Kadına Şiddet KMÜ'de Konuşuldu

KMÜ’de “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” Paneli

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Karaman İl Emniyet Müdürlüğünün iş birliğinde "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" paneli gerçekleştirildi.

KMÜ ev sahipliğinde düzenlenen panele Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim ve eşi Hatice Sarıibrahim, Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, il müdürleri, emniyet mensupları, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı. Program, şiddet mağdurlarının gözünden, şiddeti anlatan resim sergisinin gezilmesinin ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

"Şiddeti ortadan kaldırmak için gerekli gayreti göstermeliyiz"

Panelin açış konuşmasını yapan KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, "Coğrafi sınır tanımaksızın tüm dünyada varlığını sürdüren şiddet, hangi cinsten kaynaklanırsa kaynaklansın insanlığı zehirleyen kötü huylu bir tümör gibi gün geçtikçe artmaktadır. Bu tümörü yok etmek için hepimiz canla başla mücadele etmeliyiz. Bu anlamda toplumsal bilinci oluşturmak adına hep birlikte gayret göstermek zorundayız. Şiddetle mücadele ederken tüm dünyaya örnek olan bize ait hasletleri yeniden canlandırmalı, hayatımızın merkezi haline getirmeliyiz. Toplumun her katmanına ve öğrencilerimize İslam'ın aile hayatını düzenleyici tavsiyelerini doğru bir biçimde anlatmalıyız. İstiklal harbinde erkeklerle yan yana savaşan, 15 Temmuz menfur darbe girişiminde en ön safta darbeye direnen, evde, fabrikada, tarlada, hayatın her aşamasında var olan kadınlarımıza uygulanan şiddeti ortadan kaldırmak için gerekli gayreti göstermeliyiz" dedi.

"Sevgiyi, mutluluğu, refahı büyüteceğiz"

Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim ise, gelişmiş toplumların sadece erkeklerin geliştiği toplumlar olmadığını, kadını-erkeği, medeniyet değerleri ve inandıkları yaşam biçimleriyle geliştiklerini belirti. Vali Sarıibrahim, "Biz dokunabildiğimiz kadar bu toplumun içinde olabiliriz. Dokunup düzeltebildiğimiz kadar bu toplumda beraber olabiliriz bir iş yapabiliriz. Dokunamıyorsak karşımıza çıkan sorunlarla ilgili "neden bu böyle oluyor" diye kendimize soru sormaya hakkımız kalmıyor. Şiddet önce insanı kendinden, sonrasında ise o toplumdan uzaklaştıran çok kötü bir göstergedir. Gerçekten "Türkiye Yüzyılı'nı yaşamak istiyorsak bu yüzyılda kız çocuklarından erkeklere ve engellilere kadar bütün çocuklarımızın kendilerini geliştirdikleri, tanımladıkları, özgüvenleriyle kendilerini ifade ettikleri ve değer gördükleri bir zaman dilimine ihtiyacımız var. Bunun için hepimizin sonsuz çalışamaya ihtiyacı var. Bütün süreçleriyle beraber evlatlarımızı doğru yetiştirebilirsek, okullarda öğretmenlerimiz doğru katkılar ortaya koyabilirse, üniversitelerde hocalarımız doğru anlatabilirse, en temel meselelerde dini doğru ifade ettirebilirsek ve sorunlara çözümler bulabilirsek mesafe alabileceğimize inanıyorum. Şiddetin hiçbir aşamasına karışmadan öğrencilerimize sevgiyi, saygıyı, muhabbeti, birlikteliği, tartışabilmeyi ama kavga etmemeyi ve şiddet uygulamamayı öğretmemiz gerekiyor. Biz sevgiyi, mutluluğu büyüteceğiz ve biz bu ülkede refahı büyüteceğiz. Biz, birlikte bir şeyler yapabilme kabiliyetini büyüteceğiz" diye konuştu.

"Şiddet toplumun geneline yayıldı"

Konuşmaların ardından Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Hasibe Ceyhan'ın moderatörlüğünü yaptığı panele geçildi. Dr. Öğretim Üyesi Ceyhan, şiddetin artık sadece kadınlara değil erkek, yaşlı ve çocuklara da uygulandığını ve toplumun geneline yayıldığını ifade etti. Ceyhan, dünyada 3 kadından 1'inin şiddet gördüğünü belirterek, İsrail'in Filistin halkına yaşattığı abluka, ekonomik sıkıntılar ve zulme vurgu yaptı. Panelde konuşan Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği Komiser Yardımcısı İbrahim Samak, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanuna ilişkin Uygulama Yönetmeliği ve Kadın Destek Uygulaması (KADES) hakkında bilgiler aktardı. Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği Sosyal Hizmet Uzmanı Ahmet Albayrak ise aile içerisinde eşlerin birbirine nasıl davranması gerektiği hakkında önemli bilgiler aktardı.

"Kadın, toplumun anasıdır"

Panelde son olarak söz alan KMÜ İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duran Ali Yıldırım da, İslam dininin şiddete bakış açısı hakkında değerlendirmelerde bulunarak, "Kadına şiddet sadece İslam dünyasının ve Türkiye'nin problemi değildir. Kuran-ı Kerim'in evliliğin temeline koyduğu iki önemli temel taş vardır. Birincisi karşılıklı sevgi ikincisi ise merhamettir. Dünyada her şeyin temelinde sevgi ve merhamet olsa zulümler olamaz. Her Müslüman, kadına Allah'ın bir emaneti olarak bakmalıdır. İslam'a göre eşler; birbirinin mukabili, rakibi değil, eşler birbirinin dostu, örtüsü ve bir bütünün parçasıdır. Kuran-ı Kerim de kadın ve erkeğin üstünlük yarışı yoktur. Kadın, toplumun anasıdır. Kuran-ı Kerim'in söyleminde ve Allah Resulünün hayatında kesinlikle şiddet yoktur. İslam'ın ve Kuran'ın özünde kadın, insan ve tüm canlılar için sevgi, şefkat ve merhamet vardır" şeklinde konuştu.

Panel, hediye takdimlerini ardından sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber

İlgili Haberler

Köklü Geçmişi İle Emlak Katılım Karaman'da
Karaman’da Bıçaklı Kavga: 1 Ölü, 1 Yaralı
Karaman'da Motosikletler Trafik Kazasına Karıştı

Karaman Haberleri

Karaman’da Otomobil Römork Ve Bariyerlere Çarptı: 4 Yaralı
Karaman’da Kağıt Toplayıcının Öldüğü Kazanın Görüntüsü Ortaya Çıktı
Kontrolden Çıkan Motosiklet Ağaçlara Çarparak Savruldu: 2 Yaralı
Türkiye’nin Elma Deposunda Son Hasat Yapılıyor
Karaman’da Kadın Giyimin Yeni Adresi Halk’a Mağazaları