Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) İnşaat Mühendisliği Yapı Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Deprem afetine hazır mıyız?’ konulu konferans düzenlendi. Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki’nin konuşmacı olarak yer aldığı konferansa üniversite personelinin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.
Konferans, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Topluluk Başkanı Bilal Örengül’ün açılış konuşmasının ardından Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki ‘Deprem afetine hazır mıyız?’ konulu konferansı için sahnedeki yerini aldı.
“Her iki ülkenin kültürleri birbirine çok benziyor”
Öğrencilerin keyifle takip ettiği konferansta Moriwaki, ülkemizde ve dünyada gerçekleştirilen ve kendisinin de içinde yer aldığı projelerden bahsederek, Japonya ile Türkiye’nin fiziki ve kültürel özellikleri bakımından karşılaştırmalarda bulundu.
Japonya ile Türkiye’nin kültür olarak da benzer olduğunu söyleyen Moriwaki, “Bayraklarımız dahi benzerlik gösteriyor. Her iki ülkenin bayrağı da kırmızı ve beyaz renklerden oluşuyor. Türkiye’nin bayrağı ay ve yıldızdan, Japonya’nın bayrağı ise güneşten oluşuyor. Her iki millet de Orta Asya’dan gelmiş. Biz doğuya, siz batıya doğru ilerlemişsiniz. 28 yıldır Türkiye’deyim ve benzerliklerimizi daha iyi görebiliyorum.” dedi.
“Yeni teknolojileri takip edin ve öğrenmeye açık olun”
Moriwaki, Japonya’nın Türkiye’deki depremlere oranla daha yüksek şiddette depremlerle karşılaştığını fakat buna rağmen istatistiklere göre, yaşanan depremler sonucunda ölü sayısı bakımından Türkiye’nin dünyada üçüncü, Japonya’nın ise yedinci sırada yer aldığını söyledi. 2011 yılında Japonya ve Türkiye’de yaşanan depremlerden fotoğraflar paylaşan Moriwaki, öğrencilere depremlerin oluşma şekilleri ve binaların yıkılma sebepleri hakkında teknik veriler üzerinden anlatımlarda bulundu.
Moriwaki konuşmasının son bölümünde uyarı ve tavsiyelerde bulunarak şunları söyledi: “Türkiye’de mühendislik fakültesini bitiren mezunlar imza yetkisine sahip oluyor. Japonya’da ise okul bittikten sonra süreç devam ediyor. İmza yetkisi almak Türkiye’deki gibi kolay olmuyor. Size tavsiyem buradaki okulunuzu bitirdikten sonra her ne kadar imza yetkisine sahip olsanız da yeni teknolojileri takip edin ve okumayı bitirmeyin. Ben mühendis oldum diye kenara çekilmeyin, öğrenmeye açık olun.”
“Deprem değil, yapılaşmalardaki hatalar öldürür”
Konferansın ikinci bölümünde ise Karaman Afad Temsilcisi Üzeyir Gönen, ‘afet bilinci’ ile ilgili sunum yaptı. Gönen, bir olayın afet sınıfında yer alması için yerel imkânların yetmeyecek durumda olması gerektiğini hatırlatarak, “Doğal, teknolojik ve insana bağlı olmak üzere üç çeşit afet türü vardır. En çok bilinen afet türlerinden birisi ise depremlerdir. Ülkemizi de çok fazla etkileyen depremler çok sayıda insan ölümüne yol açan doğal afet türüdür. Fakat ülkemizde insanlar depremlerden daha çok, yapılaşmadaki yanlışlıklardan dolayı hayatını kaybediyor.” şeklinde konuştu.
Üzeyir Gönen’in depremden korunma yöntemleri ve deprem sonrasında yapılması gerekenler hakkında öğrencilere bilgi vermesi ve plaket takdiminin ardından program sona erdi.