Duru Bulgurdan Sevindiren Hamle

Karaman'da yıllardır konuşulan üniversite sanayi işbirliği için en somut adımlardan biri atıldı.

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül ve Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Duru'nun imzasıyla yürürlüğe giren Ar-Ge Sözleşmesi çerçevesinde bulgur üretimine uygun yerli makarnalık buğdaylar geliştirilmesi öngörülüyor. Sözleşmeye göre, eskiden Anadolu’da bulgur üretimine en elverişli yerel tohum olarak bilinen Ahmet buğdayı ve yerel durum buğdaylarının kalite ve agronomik özellikleri geleneksel metotlar kullanılarak iyileştirilecek ve tekrar Türk tarımına kazandırılacak.

KMÜ Rektörlük Makamında gerçekleştirilen ve Emin Duru ile proje yürütücüsü ve araştırmacılarının da hazır  bulunduğu imza töreninde konuşan KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, "Üniversite-sanayi işbirliğinin önemli örnekleri arasında yer alacağına inandığımız bu projeyi hayata geçiren akademisyenlerimizi ve Duru Bulgur yönetimini tebrik ediyorum. Bulgur ve bisküvi üretiminde Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olan Karaman’ın en önemli hammadde ihtiyacının başında buğday gelmektedir ve bir ilin tarımsal ürünlerde marka olmasının en önemli şartı, üstün kalite özelliklerine sahip tarımsal ürünler yetiştirmesidir. Bugün hayata geçirdiğimiz bu Ar-Ge projesinin tarım ve gıda sektörüne önemli çıktılar sağlayacağına ve kırsal kalkınmaya katkı sunacağına inanıyor, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Duru ise Duru Bulgur olarak 1935 yılından beri bulgur üretimi yapan ve 51 ülkeye ihracatı bulunan bir firma olduklarının altını çizerek "Şirketimizin kurucusu Ziya Duru tarafından bulgur üretiminde kullanılan, çok kaliteli ve lezzetli bulguru olan eski buğdaylarımızı tekrar üretime sokmak ve bu buğdaylara sahip çıkmak amacıyla bu projeyi hayata geçirdik. Bulgur üretiminde kullanılan buğdayın kalitesinin geleneksel yöntemlerle artırılmasının gerek bulgur kalitesine gerekse ürün çeşitliliğini olumlu yönde etkileyeceğine inanıyoruz. Ayrıca ülkemizin önemli zenginliklerinden olan buğday genetik kaynaklarının muhafazasına da önem veriyoruz." açıklamasında bulundu.

Proje yürütücüsü ve KMÜ Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Aydın da proje hakkında bilgi vererek "Proje kapsamında ülkemizde yetiştiriciliği çok azalan ve çok kaliteli ürüne sahip eski Anadolu buğdayları kullanılarak geleneksel yöntemlerle sert durum buğdayın kalitesi iyileştirilecek. Araştırmada ülkemizde bulunan yerel buğdaylar ve daha önce hiç kültüre alınmamış yabani buğdaylarımız kullanılacak. Proje ile kırsal tarım yapılan alanlardaki sert durum buğday üretimi ve kalitesinin artırılması hedeflenmektedir." dedi.

24 ay sürecek olan projede KMÜ Biyomühendislik Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Ceren Bayraç, Gıda Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Abdulvahit Sayaslan, Gıda Teknolojisi Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Cafer Akyürek ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Kadir Sabancı da araştırmacı olarak görev alacak. Farklı disiplinlerden araştırmacıları bir araya getiren proje ile ülkemizin en değerli doğal kaynaklarından olan buğdaylarımız kullanılarak tarım sektörüne ekonomik katkı sağlanacak ve yerel buğdaylarımız tarıma tekrar kazandırılacak. 

İlk yorum yazan siz olun
Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber

Ekonomi Haberleri

Türk Telekom Yeni Markası "Gameon"u Tanıttı
Havelsan İle Softtech'ten "Dijital Dönüşüm" İş Birliği
Temsa, 2021'i Yüzde 122 Büyümeyle Tamamladı
Duru Bulgur Aşure Paketi
Alarko Carrıer Türkiye’nin En Büyük Şirketleri Arasında