KMÜ Öğrencisi Demircioğlu'ndan Uluslararası Proje Başarısı

KMÜ Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği son sınıf öğrencisi Erhan Demircioğlu, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB)  Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe 10. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı’na davet edildi.

Lisans Öğrenci Kategorisinde Liderlik

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından bu yıl onuncusu düzenlenen Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi’ne lisans öğrenci kategorisinde 6 proje başvurusu alındı. Bilim kurulu tarafından yapılan incelemeler sonucunda 6 proje içerisinden Demircioğlu’nun ‘Güneş Enerjisi İle Çalışan Oksihidrojen Cihazı İle Tekstil Boyama Atık Sularının Geri Kazanılması’ isimli projesi Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi’nde (BUTEKOM) sergilenmeye ve yatırımcılarla buluşmaya hak kazandı.

“Tekstilde sürdürülebilir temiz üretim”

Projesi hakkında bilgi veren Erhan Demircioğlu, tekstilde sürdürülebilir temiz üretime dikkat çekerek, “Tekstil sektöründe güncel problemlerin başında boyama atık sularının arıtılması geliyor. Tekstil endüstrisinden kaynaklanan atık sular yüksek konsantrasyonda organik ve inorganik kimyasallar ile oldukça kuvvetli renk ve kalıntı içeriyor. Tekstil endüstrisi atık sularından renk ve kalıntı giderimi kimyasal arıtma prosesleri ile giderilebilir. Ancak kimyasal arıtma için kullanılan kimyasalların ekstra çevre kirliliğine sebep olması ve prosesin maliyetinin oldukça yüksek olması büyük bir sorun oluşturuyor. Projede, kimyasal arıtma proseslerine alternatif olarak enerjisini güneşten alan oksihidrojen cihazı ile su moleküllerinin boya kalıntılarından uzaklaştırılması hedeflendi. Böylece tekstil boyama endüstrisi atık suları çevreci ve maliyeti düşük bir şekilde arıtıldı. Arıtılan sular üretimde tekrar kullanılmak üzere geri kazanıldı.” şeklinde konuştu.

“Projeye büyük ilgi”

Projesinin sektörde önemli bir problemi çözeceğinin altını çizen Demircioğlu, “Ülkemizde kullanılmayan atık su geri kazanım yönteminin geliştirilmesiyle birlikte arıtma için çevreci ve maliyeti düşük bir proses ortaya çıkacak. Sürdürülebilir ihracatın oluşması ürünün kalitesi ve üreticinin kazancından geçiyor. Bu kapsamda atık suların geri kazanımı hem çevre açısından hem de maliyetin düşüşü açısından büyük önem arz ediyor.” dedi.

Demircioğlu son olarak, “Ar-Ge Proje Pazarında pek çok firma projeme büyük ilgi gösterdi. İnanıyorum ki yakın zamanda bu projeyi sektörde kullanılabilir hale getireceğim. Çalışmalarım boyunca bana destek olan başta ailem olmak üzere üniversite yönetimine ve UTİB’e teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.

İlk yorum yazan siz olun
Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber

Karaman Haberleri

Karaman’da Otomobil Römork Ve Bariyerlere Çarptı: 4 Yaralı
Karaman’da Kağıt Toplayıcının Öldüğü Kazanın Görüntüsü Ortaya Çıktı
Kontrolden Çıkan Motosiklet Ağaçlara Çarparak Savruldu: 2 Yaralı
Türkiye’nin Elma Deposunda Son Hasat Yapılıyor
Karaman’da Kadın Giyimin Yeni Adresi Halk’a Mağazaları