık zorunlu harcamalarını karşılayamadığı, %62’sinin bankadan kredi kullandığı ve birikim yöntemleri ile yatırım araçları konularında yeterli bilgiye sahip olmadığı görülmüştür." dedi.
Paranın hayatta bir amaç değil, araç olması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, bütçe yapmanın önemine değinerek bütçe yapılırken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili şunları söyledi: "Bütçe bizi hayallerimize ulaştıran bir plandır; ülkelerin, şirketlerin, organizasyonların, kişilerin, finansal hedeflerine ulaşması için kullanılan bir araçtır. Bütçe haftalık, aylık ya da yıllık olabilir. TBMM’nin de, şirketlerin de aldığı en önemli karar bütçe kararı iken bizlerin bütçe yapmaması elbette olmaz. Önce gelirinizi yazın, ardından giderlerinizi yazın. Her grup için harcamalarınızı istek veya ihtiyaç olarak ayırın, kendinize sınır koyun. Mesela “Bu ay kıyafet için 50 tl harcayacağım” gibi. Bir kalemde fazladan bir harcama yaparsanız diğerinden kısın. Geliriniz yetmiyorsa, bütçeyi dengelemek için ya gelirinizi arttırın ya da ek gelir sağlamaya çalışın. Bunun yanında odağına para konulmuş bir yaşam, paraya ulaşma sürecinde bizleri hayatın tüm değerlerinden ve güzelliklerinden uzaklaştıracaktır. Elde ettiğimizde ise onunla ne yapacağımızın kararını baştan kurgulamadığımızdan hatalı kullanımlar yapacağız. Unutmamak gerekir ki elindeki kaynakların tutarını ve harcamalarının sınırını bilen ve bütçe planı yapan hayatını yönetir."
Yılmaz tasarruf etmenin ve birikim yapmanın önemine vurgu yaparak tasarruf yapabilmek için şu önerilerde bulundu: "İhtiyaçlarınızı alışverişe çıkmadan önce kafanızda netleştirin, nakit paranın gücünü kullanın ve pazarlık yapın, spot mağazaları ve fabrika satış mağazalarını takip edin, internetten alışveriş size kimi zaman en rekabetçi fiyatı sunabilir. Reklamların etkileyiciliğinden ziyade ihtiyaçlarınıza kulak verin ve tavsiyeleri önemseyin. Yeni çıkan ürünleri, özellikle de son teknoloji ürünlerini almakta acele etmeyin, marka bağımlılığınızdan kurtulun, fiyat araştırmasını mutlaka yapın." Eğitim, Yılmaz'ın kredi kartı kullanımı, birikim, yatırım ve enflasyon gibi ekonomik terimler hakkında bilgi vermesinin ardından sona erdi.