Alanya Belediyesi Eylül Ayı Meclis Toplantısı, Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik başkanlığında gerçekleştirildi. 2025-2029 Strateji Planı, oy çokluğu ile Meclis'te kabul edildi.
Belediye Meclis Salonu'nda yapılan toplantının açılış konuşmasında Başkan Özçelik, seçimlerin üzerinden 5 ay geçtiğini hatırlatarak, "Bu süreçte birinci önceliğimiz, hem halkımızın hem de turistlerin yaşam kalitesini artırmak adına çalışmalar yapmaktı. Yoğun bir yaz döneminin devamını hep birlikte izliyoruz. Sanıyorum bir iki ay daha turizm sezonumuz devam edecek. Alanya halkımızın ve misafirlerimizin kendilerini güvende hissetmeleri için taksiciler, otobüsçüler, restoran sahipleri, barlar ve diğer esnaf arkadaşlarımızla nasıl çalışacağımızı tartışmaya başladık. Alanya'nın belli bir kalitenin üzerine çıkmış bir şehir olmasını sağlamak istiyoruz. Memnuniyetle görüyorum ki bütün esnafımız bizimle aynı fikirde. Alanya'yı daha güzel ve kaliteli bir hale getirmek istiyoruz. Bu da bizim önümüzü açıyor" dedi.
"Hijyen konusunda Israrcıyız"
Gündemdeki konularla ilgili kamuoyunu bilgilendiren Başkan Özçelik, "Balıkçı Barınağı'nda, Balıkçılar Kooperatifi ile ortak çalışmalarımız devam ediyor. Birlikte yeni güzellikler oluşturacağımıza inanıyorum. Naula Antik Kenti'nde turizm adına temizlik çalışmalarımız sürüyor ve bir ay daha devam edecek. Alanya'nın hem doğusunda hem batısında asfalt çalışmalarımız var. Bundan sonra hızlanarak, metre ve metrekareleri büyüterek asfalt sezonunu bitirene kadar çalışmalarımız sürecek. Doğalgaz için kazı çalışmaları başladı. Hatların döşenmesi ve testleri bittikten sonra açılan yerleri hızlıca asfaltlayarak yolumuza devam etmek istiyoruz. Hijyen konusunda ısrarımız devam ediyor ve devam edecek. Tüm halkımız ve misafirlerimizin güven içinde yiyecek içecek sektöründen faydalanması için çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz" diye konuştu.
"İşletmelere ruhsat için önce ön onay vereceğiz"
Ruhsat konusunda yapılan denetimlerin esnaflar tarafından destek gördüğünün altını çizen Başkan Özçelik, "Şu ana kadar hiçbir işletmeyi ruhsatsız olduğu için kapatmadık. Üçüncü gidişimizde bir ceza uygulama durumunda kaldık ama emniyeti ilgilendiren bir olay olmadıysa hiçbir işletmeyi kapatmadık. Yılbaşına kadar da hiçbir işletmeyi kapatmayı düşünmüyoruz ve metrekare başına yetersiz olanlara destek olmaya devam ediyoruz. Onların ruhsatlanmalarını sağlayacağız. Çalışmamızı bitirdiğimizde hangi sektörde dükkân açacaksa, restoran, bar, bakkal, market, tuhafiye, terzi veya berber açacaksa, önce belediyeye gelmesi ve açmak istediği yerin standartlara ve belirlenen şartlara uyup uymadığını görmesi gerekiyor. Ön onay belgesi vereceğiz ve sonra işlemlerine devam edecekler. Çünkü şu ana kadar yapılan işlemlerde görüyoruz ki bazı esnaf arkadaşlarımız dükkânı tutuyor, içerisine masraf ediyor, vergi levhasını alıyor ve sonra "ben geldim, bana bir ruhsat verin" diyor. Önünden veya arkasından bir sebep yüzünden ruhsat alamazsa, ruhsatsız bir işletme oluyor. Bunun için bir çalışma yapıyoruz. Uzun zamandır ruhsat var mı, yok mu araştırması yapıyoruz. Bunu yaparken ruhsat alamama sebeplerini de araştırdık. 1 Eylül'den önce ruhsatlanamamış olanlara, 31 Ağustos itibariyle fişi veya faturası olanlara belirli toleranslar göstererek ruhsat almasını sağlayacağız. Ancak 1 Eylül'den sonra insanların belediyeye gelip şartları sağlayıp sağlayamadığına bakmasını istiyoruz ki ileride "ben bu kadar masraf ettim, ne olacak?" demesin" şeklinde konuştu.
