Mevlana Kalkınma Ajansı, TR 52 Konya-Karaman Bölgesi’nde teknoloji odaklı girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi amacıyla 2-3-4 Kasım 2018 tarihlerinde üç gün süren “Maker Hackathon Etkinliği” gerçekleştirdi. Programa Konya ve Karaman’dan üniversite öğrencileri, özel sektör ve kamu çalışanları ile proje fikri olan ve bunu geliştirmek isteyen 45 girişimci katılım sağladı.
Sekiz farklı proje ekibinin yarıştığı ve proje maratonu şeklinde gerçekleşen Maker Hackathon programında, katılımcıların üç gün boyunca proje geliştirme aşamalarında ihtiyaç duydukları tüm ekipmanlar MEVKA tarafından karşılanarak özgün fikirlerin hayata geçirilmesi için uygun bir ortam sağlandı.
İnsansız hava aracı, kargo teknolojilerinin geliştirilmesi, mobil oyun, sanal gerçeklik, modern tarım teknolojileri ve robot teknolojileri başta olmak üzere daha pek çok proje fikrinin ortaya konulduğu proje maratonunda, proje ekipleri fikirlerini hayata geçirebilmek ve jüri karşısında başarılı olabilmek için birbirleri ile kıyasıya yarıştı.
Gerçekleştirilen proje yarışmasının ardından değerlendirmelerde bulunan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Savaş Ülger, “Girişimcilik konusu gerek ulusal gerekse yerel ve bölgesel kalkınma politikaları açısından ele alındığında son yıllarda üzerinde önemle durulan ve teşviklerin verildiği bir alandır. Ajans olarak, özellikle son yıllarda bölgemizde girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi, bölgemizin ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu katma değeri yüksek projelerin üretilmesi ve proje fikirlerinin yatırımcılarla buluşturulması noktasında çalışmalar yürütüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz üç günlük proje maratonumuzda da, bölgemizde yer alan girişimcilerin projelerini geliştirerek hayata geçirebilecekleri bütün şartları sağlayarak bölgemizde girişimcilik ve proje kültürünün yerleşmesini amaçladık. Maraton boyunca teknoloji odaklı pek çok proje dereceye girebilmek için birbirleriyle yarış içine girdiler. Girişimciler, Hackathon programları kültürünün bir gereği olarak program boyunca ajans binamızda konaklayarak adeta projeleri ile yatıp projeleri ile kalktılar.
Maker Hackathon etkinliği boyunca mentorler proje sahiplerine ihtiyaç duydukları alanlarda danışmanlık yaparak yönlendirmelerde bulundular. Bununla birlikte, proje fikri geliştirme, sunum görselleştirme ve etkili sunum teknikleri eğitimleri verilerek proje ekiplerinin projelerini daha etkili bir şekilde anlatmaları ve jüriye hazırlanmaları sağlandı. Üç günlük proje maratonunun sonunda girişimciler projelerini alanında uzman isimlerden oluşan jüri üyelerine anlatarak başarılı olmak için yarıştı. Sonuç itibariyle Maker Hackathon etkinliğine katılım sağlayan tüm katılımcılar çok önemli bir deneyim elde ederek, prototip üretme konusunda ilk adımı attılar. Proje maratonumuza katılan tüm projeler Ocak Ayı’nda yine ajansımız tarafından düzenlenecek Maker Faire ve Demo Day etkinliği ile görücüye çıkacaktır. İlk 3’e girerek başarılı olan projeler de ödül olarak kitle fonlama platformlarında projelerini sergileme ve projelerini hayata geçirme şansını elde ettiler. Ajans olarak, programa katılarak bölgemizin proje üretme kültürüne katkı sağlayan tüm girişimcilerimize, mentorlerimize, jüri üyelerimize ve programda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bölgemizde girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi adına bu tür faaliyetlerimizin devam edeceğini tekrar dile getirmek istiyorum” şeklinde konuştu.