İlimizde 3 gün sürecek olan TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri başladı. Karaman Milli Eğitim Müdürlüğü ev sahipliğinde Lütfi Elvan Kongre Merkezinde düzenlenen TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliğine Karaman Valisi Fahri Meral ve eşi Hanımefendi Zehra Meral, KMÜ Rektörü Mehmet Akgül, İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, daire müdürleri, okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrencilerle vatandaşlar katıldı.
“7’den 70’e her yaştan insanımızı bilimle tanıştırmak, bilimle buluşturmak istiyoruz”
Bilim Şenliğinin açış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu inovasyonun gereklerini kavramış nesillerle gelecekte elde edilecek bilimsel başarıların ilk tohumlarının bu proje çalışmalarıyla okullarda atıldığını dile getirdi. İl Müdürü Kuntoğlu konuşmasına “İcat ve keşif dürtüsüyle yaratılan insanoğlunun bu zenginliği, bilgiye çok kolay ulaşılan çağımızda, tüm halkımızı kapsayacak şekilde bilimsel çalışmalara ilgi uyandıracak bu şenliği gerçekleştirmemize sebep oldu. Bu nedenle Karaman’da ilk kez gerçekleştirilen, açılışını yaptığımız TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği projesi ile 7’den 70’e her yaştan insanımızı bilimle tanıştırmak, bilimle buluşturmak istiyoruz.” diyerek devam etti.
“Çalışmalarıyla adını dünyaya duyurmuş genç neslin bilim insanları için farkındalık oluşturmak gayesindeyiz”
Ali Kuşçu’dan Mimar Sinan’a, Biruni’den İbn-i Sina’ya medeniyetimizin ilim kuşanmış bilge insanları ile bu topraklardan çıkacak nice Aziz Sancarlar, Halil İnancıklar, Oktay Sinanoğlular, Cahit Arfler, Fuat Sezginler gibi, çalışmalarıyla adını dünyaya duyurmuş genç neslin bilim insanları için farkındalık oluşturmak gayesiyle 31 mayısa kadar 69 okulda Bilim Fuarları düzenleneceğini belirten Kuntoğlu, “TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği ile de memleket kazansın sevdasıyla; araştıran, üreten, ilkokul mezunu olmasına rağmen, gördüğü bir makineyi en fazla 10 dakika inceledikten sonra daha gelişmiş özellikleriyle üretebilen, bu yeteneğiyle Avrupa ve Amerika’daki sanayi fuarlarına girişi yasaklanan, makine dehası nice Antepli Mennan Ustaları, ilimizde keşfederek onları bilimle tanıştırma amacını güdüyoruz. TÜBİTAK’ın okullar dışındaki mucitlere de destek verdiğini Bilim Şenliğimize gelen ziyaretçilere anlatacağız.” dedi.
Karaman’da bir ilk olma özelliği taşıyan Bilim Şenliğinde 60 bilim atölyesinde öğrenci ve vatandaşlara bilime ilgi uyandıracak çalışmaları tanıtma imkânı sunuluyor. Toplumun bilime bakışına olumlu katkı sunmak ve bilim kültürünü geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen projede değişen teknolojinin ve bilimin eğlenceli bir şekilde ziyaretçilere aktarılması için sunumlar yapılıyor.
Yapılan konuşmaların ardından öğrenciler tarafından hazırlanan çalışmaların bulunduğu stantlar protokol üyeleri tarafından ziyaret edildi.
Proje kapsamında fen bilimleri, matematik, astronomi, fizik, kimya, biyoloji, müzik, resim, Türkçe ve zekâ oyunları atölyelerinde öğrenci, öğretmen ve vatandaşların bilimsel etkinlikler yapmalarına imkan tanınacak.
Aynı zamanda hızlı okuma ve ileri hafıza teknikleri eğitimleri, Türkiye'de STEM uygulamaları ile ilgili akademisyen sunumları ve planetaryum (uzay küresi) konularında öğrencilere ve davetlilere yapılan sunumlar ile bilgiler verilecek.