"Hiçbir vatandaşımızın kazıklanmasına müsaade etmeyeceğiz"
Başkan Özçelik açıklamalarına şöyle devam etti:
"Benim yıllardır aklımda olan bir konu var. İki tane bakkal dükkanının yan yana açılmasını istemiyoruz, iki tane tuhafiyenin yan yana açılmasını istemiyoruz. İki tane restoran vardır; birisi Çin yemeği yapar, diğeri Adana kebabı yapar. O konu ayrı ama temel olarak aynı işletmelerin yan yana olup birbirleriyle rekabet edip kazançlarını düşürmesini istemiyoruz. Bu çalışmayı tamamladığımızda zaten hem kendi arkadaşlarımızla hem de sizlerle bunun üzerinden hep beraber geçeceğiz. Böyle bir planlamayla yola devam etmek istiyoruz. Hiçbir esnafın fiyatına karışmak gibi bir düşüncemiz de yok ama hizmet fiyat oranında hiçbir vatandaşımızın veya hiçbir misafirimizin amiyane tabirle kazıklanmasına müsaade etmeyeceğiz. İnşallah belirli bir zamanı tamamladığımız ve kendimiz için milat belirlediğimiz 1 Ocak'tan sonra herkes alacağı ürünün fiyatını gittiği işletmenin önünde görecek. Aynı ürünü birisi 10 liraya, diğeri 15 liraya satarsa satsın; hizmet farkı vardır. Hizmetinde kalite farkı vardır ama bu orandan taviz vermeyeceğiz. 10 birime ürün satılıyor; ne kadar yüksek fiyat tutarsanız tutun, 10 birim bile çok kazıkken, 50 birim fiyat yazanlara asla müsaade etmeyeceğiz."
"Sinekle uğraşmayıp gölü kurutacağız"
Asayiş olaylarını ilgilendiren konularla ilgili bir atasözünden örnek veren Başkan Osman Tarık Özçelik, "Bir de özellikle polis ya da jandarmanın müdahalesine sebep olan asayiş ve kavga gibi sıkıntılı olayların meydana geldiği yerlerde, sinekle uğraşmayıp gölü kurutacağız. Bu durumlara izin vermeyeceğiz. Belediye seçiminin hemen arkasından yaptığımız birtakım çalışmalar vardı. Portakal büfeleri ile ilgili bir çalışma vardı ama onları kaldırmadık. Biz, kendilerine, "1 Kasım'a kadar dursun, sonra kaldıracağız" demiştik. Çünkü sezonluk malını alan oldu ve "en azından sezonu geçirin" dedik. 1 Kasım'dan sonra portakal büfelerini yerinden almaya başlayacağız. Yeni dönemimiz Alanya için hayırlı uğurlu olur inşallah" dedi.
"Alanya'nın 30 yıllık arıtma sorunu çözülecek"
Meclis üyelerinden gelen arıtmayla ilgili soruları yanıtlayan Başkan Özçelik, "Bundan önceki dönemde Antalya Büyükşehir Belediyesi, Alanya Belediyesi'ne arıtma ile ilgili yeni bir sistem için, "birlikte çalışalım" dediğinde, önceki belediye yönetimi söz konusu tahsislere onay vermediği için Alanya'da yeni bir arıtma tesisi yapımı işine girilememiştir. Göreve geldiğimiz günden beri en önemli konumuz, arıtmayı buradan dışarıya alabilmektir. Seçimden önceki vaatlerimiz arasında bu konu var. Biz konuştuk, konuşuyoruz ve ön çalışmalarına başladılar. Tahsis için meclisin verdiği yetki sonucunda, yer altına alınacak tesisle Alanya'nın yaklaşık en az 30 yıllık arıtma sorunu, yaklaşık 4 yıl içinde çözülmüş olacak. Bu süreye kadar olan kısım için de Büyükşehir Belediyesi, hali hazırdaki arıtmanın tamir ve tadilatı için 450 milyon liralık bir ihaleye çıkıyor. Hedef, Şubat ayı civarında bu işlemlerin bitmesi. Hepimiz Alanya'dayız ve hepimiz aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Sıkıntının öncesini de görmek lazım. Önceki dönemde bu yerler tahsis edilseydi, bu sıkıntı çekilmeyecekti. Verilse iyi miydi? İyiydi. Şimdiye kadar yapılır mıydı? Yapılırdı. Bu kokuları ve söylediğiniz o görüntüleri yaşarmaydık, yaşamazdık. O görüntülerin tamamının arıtmadan pompalanmadığını da hepimiz aşağı yukarı biliyoruz. Eski belediye döneminde bu yerin tahsis edilmeyeceği ve kültür merkezi yapılacağı söylendi ama önden söylendiği için bu karar çıkmamış. Daha önce Şarani Başkan'ın da açıklamaları oldu. Ona da cevap vermedim ve bilgilendirme olarak açıklama yaptım. Belediyemiz, bu konuda Alanya adına ne yapması gerekiyorsa yapacaktır" ifadelerini kullandı.
