Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, bu yıl Karaman'da pancar rekoltesinin beklenenden yüksek olduğunu ve alım noktalarında pancar dağları oluştuğunu belirtti.
Bayram'a göre, bu yıl Karaman'da şeker pancarı üretiminde rekor seviyede bir artış yaşandı. Öyle ki, yaklaşık 480 bin tonluk sözleşmeye ek olarak, dekar başına ortalama 10-12 ton üretim yapılan yerlerde rekoltenin rekor seviyede olduğu görüldü. Bu durum, 100 bin tonun üzerinde üretim fazlasının olduğunu ortaya koyuyor.
Karaman, Karapınar ve Ereğli'nin Türkiye'nin pancar üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini karşıladığını belirten Bayram, Ereğli Şeker Fabrikasına ekim yapan Karaman ile Konya'nın Karapınar ve Ereğli ilçelerinin çiftçilerinin yaklaşık 1 milyon 250 bin ton fabrikaya sözleşmeli ekim yaptığını ifade etti. Ancak, bu yıl Türk-Şeker'in bu bölgelerdeki ekim oranlarının yüksek çıkması nedeniyle, Susurluk, Amasya, Sakarya ve Afyonkarahisar'daki fabrikalar için de ekim yaptırdığına dikkat çekti. Bu durum, toplamda 3 milyon 25 bin tonluk bir alım sözleşmesinin yapıldığını gösteriyor.
Pancar üretiminin Türkiye genelinde 22 milyon ton olduğu varsayıldığında, Karaman ile Konya'nın Karapınar ve Ereğli ilçelerinin yaklaşık yüzde 20'sinin bu üretimden sorumlu olduğu belirtiliyor. Bayram ayrıca, Karaman'da 5 noktada pancar alımı yapıldığını ve buraya teslim edilen pancarların adeta görüntüsüyle pancar dağları oluşturduğunu vurguladı.