İş Bankası’nın bu kapsamda düzenlediği “Tarım Sohbetleri, Tarımda Markalaşma” toplantısının beşincisi, 29 Mart’ta Karaman’da çiftçilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti.
“Tarımsal Üretimin Çeşitliliği ve Sürdürülebilirliğinde Gıda Sanayinin Önemi” konusunun ele alındığı toplantıda; İş Bankası Ticari Bankacılık Tarım Bankacılığı Müdürü Özgen Şenel, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Gökhan Alkan, Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu ve Karaman Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Armutlu açılış bölümünde konuşma yaptı.
Özgen Şenel, çalışabilir nitelikteki nüfusun 6 milyonunun tarımla uğraştığını ve tarımın Türkiye ekonomisinde stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, İş Bankası’nın reel sektöre tam destek verme misyonundan hareketle, tarım sektöründe faaliyet gösteren tüm üreticilerin ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmetlerle çiftçilerin yanında olduğunu vurguladı.
Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Gökhan Alkan ise Karaman’ın geniş ve verimli topraklar ile zengin ürün çeşidine sahip olduğunu, coğrafi işaretleme ile ilgili çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. Karaman’a ait divle obruk peynirinin İtalya’da ödül aldığını ifade eden Alkan, taş değirmen bulguru ile ilgili coğrafi işaret başvurularını gerçekleştirdiklerini aktardı.
Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu da Karaman’da ürün çeşitliliğinin oldukça yüksek olduğunu vurguladığı konuşmasında, elma üretiminde Karaman’ın Türkiye’nin önde gelen ili olduğuna, Karaman’ın kara ekşi üzümünün de tescillendiğine dikkat çekti.
Esnafın ihtiyacını karşılayabilecek buğday pazarı yapılması adına belediyeye başvuruda bulunduklarını belirten Karaman Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Armutlu ise Karaman ihracatının artırılması yönelik Mevlana Kalkınma Ajansı’na sundukları 2 projenin kabul edildiğini söyledi.
Çiftçiler katma değeri yüksek ürünlere yöneliyor
Toplantının panel bölümüne; Selçuklu Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Saray Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ertabak, Karaman Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yıldız ve Karaman Yem & YUMKAR Genel Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Akyayla katıldı.
Prof. Dr. Süleyman Soylu, üretimi sınırlayan en önemli faktörün su olduğunu, sulama teknolojileri ile Karaman’ın bilgiyi de kullanarak mısır, fasulye, nohut, buğday, şekerpancarı alanlarını daha verimli kullanabileceğini belirtti.
Mehmet Ertabak, Saray Holding olarak üretilen mahsulün katma değer sağlama kısmında olduklarını vurgularken, bu süreçte işgücü – istihdam alanında ara ve kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığının, üniversite ve meslek liseleriyle bu ihtiyaca yönelik işbirliği yapılması ve bu ihtiyacı karşılayacak programların oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.
Ahmet Yıldız da Karaman’ın 1950’den bu yana elma yetiştiriciliği yaptığını, Isparta’dan sonra üretimde 2. sırada yer aldığını belirterek, normal verim kapasitelerinin 650 bin ton olduğunu söyledi. Bu meyve ile elma kurusu, marmelat, sirke ve daha birçok şeyin yapılabileceğine işaret eden Yıldız, pazarlama noktasında çiftçilerin sıkıntılarını çözmek adına elma borsası projesini ortaya koyduklarını ifade etti. .
Hasan Hüseyin Akyayla da hammadde fiyatlarında istikrar olmamasının sıkıntı yarattığını, tarımda devlet desteğinin önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye İş Bankası, gerek tarım fuarları gerekse bu tür toplantılar yoluyla çiftçilerle bir araya gelmeye, uygun ürün ve hizmetlerle çiftçileri desteklemeye devam edecek.