Ülkemizdeki yerli ve milli tıbbi cihaz, tıbbi teknoloji ve yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesini teşvik etmek ve bu alanda çalışanların çalışmalarını görünür kılmak amacıyla Yenilikçi Sağlık Araştırmaları Vakfı (YESAV) tarafından verilen ödüle bu yıl kemik sağlığını ölçen yeni bir tıbbi cihaz geliştiren Dr. Mustafa Ünal layık görüldü. Dr. Ünal, 2 Kasım’da İstanbul-Deniz Müzesi’nde gerçekleştirilen ve YESAV Başkanı Serdar Baki Albayrak, TÜSEB (Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı) Başkanı Prof. Dr. Adil Mardinoğlu, çok sayıda bilim insanı, tıbbi cihaz sektörünün temsilcileri, sağlık profesyonelleri ve basın mensuplarının katıldığı törenle ödülün sahibi oldu.
Projenin temellerini 2012 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yüksek lisans ve doktora eğitimi aldığı dönemde atan Dr. Ünal, ilerleyen süreçte cihazın ilk klinik prototipini kadavralar üzerinde denemeye başladı. Çalışmalarına 2018 yılından itibaren Türkiye’de devam eden Dr. Ünal, bu yeni yerli ve milli cihazı KMÜ bünyesinde tamamlayarak ülkemize ve insanlığa kemik sağlamlığını ölçen yeni bir tıbbi cihaz kazandırmayı hedefliyor. Dr. Ünal’ın üzerinde çalıştığı cihaz, mevcut kemik kırılmalarının erken teşhisi, kemik kırılmalarına karşı uygulanan tedavinin geçerliliği ve kemik kırılmalarına karşı yeni ilaç geliştirme aşamalarında kullanılabilecek.
“Amacımız kemik kırılmalarını ve buna bağlı ölümleri azaltmak”
Projesi ile ilgili bilgi veren Dr. Ünal şunları söyledi: “Yaş ve hastalıklara bağlı olarak gerçekleşen kemik kırılmaları dünya çapında yılda yaklaşık 10 milyon insanı etkilemektedir ve yıllık toplamda 300 milyar TL üzerinde tedavi masrafı vardır. Daha da önemlisi, 65 yaş üstü insanlarda kemik kırılmalarına ve sonrasındaki komplikasyonlara bağlı olarak gerçekleşen ölüm oranı yüzde 25-30 civarındadır. Kemik kırılmaları ile mücadelenin en iyi yolu kemik kırılmalarının kendisini engellemektir. Bu yüzden kemik sağlamlığının ve kemik kırılma riskinin hassas bir şekilde ölçülmesi çok önemlidir. Mevcut x-ray teknolojisi sadece kemik kırılmalarının yüzde 50’sine yakın bir kısmını hassas bir biçimde ölçerken geriye kalan yüzde 50’lik kısmı hakkında kesin bir bilgi veremiyor. Hekimlerin odasında muayene sırasında anlık olarak kemik sağlamlığını ölçebilecek lazer teknolojisine sahip olan bu yeni teknoloji, mevcut tıbbi cihazın eksikliklerini tamamlayarak daha hassas bir kemik kırılma risk analizini hızlı bir şekilde gerçekleştirebilecek potansiyele sahip.”
Dünya üzerinde gerçekleşen kemik kırılmaları sayısını ve kemik kırılmalarına bağlı olarak gerçekleşen ölüm oranını düşürmek için bu projeye başladığını söyleyen Dr. Mustafa Ünal, Oktay Sinanoğlu gibi dünyaca ünlü bir bilim insanının ismini taşıyan ilk ve tek ödülü almaktan gurur duyduğunu belirterek “Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu’nu çocukluk zamanlarımdan beri takip ediyorum. Kendisi en sevdiğim bilim insanlarından birisi olduğu için bu ödül aldığım tüm ödüller arasında çok farklı bir yere sahip.” şeklinde konuştu.
Dr. Mustafa Ünal, geçtiğimiz beş yıl içerisinde toplamda 15’e yakın uluslararası prestij ödülünün sahibi olarak biyomekanik ve biyomedikal mühendisliği alanında dünyada gelecek vadeden genç bilim insanlarından birisi olarak gösteriliyor. 2017 yılında Türkiye’nin 10 başarılı gencinden biri olarak seçilen Dr. Mustafa Ünal, 2018 yılında ise dünyanın en başarılı 20 gencinden biri olarak seçildi.