Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde gerçekleştirilen final sergisine İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, yönetim kurulu üyeleri, sanayiciler, araştırmacılar ve öğrenciler katıldı.
153 Proje Başvurusundan 30’u Final Sergisine Davet Edildi
Bu yıl beşincisi düzenlenen yarışmaya toplam 153 proje başvurusu yapılırken projeler en az üç değerlendirme kurulu üyesi tarafından değerlendirildi ve ilk 30’a giren projeler sergilenmek üzere belirlendi. Demircioğlu’nun üzerinde çalıştığı ‘Sülfohidrojen (HHS) Araç Yakıt Tasarruf Sistemi’ isimli projesi de finale davet edilen projeler arasında yerini aldı.
“Artan akaryakıt fiyatları bu projeyi geliştirme isteğimi artırdı”
Projesinin ilk 30’da yer almasından ötürü mutluluğunu dile getiren Erhan Demircioğlu, projesinin çıkış nedeninden bahsetti. Son zamanlarda akaryakıt fiyatlarına yapılan üst üste zamların cep yakan boyutlara ulaştığına dikkat çeken Demircioğlu, “Dünyada kullanılan enerjinin birincil kaynağını hidrokarbon yakıtlar oluşturmaktadır. Hidrokarbon yakıtların başlıca olumsuz yan etkileri arasında zararlı kirletici emisyonları, artan sera gazı seviyeleri ve yüksek maliyetleri gelmektedir. Özellikle son zamanlarda akaryakıt fiyatlarının ciddi oranda artması bu projeyi geliştirme isteğimi artırdı.” dedi.
“Yakıt takviyesi olarak hidrojen gazı”
Projesinin içeriği hakkında bilgi veren Erhan Demircioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Artan akaryakıt fiyatlarından tasarruf etmenin yolu, yakıt takviyesi olarak hidrojen gazı kullanmaktan geçiyor. Hidrojen gazının araç motorunda yakıt ile birlikte yakılması hem yakıt tüketiminde azalma sağlıyor hem de çevreye verilen zararlı emisyonların düşmesine katkıda bulunuyor. Yapmış olduğum testlerde üretmiş olduğum yakıt tasarruf cihazının motorda iyi yanma sağlayarak yakıt tüketimini ve zararlı emisyonları azalttığını ortaya koydum. Hidrojen gazının yakıt takviyesi olarak kullanımı aynı zamanda motor gücünü de artırıyor.”
“Piyasadaki yakıt tasarruf cihazlarından farklı”
Projesinin benzerlerinden farkını oluşturan özelliklerden bahseden Erhan Demircioğlu, “Şu an piyasada araç yakıt tasarruf sistemi adı altında pek çok ticari ürün bulunuyor. Bu ürünlere oksihidrojen (HHO) cihazı adı verilmekte. HHO cihazları, suyu elektroliz yöntemiyle HHO gazına çeviren, daha sonra da elde edilen HHO gazının araç motorunda yakıt takviyesi olarak kullanılmasını sağlayan cihazlardır. Ancak mevcut HHO cihazları gerçek anlamda tasarruf sağlamayıp birçok dezavantaja sahipler. Bunlardan en önemlileri; HHO gazının motorda yanması yüksek sıcaklıkların oluşması ve buna bağlı olarak motor parçalarının zamanla yıpranması, HHO gazı elde etmek için uygulanan suyun elektroliz prosesinin çok fazla enerji tüketerek motorda yük oluşturup motor gücünü düşürmesi ve araç aküsünü kısa bir zaman diliminde bitirmesi olarak sıralanabilir.” dedi.
Geliştirmiş olduğu projede ise HHO cihazlarına alternatif olarak çevreye sıfır emisyon veren temiz ve yenilenebilir enerji kaynağı olan sülfohidrojen (HHS) gazı üreten HHS cihazı tasarladığını belirten Demircioğlu, ”HHO cihazlarındaki mevcut dezavantajları HHS cihazında gidererek yeni bir elektroliz cihazı geliştirdim. Geliştirilen cihazda daha az enerji ile hidrojen gazı üretiliyor. HHS cihazlarının hidrokarbon yakıtlı (benzin, dizel vb.) araçlarda kullanılmasıyla %25’e varan yakıt tasarrufu sağlanıyor. Dolayısıyla geliştirdiğim cihaz piyasadaki cihazlardan pek çok farklı özellikler taşımaktadır.” şeklinde konuştu.
Demircioğlu, son olarak proje sürecinde kendisine destek veren başta ailesi olmak üzere, KMÜ Rektörü ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akgül ve İDDMİB’e teşekkür etti.