Okullarda Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık dersi kapsamında KMÜ Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen etkinlikte Karaman Özel Eğitim Anaokulu’dan Erkan Aygün, Karaman Spor Lisesi’nden Özge Çevik, Prof. Dr. Ömer Dinçer Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden İsmail Demirörs, 15 Temmuz Muhammet Yalçın Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Mehmet Güzel ve Abdullah Tayyar Anadolu Lisesi’nden Osman Mavi, okullardaki rehberlik hizmetleri ile ilgili bilgilendirmelerde bulunarak öğrencilerle tecrübelerini paylaştılar.
“Sahada olan eğitim paydaşlarıyla işbirliğimizi güçlendirmeliyiz”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nesip Aktan, rehberlik öğretmenlerinin öğrencilerle buluşmalarının kendisini oldukça mutlu ettiğini belirterek, “Öğrencilerimizin, lisans eğitimleri süresince, sahada çalışan kişilerin bilgi ve deneyimlerinden haberdar olmasını çok önemsiyoruz. Lisans öğrencilerimizin dördüncü sınıfta aldıkları Öğretmenlik Meslek Uygulaması dersi sahada hangi durumlarla karşılaşacakları konusunda bir farkındalık oluşturmaktadır. Bu uygulamayı sadece dördüncü sınıfta değil, her sınıf düzeyinde farklı zamanlarda gerçekleştirerek genişletmek istiyoruz. Bu anlamda sahada çalışan eğitim paydaşlarımızla iletişimimizi ve işbirliğimizi daha güçlü kılmalı, böylesi etkinliklerin sayısını artırmalıyız.” dedi.
Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Cihad Şentürk ise Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğrencilerinin mezun olduktan sonraki mesleki yaşamlarında nelerle karşılaşacakları ve sorunlarla nasıl baş edecekleriyle ilgili olarak mesleği icra eden kişiler tarafından farkındalık oluşturulmasının önemine değindi ve rehberlik öğretmenlerine ayrı ayrı teşekkür etti.
Son olarak dersin yürütücüsü Dr. Kasım Karataş ise etkinlikle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “Ders kapsamında öğrencilere konuyla ilgili teorik bilgiler verilirken bazı kavram ve durumlar soyut kalabiliyor. Dolayısıyla teorik bilgilerin uygulamadaki somut karşılığının ne olduğunun anlaşılması noktasında mesleği icra eden kişilerin bilgi ve tecrübelerinden yararlanmak çok önemli. Böylelikle hem teorik bilgiler daha anlaşılır olmakta hem de öğrencilerimiz mesleklerine ilişkin bir vizyon kazanmaktadırlar.” şeklinde konuştu.
“Lisans eğitim sürecini dolu dolu geçirin, kendinizi çok ama çok iyi yetiştirin”
Açılış ve değerlendirme konuşmalarının ardından rehberlik öğretmenlerinin her biri rehberlik hizmetlerini okullarda nasıl yürüttükleri, hangi sorunlarla karşılaştıkları ve bu sorunlarla nasıl başa çıktıklarıyla ilgili tecrübelerini gelecekteki meslektaşlarıyla paylaştılar.
Rehberlik öğretmenleri kendi branşlarında görev yapan meslektaşlarının mesleki donanımı ve kapasitesinin güçlü olması gerektiğini hatırlatarak, mesleki donanım ve kapasitenin okul içerisindeki rehberlik hizmetlerinin etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesinin öncelikli şartı olduğunu ifade ettiler. Öğrencilerin lisans eğitim sürecinde sadece dersleri geçecek kadar bilgi sahibi olmayı değil, mesleki yeterliliklerini en üst düzeye taşımayı hedeflemeleri gerektiğinin altını çizen rehber öğretmenler, öğrencilere lisans eğitimlerini dolu dolu geçirmeleri ve kendilerini iyi yetiştirmeleri konusunda tavsiyelerde bulundular.
Rehberlik hizmetlerinin yürütülmesinde iyi bir gözlemci olunması gerektiğini vurgulayan rehber öğretmenler, bunun yanı sıra rehberlik faaliyetlerinin okul yöneticisi, öğretmen, veli ve diğer paydaşlarla iletişim ve işbirliği içerisinde daha etkili bir şekilde gerçekleştirilebileceğini söylediler.
Etkinlik, rehberlik öğretmenlerinin öğrencilerin sorularını yanıtlamaları ve teşekkür belgelerinin takdiminin ardından sona erdi.