Konferansın açılış konuşmasını yapan Karaman Müze Müdürü Abdulbari Yıldız, Müdürlük bünyesinde Ermenek ve Gökçeseki’de yapılan faaliyetler hakkında bilgi vererek konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Konferansını vermek üzere sahneye gelen KMÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Alkan, Karaman kent merkezinin yaklaşık 25 km batısında yer alan Hacıbaba Dağı’nın kuzeyindeki yerleşim yerlerinden yaklaşık 60 mezar yazıtı bulunduğunu ve bu yazıtların 19'uncu yüzyılın son çeyreğinden beri bilindiğini belirtti.
Öğrencilere yazıtlarla ilgili detaylı bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Alkan, dikkat çeken 10’dan fazla yazıt bulunduğunu ve bu yazıtların Roma İmparatorluğu ordusunda görev yapmış asker mezarlarının varlığını belgelediğini vurguladı.
Yrd. Doç. Dr. Alkan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hacıbaba Dağı’nın güneyindeki yerleşimler ise şimdiye kadar gözden kaçmış, yeterince araştırılmamıştır. Yaptığımız yüzey araştırmasında, Masdat/Muratdede ve Manyan/Damlapınar köylerinde de antik yerleşimler olduğunu ve 50’den fazla Eski Yunanca yazıtlı mezar taşı bulunduğunu tespit ettik. Bu mezar yazıtları içinde dördü Masdat’ta biri de Manyan’da olmak üzere toplam beş askere ait mezar olduğu görülmektedir.”
Yrd. Doç. Dr. Alkan, Hacıbaba Dağ’ının kuzey bölgesinde ‘veteran’ yani emekli askerlerin yaşamış olduğu bir bölge bulunduğunu belirterek, “Hacıbaba Dağı çevresinde ele geçen asker mezarları, bu bölgeden çok sayıda vatandaşın Roma İmparatorluğu ordusundaki çeşitli lejyonlarda askerlik yaptığını ve emekli olduktan sonra buraya yerleştiklerini göstermektedir. Bu durum Hacıbaba Dağı çevresini askeri açıdan önemli kılmaktadır.” şeklinde konuştu.