Bitki Literatürüne Giren Bitkinin Adı Akarköy Sığır Kuyruğu oldu

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Ömer Çeçen, Karaman’da yeni bir bitki türü keşfetti.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi ve Biyoçeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ömer Çeçen, Karaman’ın Kazımkarabekir ilçesine bağlı Akarköy’de yeni bir bitki türü keşfetti. "Verbascumakarkoeyense" adını verdiği bitki türü, Dr. Çeçen'in köyünden esinlenerek "Akarköysığırkuyruğu" olarak isimlendirildi.

Dr. Çeçen, Karaman’ın coğrafi yapısının ve iklim özelliklerinin biyoçeşitlilik açısından zengin olduğunu belirterek, bu yeni bitki türünün morfolojik özelliklerinin diğer türlerden keskin şekilde ayrıldığını ifade etti. Verbascumakarkoeyense bitkisi dallanmamış gövdesi, mızraksı yaprakları ve yıldızsı tüylerle kaplı meyveleri ile dikkat çekiyor.

Daha Önce Fark Edilen İlginç Bitki Örneği

Dr. Çeçen, bu bitkinin ilginç bir örneğini 2016 yılında keşfettiğini, sonraki yıllarda yaptığı çalışmalarla bitkinin tüm karakterlerini inceleyerek yeni bir tür olduğunu tespit ettiğini belirtti.

Bilim Dünyasına Kazandırılan Diğer Bitki Türleri

Dr. Çeçen ve ekip arkadaşları, Karaman başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yürüttükleri çalışmalarda birçok yeni bitki türü keşfetti. Bu türler arasında Verbascummisirdalinum (Mısırdalı sığırkuyruğu), Centaureauysalii (Uysal tülüşahı), Valerianella turcica (Türk kuzugevreği), Astragalusunalii (Ünal geveni), Polygalafadimeana (Fadimeanasütotu) ve Astragalussertavulensis (Sertavul geveni) gibi bitkiler yer alıyor. Dr. Çeçen ayrıca Alanya ve Anamur’da da çalışmalar yaparak Valerianaalanyense (Alanya kediotu) ve Teucriumturcicum (Türk acıyavşanı) türlerini bilim dünyasına kazandırdı.

Dr. Çeçen, bu çalışmaları uluslararası bilimsel dergilerde yayımladıklarını ve Karaman ile Türkiye’nin biyoçeşitliliğini ortaya çıkarmak için araştırmalarını sürdürdüklerini vurguladı.

Karaman’da Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üzerine Çalışmalar Sürüyor

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ömer Çeçen, Karaman’ın zengin biyoçeşitliliğine dikkat çekerek, bölgedeki doğal yayılış gösteren tıbbi ve aromatik bitkilerin incelendiğini ve bu bitkilerin halk tarafından geleneksel olarak nasıl kullanıldığının araştırıldığını belirtti. Çeçen, bu bitkilerin kimyasal içerikleri ve etken maddeleri üzerinde yapılan çalışmalarla insan sağlığına ve ekonomiye katkı sağlayacak ürünlerin tespit edilmesinin hedeflendiğini dile getirdi.

Özellikle Salvia sp. (adaçayı), Sideritis sp. (dağ çayı) ve Hypericum sp. (kantaron) gibi Karaman doğasında yaygın olarak bulunan bitkilerin kültüre alınmasına yönelik projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Çeçen, bu türlerin başarılı şekilde kültüre edilmesi durumunda bölge halkına yeni bir geçim kaynağı yaratılabileceğini vurguladı. Ayrıca, bu bitkilerin sağlık ve ekonomik açıdan önemli katkılar sunabileceğini de ekledi.

Dr. Çeçen ayrıca, Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Şirin'in yürütücülüğünde gerçekleştirilen TÜBİTAK projesi olan "Türkiye'deki Centaurea L. Cinsi Acrocentron (Cass.) Dc. (Asteraceae) Seksiyonunun Taksonomik Revizyonu" adlı çalışmada da araştırmacı olarak yer alıyor.

İlk yorum yazan siz olun
Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber

İlgili Haberler

Karaman'da Hayatını Kaybeden Vatandaşlarımıza Son Görev
Karaman'da İnşaattan Düşen İşçi Yaralandı
Karaman'da Tarla Sürerken Traktörü Alev Alan Çiftçi Canını Zor Kurtardı

Karaman Haberleri

Karaman'da Hayatını Kaybeden Vatandaşlarımıza Son Görev
Karaman'da İnşaattan Düşen İşçi Yaralandı
Karaman'da Tarla Sürerken Traktörü Alev Alan Çiftçi Canını Zor Kurtardı
Karaman'da Saman Yüklü Tır Alev Aldı
Karaman'da Şarampole Devrilen Otomobilde 2 Kişi Yaralandı