Karaman Valiliğince yürütülen "KOP ile Elma Sınıflandırma ve Paketleme Tesisi Projesi: Karaman Elma Borsası" Lansmanı, Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Lansmanın açılış konuşmasını yapan Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, Karaman'ın iklimiyle ve tarıma elverişli bereketli topraklarıyla bakliyattan meyve çeşitlerine, birçok ürünün kolaylıkla yetiştirilebildiği bir coğrafyada yer aldığına işaret ederek, “İçerisinde yer aldığımız bölgenin ve ilimizin, tarımsal anlamdaki bu avantajlarını modern, yenilikçi ve teknolojiden çokça istifade eden bir tarım stratejisiyle birleştirirsek ilimizin tarımsal kalkınması ve gelişmesi daha da artacaktır.” ifadelerini kullandı.
“Proje ile ilimizdeki elma üreticilerinin gelirlerinin artırılmasına katkı sağlamayı, elma üreticilerinin örgütlü yapısını güçlendirmeyi, ilimiz elma pazarlama stratejisini ve piyasasını bütüncül bir yapıya kavuşturmayı amaçlıyoruz.”
Karaman Elma Borsası Projesi'nin Karaman'daki tarımsal kalkınmaya önemli katkılarının olacağına dikkat çeken Vali Akkoyun, projenin hedeflerini aktararak şunları kaydetti:
“Proje ile ilimizdeki elma üreticilerinin gelirlerinin artırılmasına katkı sağlamayı, elma üreticilerinin örgütlü yapısını güçlendirmeyi, ilimiz elma pazarlama stratejisini ve piyasasını bütüncül bir yapıya kavuşturmayı amaçlıyoruz. Yaklaşık 1300 çiftçimizle Karaman’ımız, ülkemiz elma üretiminde 650 bin tona yakın rekolteye sahiptir.”
“Projemiz ile ayrıca elma üreticilerimizin arasındaki güç birliği artacak ve ilimizde elma piyasasının bütüncül ve istikrarlı bir yapıya kavuşması sağlanacaktır.”
Proje neticesinde ilimiz elma üretiminde kısa vadede %10’luk orta ve uzun vadede ise %50’lik artışın beklenildiğine işaret eden Vali Akkoyun, “Projemiz ile ayrıca elma üreticilerimizin arasındaki güç birliği artacak ve ilimizde elma piyasasının bütüncül ve istikrarlı bir yapıya kavuşması sağlanacaktır. Yine projemiz ile elma üreticileri örgütlü yapıya dâhil edilecek ve üreticilere eğitim destekleri de sağlanacaktır.” şeklinde konuştu.
“Üreticilerimizin gayretle ve alın teri ile ürettiği elmaların değer kaybının büyük ölçüde önüne geçilecek, pazar fiyatlarının da iyileştirilmesi sağlanacaktır.”
Proje ile hasat ve depolama süreçlerinde ürün kayıpları %10 ve daha fazla oranda azaltılacağının altını çizen Vali Akkoyun, “Tarlada pestist analizi yapılarak "İyi Tarım ve Entegre Tarım Sertifikası" alan ürünlerin soğuk hava depolarında ayrı değerlendirilmesi de sağlanacaktır. Projemiz ile 3000 m2 kapalı alana sahip Elma Sınıflandırma, Tasnifleme ve Paketleme Tesisi kurulacak, hasat sonrası toplanan elmalar, soğuk hava depolarına ulaştırılıncaya kadar soğuklama odalarında muhafaza edilecektir. Bu sayede üreticilerimizin gayretle ve alın teri ile ürettiği elmaların değer kaybının büyük ölçüde önüne geçilecek, pazar fiyatlarının da iyileştirilmesi sağlanacaktır.” ifadelerini kullandı.
Tesiste saatte 7 ton ve günlük 170 tona yakın elmayı sınıflandırma, işleme ve pazara sunma imkânı oluşturulacağına ve sezona bağlı olarak birçok vatandaşımıza da istihdam olanağı sağlanacağına dikkat çeken Vali Akkoyun, “Projemizin bütçesi 25.500.000,00 TL olup, bütçenin % 12’lik kısmı 3.000.000,00 TL Elma Üreticileri Birliği ve Karaman İl Özel İdaremiz tarafından, 22.500.000,00 TL kısmı ise Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi tarafından karşılanacaktır.” ifadelerini kullandı.
“Elmaşehri Karaman’ımızda elma üretimine ve pazarlamasına önemli katkılar sağlayacak projemiz, ilimiz için hayırlı, uğurlu olsun!”
“Alın teri, gayret ve tevekkülle üreten, ilimizin ve ülkemizin gelişmesi, kalkınması adına özveri ile çalışan her bir çiftçimizin, üreticimizin bugüne kadar hep yanında olduk bundan sonra da yanında olmaya devam edeceğiz.” diyen Vali Akkoyun, “Elmaşehri Karaman’ımızda elma üretimine ve pazarlamasına önemli katkılar sağlayacak projemizin ilimiz için hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını en içten dileklerimle temenni ediyorum. Bölgemizin gelişmesi adına hazırladığı ve desteklediği projelerle önemli işlere imza atan, Elma Borsası Projemiz’de de her türlü desteği sağlayan Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı başta olmak üzere emeği geçen herkese en derin teşekkürlerimi sunuyorum. Projemizin başarı ile yürütülmesini ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasını temenni ediyorum.” diyerek konuşmasını bitirdi.
Daha sonra KOP İdaresi Başkan V. Murat Karakoyunlu ve Karaman Elma Üreticileri Birliği Başkanı Celil Serim ile toplantıda bulunan kurum amirleri proje ile ilgili düşüncelerini ve temennilerini paylaştılar.
Akabinde proje ile ilgili bir sunum yapılarak, yapımı planlanan tesis ile ilgili video gösterimi gerçekleştirildi.
Lansman, Protokol imzalanmasıyla sona erdi.
Programda KOP İdaresi Başkan V. Murat Karakoyunlu, Vali Yardımcısı V. Fatih Eroğlu, Elma Üreticileri Birliği Başkanı Celil Serim, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Yener Terlemez, Tarım İl Müdürü Yusuf Şahinbaş, MEVKA Karaman Koordinatörü Doğan Ali Onuralp, Ticaret Odası Başkanı Mustafa Gökhan Alkan, Ticaret Borsası Başkanı Ekrem Çavaş, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram ve medya mensupları da yer aldı.