Fatih Eğitim Çalışanları İlk ve Ortaokulu Okul Müdürü Halil İbrahim Gürsoy, okul olarak öğretmen ve öğrencilerle birlikte yapmış oldukları projeler hakkında İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu’na bilgiler aktardı.
Kuş Yuvası Yapımı Projesi
Okul Müdürü Halil İbrahim Gürsoy, ilk olarak Kuş Yuvası Yapımı Projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Halil İbrahim Gürsoy, “Öğrencilerimizin kuşların yaşam tarzı ile ilgili bilgileri uygulamalı olarak öğrenmeleri, çevrelerinde farklı tipte yaşam alanları olduğunu keşfetmeleri ve öğrencilere küçük yaşta doğa ve hayvan sevgisini aşılamak için Kuş Yuvası Yapımı Projesini hayata geçirdik. Kış ayları birçok kuşun ölmesine sebep oluyor. Yuvasız kuşlar soğuk havada, yemsiz kalabiliyor. Projemizle öğrencilerimizin yaptığı yuvalarla kuşların bir yuvası olacak. Bizim yaptığımız yuvalarla kuş ölümlerine engel olmuş oluyoruz” dedi.
Merak Koridoru Projesi
Halil İbrahim Gürsoy ardından öğrencilere merak uyandırıcı sorular sorarak bilgiye çeşitli yöntemlerle ulaşmalarını sağlamak, hayal güçlerini geliştirerek kendilerini ifade etme ortamı sunmak, öğrencilere merak uyandırıcı sorular sorarak bilgiye çeşitli yöntemlerle ulaşmalarını sağlamak ve hayal güçlerini geliştirerek kendilerini ifade etme ortamı sunmak amacıyla okul koridorunda Merak Koridoru oluşturulduğunu belirtti. Gürsoy, “Bu koridora bir pano asılarak panoya güncel olarak sorular ekledik. Öğrenciler bu sorularla karşılaştığında önce şaşırdılar sonra merak edip araştırdılar” şeklinde konuştu.
Bir Hikâye Kitabı Geliştirmek Projesi
Fatih Eğitim Çalışanları İlk ve Ortaokulunun diğer bir projesi Bir Hikâye Kitabı Geliştirmek oldu. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Halil İbrahim Gürsoy, “Öğrencilerin ülkesini seven, aidiyetlik hisseden iyi yurttaşlar olmalarını sağlarken aynı zamanda çocukların hayal gücünü geliştirme, duygu ve düşüncelerini doğru bir biçimde çevresiyle paylaşmaktan keyif almaları için Bir Hikâye Kitabı Geliştirmek Projesini ortaya koyduk. Sınıf öğretmenlerimizin gözetiminde haftanın iki günü belirlenen serbest etkinlik saatlerinde çalışmalara yer verdik. Projemiz Türkçe Öğretmeni Musa Çekceoğlu danışmanlığında her sınıfta haftada en az bir saat olacak şekilde yürütüldü” diye konuştu.
Okul Konferansları Projesi
Bilinçli nesillerin yetişmesi için hayata geçirilen Okul Konferansları Projesi hakkında bilgi veren Okul Müdürü Halil İbrahim Gürsoy, “Bilim, sanat, teknoloji gibi alanlarda uzman kişilerin belli bir konuya açıklık getirmek amacıyla topluluk karşısında yaptıkları planlı konuşmalardır. Projemizin amacı; öğrencilerimizi belli bir bilimsel konu hakkında bilgilendirmek, konuşma yapılan konuya ilişkin gerçekleri kavramalarını sağlamaktır. Bunun yanında öğrencilerimizin farklı bilimsel konularda fikir sahibi olmalarını sağlamak, topluma doğru ve güzel hitap etme becerisi kazanmalarını sağlamak, fikirlerini ve düşüncelerini çevresi ile paylaşmaktan keyif almalarını sağlamak amaçlanmaktadır. Projenin işleyişi ise şöyle; okulumuzda belirlenen sınıflarda görevli öğretmenlerin belirleyeceği bilimsel bir konuda konuşmacı olarak belirlenen öğrenciler tarafından okul konferans salonunda bu etkinliğe yer verildi. Yapılacak uygulama yönergeleri rapor şeklinde danışman öğretmenler tarafından tüm okula duyuruldu” dedi.
Okul Bahçe Değişim Projesi
Okul Müdürü Halil İbrahim Gürsoy son olarak devam eden projelerden biri olan Okul Bahçe Değişim Projesi hakkında İl Müdürü Mevlüt Kuntoğlu’na bilgiler verdi. Gürsoy, “Okullar Hayat Olsun Projesi kapsamında bu projeyi uygulamaya karar verdik. Çocuk ve onun sağlıklı gelişimi için okul ve okul bahçesi birer mekân ve araçtır. Çocuklar günlük yaşamlarının büyük bir zaman dilimini okulda geçirmektedirler. Bu süreçte ders aralarında (teneffüslerde) vakit geçirdikleri okul bahçesi, sadece öğrenme alanı olmayıp aynı zamanda yaşama alanı, yani hareket, oyun, dinlenme, sosyal öğrenme ve doğayı keşfetme mekanı olmalıdır. Buradan hareketle, okulumuz bahçesinin değişim ve dönüşüm sürecine geçilmiştir. Bu çerçevede, okul bahçesinin mevcut durum tespiti, öğrencilere yönelik anket çalışması ile okul yöneticileri, ilgili öğretmenler, okul aile birliği ve velilerine yönelik bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Eğitim gören öğrenci sayısı, çocukların yaşı, istekleri ve gereksinimleri dikkate alınarak değerlendirmelere başlanmıştır. Değerlendirmeler doğrultusunda okulumuza özgü okul bahçesine yönelik ekolojik ve pedagojik yaklaşım ile eğitimin destekleyicisi olan teneffüs aktivitelerine yönelik alan kullanımı ve mekânsal önerileri içeren peyzaj tasarım projesi hazırlandı” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Uygulamış oldukları başarılı projelerden dolayı Fatih Eğitim Çalışanları İlk ve Ortaokulu okul yöneticileri, öğretmen, öğrenci ve velileri tebrik eden İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu projelerin öğrencilerin kişisel ve akademik gelişimlerine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. Yapılan çalışmaların kısa sürede eğitim öğretim anlamında karşılığının alınacağını vurgulayan Kuntoğlu, iz bırakacak ve yeni bir yol açacak bu çalışmalar dolayısıyla projelerde öncü olan okul yöneticileri ve öğretmenlerine teşekkür etti.
Ziyaret günün anısına çekilen fotoğrafla son buldu.