Çalıştay, çevre konulu video gösterimi ile başlarken Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Türkmen Hacıhaliloğlu, çalıştayın içeriği ve amacı hakkında bilgiler verdiği toplantıda, çevre başlığı altında düzenlenen çalıştayın öncelik amacının çevrenin korunması olduğunu belirterek, beş başlık altında düzenleneceğini söyledi.
İl Müdürlüğünce Çalıştay ile ilgili yapılan sunumun ardından Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan yaptığı konuşmada “Çevresel atıkların ve çevre kirliliğinin ülkenin gelişimi, teknoloji ve sanayinin gelişmesiyle birlikte farklılık kazandığını ifade ederek şehirlerce bu farklılıklara uyarlama olması için bütün şehrin ve kurumların birlikte çalışması gerektiğini söyledi.
Başkan Çalışkan, “ Şehirlerde bir insan vücudu gibidir. Bunun oluşturduğu sorunlar, bir taraftan değil, bir yerlerden değil, beklentilerle ya da söylemlerle çözülecek bir konu değil. Şehrin tamamı, tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte sivil toplum kuruluşları ve dernekler de dâhil olmak üzere şehrin gelecek vizyonunda yer alacak hangi konuda olursa olsun birlikte hareket edecek ortak aklı kullanacak yapıyı oluşturmamız gerekir” dedi.
Her kurumun kendi görev alanında yer alan sorumlulukların farkına varması gerektiğini ifade eden Başkan Çalışkan, konuşmaktan çok icraat yapılması gerektiğini ve yapılan işlerin takibi ve sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Çalıştayın şehir için bir avantaj olduğunu dile getiren başkan Çalışkan, “”Çalıştaydan çıkacak şehrin vizyonu için kurulacak unsurlar arasındaki hangi önemlerin arz ettiğini koyabilecek, toplumun tüm kesimlerini dâhil etmemiz gerekir. Şehrin menfaatine kim bir şey koymak istiyorsa bizim kapılarımız sonuna kadar açık. İmkânlarımızı da sonuna kadar sağlarız” dedi.
Toplantının ilimiz için hayırlara vesile olması dileklerinde bulunarak konuşmasına başlayan Vali Fahri Meral, “İlimizin öncelikli çevre sorunlarından atık su arıtma tesisleri, katı atıklar, içme suyu, hava kirliliği ve sıfır atık konularında ilimiz genelinde yapılması gerekenler, yaşanan sorunlar ve çözüm yollarının araştırılacağı Karaman 1. Çevre Çalıştayını düzenledik.
Çevre başlığı altında düzenlenen Çalıştay’da çevrenin korunması öncelikli amacımızdır. Bu bağlamda, ilimizde atık kontrol ünitelerinin mevcut durumu, civar iller başta olmak üzere, ülke genelinde yürütülen çevre çalışmaları birlikte değerlendirilecek olup, ilimizdeki mevcut ünitelerin kapasitesi teknolojik durumları ile çevre ekonomi ilişkisine katkısı istişare edilecektir” dedi.
Vali Meral, bir taraftan atıkların kontrol altına alınmasının ve yeniden ekonomiye kazandırılmasının, istihdam ve üretimi doğrudan etkilediğini belirterek bu durumun atık yönetimi ve ekonomi başlığı içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca sürekli takip edilerek yeni stratejiler geliştirildiğini ifade etti.
Vali Meral “Beş başlık altında düzenlenen Çalıştay’ın ilimizin öncelikli çevre konuları ile ülke genelinde Çevre ve Şehircilik Bakanlık tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesinden oluştuğunu belirterek, bu projenin Sayın Cumhurbaşkanımızın eşleri Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde başlatıldığını söyledi.
Sıfır Atık projesinin Karaman genelinde tam anlamıyla hayata geçirilmesini beklediklerini ifade eden Vali Meral, Çalıştay’ın Cuma gününü kadar devam edeceğini ve Cuma günü Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla çalıştayın kapanış programının gerçekleştirileceğini söyledi.
Vali Meral konuşmasının devamında şunları kaydetti “Çevre, tüm toplumun, kamu kurum ve kuruluşlarının, özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşlarımızın tamamının duyarlılığı ile hedefe ulaşabileceğimiz bir konudur. Gerek belediyelerin gerekse il özel idaremizin tüm köylerde konteynırları, toplama merkezleri, düzenli depolama merkezleri var. Ama bütün bu konteynırları düzenli olarak kullanmamız gerekiyor. Zaman zaman gündeme geldiği gibi çöp konteynırlarının etrafına bırakılan atıklar var. Atığı üreten kişinin torbasıyla gelip atığı konteynırın içerisine atması gerekir. Bu duyarlılığı toplumsal olarak göstermemiz gerekir. Bu olumsuzluklar çevremizdeki doğal güzelliklerin göz göre göre kaybolmasına, görüntü kirliliğine, elimizdeki kaynakların verimsizleşmesine, toprağın kirlenmesine sebep oluyor. Karaman tarıma dayalı bir sanayi şehri. İlk on beş içerisinde çok sayıda ürünümüz var. Karaman üretiyor ve gerçekten çalışıyor. Su bizim için Karaman için en önemli kaynağımız. Yetersiz ama en önemli kaynağımız. Dolayısıyla suyumuzun her metreküpünü her damlasını sağlıklı kullanmamız gerekiyor. Barajlarımızı ve göletlerimizi çevreye duyarlı bir şekilde çok iyi kullanmamız ve değerlendirmemiz gerekiyor” dedi
Temiz çevrenin uygar toplum anlayışının bir sonucu olduğunu dile getiren Vali Meral, temiz çevrenin sağlıklı bir topluma ulaşmanın bir sonucu olduğunu sözlerine ekledi.
Cuma gününe kadar devam edecek olan Çalıştay’da halihazırda Karaman’ın çevre ile ilgili fotoğrafının çekileceğini söyleyen Vali Meral, çalıştayın ilimize ve ülkemize hayırlı olması dileklerinde bulundu.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Toplantı binasında gerçekleştirilen Karaman 1. Çevre Çalıştayın açılış toplantısına; Vali Fahri Meral, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, Vali Yarımcısı Vekili Ramazan Polat, DSİ Konya Bölge Müdürü Birol Çınar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Türkmen Haliloğlu, ilçe kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları, daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
İlimizde dört gün sürecek olan 1. Çevre Çalıştayı’nın açılış programı, toplu fotoğraf çekilmesiyle sona erdi.