"Hollanda Pazarında Ticari Fırsatlar” konulu bir panel düzenledi

Hollanda Pazarı, Bölge Sanayicilerin Daha Fazla Pay Alabileceği Bir Pazar

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışmalarını sürdüren Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası işbirliği ile Karaman-Konya Bölgesi’nin dış ticaret ortamının iyileştirilmesi, bölgede yer alan işletmelerin ulusal ve küresel düzeyde daha rekabetçi hale getirilmesi ve Konya iş dünyasının Hollanda pazarındaki ticari fırsatlar hakkında bilgilendirilmesi amacıyla “Hollanda Pazarında Ticari Fırsatlar” konulu bir panel düzenledi.

Moderatörlüğünü Selçuk Üniversitesi Akören Ali Rıza Ercan Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Burak Ceran’ın yaptığı panelde, Ticaret Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Ticaret Baş Müfettişi ve aynı zamanda Hollanda eski Ticaret Müşaviri Mehmet Tayfun Erkan, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden Şube Müdür V. Gülay Babadoğan Tarakçıoğlu ve tecrübelerini paylaşmak üzere bölgeyle yakın ticari ilişkileri olan K.Y.S. Kürkçüoğlu Döküm firma sahibi Seyit Kürkçü panelist olarak yer aldı.

Konya Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelin açılışında katılımcılara Hollanda pazarı ile bilgilendirmelerde bulunan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Savaş Ülger, “Ajans olarak, bölgemizin dış ticaret ortamının iyileştirilmesi ve bölgede yer alan işletmelerin ulusal ve küresel düzeyde daha rekabetçi hale getirilmesi amacıyla daha önce Rusya, Kuzey Afrika, İran, Polonya, Tayvan, Latin Amerika, Katar, Endonezya, Malezya ve Türkmenistan gibi ülkelerdeki pazar fırsatlarını konunun bizzat mutfağında yer alan uzman isimlerle değerlendirmiştik. Bugün de Hollanda’daki ticari fırsatlar hakkında bizleri ayrıntılı olarak bilgilendirecek uzman isimlerle bir aradayız. Panelistlerimiz arasında yer alan ve Hollanda ile yakın ticari ilişkileri bulunan firmanın temsilcisinin bizlerle tecrübelerini paylaşacak olması da bu pazarda yaşanılan sorunların ve fırsatların birinci ağızdan dile getirilmesi bakımından önem arz etmektedir. 2019 yılı sonu verileri ışığında şehrimizle Hollanda arasındaki ekonomik verilere baktığımızda Konya’da 50 ülkeden 340 yabancı sermayeli firma mevcutken, baskın sermayesi Hollanda olan 10 firma bulunmaktadır. Konya’nın toplam ihracatı 2 Milyar Dolar iken, Hollanda’ya olan ihracat 26,4 Milyon Dolar’dır. Bu rakamla Hollanda, en fazla ihracat yapılan 22. ülke konumunda yer almaktadır. Konya’nın toplam ithalatı 877,5 Milyon Dolarken Hollanda’dan yapılan ithalat 26,5 Milyon Dolar’dır.

Bu rakamla Hollanda en fazla ithalat yaptığımız 6. ülke konumunda bulunmaktadır. Bu sonuçlarla şehrimiz, Hollanda ile olan dış ticaretinden 100.000 Dolar dış ticaret açığı vermektedir. Bu verilerin arzu ettiğimiz düzeyde olmadığını ve bu pazardaki payımızın artırılması noktasında üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmasının ardından katılımcılara görev yaptığı dönemde yaşadığı tecrübeler ışığında Hollanda ekonomisi ve ticaret yapısı hakkında ayrıntılı bilgiler aktaran Ticaret Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Ticaret Baş Müfettişi ve aynı zamanda Hollanda eski Ticaret Müşaviri Mehmet Tayfun Erkan, “Hollanda, hem nüfus bakımından hem de yüzölçümü bakımından küçük bir ülke ama üretim potansiyeli çok yüksek. Özellikle tarım ve hayvancılık alanında kısıtlı tarım alanlarına rağmen yüksek verim elde eden Hollanda, pek çok uluslararası kurum ve kuruluşa da ev sahipliği yapmaktadır. Çok çeşitli sektörde üretim yapabilme kapasitesine sahip olan Konya, Hollanda ile her alanda çok rahat ticaret yapabilir. Bizim de yakından takip ettiğimiz gelişmeler ışığında özellikle kaliteli üretim politikası izleyen Konya’nın bu pazardan kat kat fazla pay alabileceğini açıkça söyleyebilirim. Konyalı işadamlarımıza Hollanda pazarı ile olan ticaretlerinde biraz ısrarcı olmalarını ve orada bulunan ticaret müşavirliğimizle irtibat halinde olmalarını tavsiye etmek istiyorum” dedi.

Ardından söz alan Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden Şube Müdür V. Gülay Babadoğan Tarakçıoğlu, katılımcılara yönelik yaptığı sunum eşliğinde Ur-Ge desteği, pazar araştırması ve pazara giriş desteği, yurtdışı ve yurtiçi fuar desteği, marka – Turquality desteği hakkında ayrıntılı bilgiler aktardı.

Son olarak konuşan K.Y.S. Kürkçüoğlu Döküm Firma Sahibi Seyit Kürkçü de, “Firma olarak Hollanda pazarına, katıldığımız sektörel bir fuarda tanıştığımız bir müşteri sayesinde giriş yaptık. Fuarda kurduğumuz bağlantının ardından uzun bir süre dönüş alamadık ama bu konuda ısrarcı olmayı sürdürdük sonunda ürün gönderdik ve çalışmaya başladık. Hollandalı firmalarla ticaret yapmak istiyorsanız güvenlerini kazanmak zorundasınız ve bu hiç de kolay olmadı bizim için. Siz onların güvenini kazanıp kaliteden de ödün vermediğiniz zaman o müşteriniz size orada başka müşteriler de kazandırıyor. Bu pazar, tahsilat sorunu yaşamayacağınız bir Avrupa pazarı aynı zamanda. Buraya hemen hemen her alanda ürün satabilir ve bu pazardan pay alabilirsiniz. Hollanda ile iş yapmak isteyen Konyalı sanayicilerimize bu konuda yardımcı olmaya hazırız” ifadelerine yer verdi. 

Panel katılımcılardan gelen soruların panelistler tarafından cevaplandırılmasıyla son buldu.


 

İlk yorum yazan siz olun
Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber

Konya Haberleri

Kulu’da Müştemilatta Yangın
Hürkuş Test Pilotu Özpala, Tecrübelerini Neü Öğrencileriyle Paylaştı
Büyük Dönüşümde İkinci Final; Şükran’da Tescilli Ada Etabı Da Tamamlandı
Konyaspor’da, Hatayspor Maçı Hazırlıkları Devam Ediyor
Konya’da Kontrolden Çıkan Cip Takla Atarak Karşı Şeride Geçti: 3 Yaralı