Okul Müdürü Muharrem Kerbalı ve okul aile birliği başkan ve üyeleri Karaman İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu’nu ziyaret ederek proje kapsamında ürettikleri el emeği göz nuru ürünleri sergilediler.
85. Yıl Milli Egemenlik İlkokulu Müdürü Muharrem Kerbalı, Okul Aile Birliği Başkanı Ümmiye Kavurgacı ve yönetim kurulu üyeleri Esra Gülşen, Ayşe Sayaslan ile Zübeyde Küçükdemir’in gerçekleştirdiği ziyarette İl Müdürü Mevlüt Kuntoğlu’na projeye ilişkin bilgiler verdi.
“Geri dönüşüm konusunda öğrencilerin, ebeveynleri ile birlikte farklı ürünler ortaya koymalarına olanak sağlamak için projeyi başlattık”
Projenin amacından bahsederek konuşmasına başlayan Okul Müdürü Muharrem Kerbalı günümüzde artan nüfus ile birlikte meydana gelen çevre kirliliğine dikkat çekmek, insan sağlığına ve doğaya zarar veren, geri dönüşümü mümkün atıkları kullanarak öğrencilerin, ebeveynleri ile birlikte farklı ürünler ortaya koymalarına olanak sağlamak için projeyi başlattıklarını ifade etti. Muharrem Kerbalı, “Geri dönüşüm sürecinin nasıl olduğu, geri dönüşümün ekonomiye, doğaya, enerji tasarrufuna olan yararları konusunda okulumuzda yapacağımız farklı etkinlikler, yapılacak geziler, bilgilendirici çalışmalar ile öğrenci, öğretmen ve velilere geri dönüşüm konusunda farkındalık yaratmaktır. Ayrıca çıkarılacak olan gazete ile de Karaman’daki diğer paydaşlara ulaşmak, onların da bu konuda daha çok bilinçlenmesi hedeflenmektedir” dedi.
“Veliler öğrencilere atık toplama ve üretim aşamasında yardımcı olacaklar; okulda ve evde çocukları ile birlikte yapmış oldukları ürünlerle projeye dâhil olacaklar”
Proje kapsamında öncelikle öğrencilerin, atıkların doğaya olan zararları ve geri dönüşümün yararları, geri dönüşüm ile yapılabilecek farklı ürünler konusunda görsellerle ve videolarla desteklenerek bilgilendirileceğini belirten Kerbalı, “Hep birlikte okulun çevresinde zararlı atıklar toplanarak plastik, cam, kâğıt ve metal olarak ayrılacak, öğrencilere bu atıkların geri dönüşümü ile doğaya sağladığı faydalar konusunda açıklama yapılacak. Öğrencilerle birlikte geri dönüşüm tesisine gezi düzenlenerek geri dönüşüm sürecini yerinde görmeleri sağlanacaktır. Sonrasında evlerinde geri dönüşümü mümkün atıkları toplayarak okulda, hem grup hem de bireysel çalışarak ürünlerini ortaya koymak için çalışmalara başlayacaklardır. Veliler öğrencilere atık toplama ve üretim aşamasında yardımcı olacaklar; okulda ve evde çocukları ile birlikte yapmış oldukları ürünlerle projeye dâhil olacaklar. Ardından geri dönüşüm sayesinde ortaya çıkan ürünler öğrencilerle birlikte bir köy okuluna ziyarette bulunularak oradaki arkadaşlarına hediye edilecek, onlarla oyunlar oynayıp, birlikte güzel vakit geçireceklerdir. Son olarak projenin daha geniş kitlelere ulaşması ve geri döşümün öneminin daha çok kişi tarafından fark edilmesi için bir gazete çıkarılarak, gazetede proje bilgileri ve proje kapsamında yapılan çalışmalar yer alacak, gazetenin dağıtımı yapılacak” diye konuştu.
“Öğrenciler atıklardan kendi emekleri ile yapmış oldukları ürünler sayesinde el becerisi gelişecek, başarı duygusunu tadacak”
Öğrenciler bu proje sayesinde geri dönüşüm süreci ve geri dönüşümün önemi hakkında daha fazla fikir sahibi olacak diyerek konuşmasını sürdüren Muharrem Kerbalı, “Atıkların doğaya, çevreye, insan sağlığına olan zararları konusunda bilinçleneceklerdir. Geri dönüşümün doğal kaynakların korunmasına, enerji tasarrufuna, zararlı atık miktarının önemli oranda azalmasına olan yararlarını hem eğlenerek, hem de üreterek benimseme fırsatı bulacaklar. Ayrıca öğrenciler atıklardan kendi emekleri ile yapmış oldukları ürünler sayesinde el becerisi gelişecek, başarı duygusunu tadacak. Düşünerek, planlama yaparak, üreterek, yorumlayarak bilişsel becerilerine; anı yaşayarak, iş birliği yaparak, yardımlaşarak, hediyeleşerek sosyal becerilerine büyük katkı sağlanacaktır. Veliler de çocukları ile birlikte bir sosyal sorumluluk projesinde yer almanın, onlarla birlikte üretmenin hazzını yaşayarak, onlara olumlu rol-model olacak” ifadelerini kullandı.
“Her birey olarak geri dönüşüm konusunu özümseyip hayatımızda bir ilke haline getirmemiz gerekir”
Böyle duyarlı bir projeyi başlattıkları için 85. Yıl Milli Egemenlik İlkokulu idareci, öğretmen ve öğrencileri ile velilere teşekkür eden İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, “Geri dönüşüm konusu ülkemiz için önemli bir konudur. Bu konu toplumsal bir meseledir. Her birey olarak bu konuyu özümseyip hayatımızda bir ilke haline getirmemiz gerekir. Bunun için de küçük yaşlardan itibaren böyle bir anlayışa sahip olmamız gerekir. Geri dönüşüm ile hem ülkemizin ekonomisine katkı sunacak hem de zararlı atıklardan kendimizi korumuş oluruz. Bu noktada Karaman sıfır atık konusunda pilot uygulama yapılan illerden biri. Projeniz ile sizler de şehrimize ve geleceğimize büyük katkılar sunacaksınız, örnek projenizden dolayı okul idarecilerini, öğretmenleri, öğrencileri ve velilerimizi tebrik ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.
Ziyaret, İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu’na takdim edilen hediyeler ve günün anısına çekilen fotoğraflarla sona erdi.