Bu yıl 740.’sı kutlanan Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi anma etkinlikleri çerçevesinde bugün (13 Mayıs 2017 Cumartesi) ilk olarak, Hz. Mevlana ve Hz. Yunus'a Sevgi yürüyüşü yapıldı ve ardından kutlama komitesi tarafından Atatürk Anıtına çelenk bırakıldı.
Mehter eşliğinde Aktekke 15 Temmuz Demokrasi meydanından başlayarak Cumhuriyet Parkında sona eren Hz. Mevlana ve Hz. Yunus'a Sevgi yürüyüşüne Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Karaman Valisi Süleyman Tapsız, AK Parti Karaman Milletvekilleri Recep Konuk, Recep Şeker, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, daire müdürleri ile vatandaşlar katıldı. Bakan Lütfi Elvan, Vali Süleyman Tapsız ve Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan tarafından Atatürk anıtına çelenk bırakılmasından sonra saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Karaman Tarihi Kitabı Tanıtıldı
Törenin ardından 740. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi anma etkinlikleri anısına Karaman Belediyesi tarafından hazırlatılan “İlçe, Belde ve Köyleri ile Karaman Tarihi” isimli kitabın tanıtım kokteyli yapıldı.
Kitabın tanıtım sunumundan sonra Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek günün anısına Bakan Elvan’a kitabın ilk baskısını hediye etti.
“Dilimiz Kimliğimiz” Konulu Panel Yapıldı
740. Türk Dil Bayramı etkinlikleri çerçevesinde, konusunda uzman akademisyenler tarafından Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi 15 Temmuz Konferans Salonu’nda “Dilimiz Kimliğimiz” başlıklı bir panel düzenlendi.
Panelin açılışında konuşan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türk dilinin konuşulduğu coğrafyaları aydınlatmayı sürdürdüğünü söyledi. Bakan Elvan şöyle konuştu; "740 yıl önce Karamanoğlu Mehmetbey'in tutuşturduğu meşale bugün sadece bu toprakları değil, Türkçemizin konuşulduğu muazzam bir coğrafyayı aydınlatmaya devam ediyor. Bu vesile ile Karamanoğlu Mehmet beyi rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun mekânı cennet olsun. Biz Türkler için vatanın en güzel tariflerinden biride Türkçenin konuşulduğu yerdir. Türkçenin sadece insan olarak bizim değil, dağa, taşa, eşyaya ve evrene nüfuz ettiği yerlerdir. Bugün Türkiye bin yıldır bizim vatanımızsa, burada dünyaya hala model olabilecek bir uygarlık inşa etmişsek bu başka pek çok değer yanında Türkçe sayesindedir, konuştuğumuz dil sayesindedir, annemizin söylediği ninniler, yaktığı ağıtlar sayesindedir. Bu dille oluşturulan sözlü ve yazılı muhteşem edebiyat sayesindedir. Dil eşyayı, evreni sadece adlandırmakla kalmaz aynı zamanda anlamlandırır. Adlandırma ve anlamlandırma birbirinden bağımsız değildir. Onun için Türkçe bizim sadece dilimiz değil, aynı zamanda kimliğimizdir. Bu kimliğin güçlü olması, bu kimliğin zengin olması bu kimliğin lekelenmemesi için hepimiz üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz.”
Bakan Elvan’ın konuşmasının ardından, Prof. Dr. Turan Karataş başkanlığında ve İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hacı Ömer Karpuz ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nden Doç. Dr. İdris Nebi Uysal’ın konuşmacı olarak katıldığı “Dilimiz Kimliğimiz” konulu panel ve ardından Şiir, Kompozisyon ve Resim yarışmasında dereceye girenlere ödül töreni düzenlendi.
Karaman Hoşgörü Sofrasında Buluştu
740. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri kapsamında Karaman Belediyesi tarafından her yıl olduğu gibi bu yılda Yunus Emre Hoşgörü sofrası kuruldu. Düzenlenen programda binlerce vatandaş aynı sofrada buluştu.
Yunus Emre Camii avlusuna kurulan Hoşgörü Sofrası ikramına; Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Karaman Milletvekilleri Recep Konuk, Recep Şeker, Karaman Valisi Süleyman Tapsız, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Ak Parti İl Başkanı Nazmi Ünlü, Protokol Üyeleri, Balkan Ülkelerinden gelen misafirler, daire müdürleri ve on binin üzerinde vatandaş katıldı.