"Arıtma yer altına alınarak üzerine park yapılacak"
Gündem maddelerinde Alanya Otogarı yanında bulunan arıtma tesisinin büyütülerek yer altına alınması için Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bölgedeki belediye arazilerinin tahsisiyle ilgili madde görüşüldü. Oy çokluğu ile onaylanan madde hakkında bilgi veren Başkan Özçelik, "Mevcut arıtmadaki kokunun nedeni, filtreler yaklaşık 8 yıldır çalışmıyor. Bir sebepten o dönemde de çalışmamış, bir sebepten bu dönemde de çalışmıyor. Şimdi oraya iki tane ayrı ayrı arıtma sistemi kurulacak ve yerin altına yapılacak. Yerin altı Büyükşehir Belediyesi'nin, üstü ise Alanya Belediyesi'nin olacak. Yerin üstü yol seviyesinde yapılacak ve bizim projemiz olan park olacak. Oraya yukarıdan bakıldığında bir arıtma görülmeyecek. Alanya'ya yakışır bir park ortaya çıkacak. O parkın altında boş kalan yerlere de otopark planlanacak. Bu arıtma tesisi yeni sistemlerle yapılacak. Bugünkü fiyatlarla 4 milyar lira civarında olacak; ancak faaliyete geçene kadar lira bazında bu fiyat değişebilir" dedi.
Seyahat masraflarını kendileri karşılayacak
Alanya Belediyesi'nin Polonya'daki kardeş şehri Wodzislaw-Slaski'deki 52'inci Wodzislaw-Slaski City Days Festivali ile Almanya'daki kardeş şehri Gladbeck'in Elma Festivali'ne, Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Başkan Danışmanı Abdurrahman Açıkalın ve ALTAV Yönetim Kurulu Üyesi Gökçe Aydoğan Ergün, tüm vize ve yurt dışı seyahat masraflarını kendileri karşılayarak katılacak. Yine Alanya'nın Litvanya'daki kardeş şehri Silute'de gerçekleşecek Balık Çorbası Festivali'ne ise Belediye Başkan Yardımcısı Murat Levent Koçak, Belediye Meclis Üyesi Kenan Ersoy ve ALTAV Yönetim Kurulu Üyeleri Alper Genceli de yurt dışı seyahat ve vize masraflarını kendileri karşılayacak.
Alanya Uluslararası Caz Festivali
Alanya Uluslararası Caz Günleri'nin farklı boyutlara taşınması ve biraz daha genişlemesi için isim değişikliği yapacaklarını belirten Başkan Özçelik, organizasyonun isminin Alanya Uluslararası Caz Festivali olmasını oylamaya sundu. Konuyla ilgili söz alan Belediye Başkan Danışmanı Abdurrahman Açıkalın, "Öncelikle Alanya Caz Günleri'ni bu zamana kadar büyük bir özveriyle yapan geçmiş dönem belediye yönetimindeki arkadaşlara teşekkür ederim. 26-29 Eylül'de yapacağımız 19. Alanya Uluslararası Caz Festivali, bugün İstanbul'dan sonra en uzun soluklu ve kesintisiz yapılan festivaldir. Alanyamızın değerine değer katmak için bizim çok büyük bir önem verdiğimiz organizasyondur. Bu seneden itibaren bir hafta olarak düşünüyor ve önümüzdeki yıllarda tüm sahil bandında büyük bir coşkuyla kutlamak istiyoruz. Bir basın toplantısıyla bu konunun detaylarını açıklayacağız ve "günler" değil, festival kapsamında olacak" dedi. Organizasyonun isim değişikliği oy birliğiyle kabul edildi.
Alanya Belediyesi'nin yeni kardeş belediyeleri oldu
Alanya Belediyesi, Nevşehir'e bağlı Derinkuyu, Konya'ya bağlı Cihanbeyli, Zonguldak'a bağlı Çaycuma ve Burdur'a bağlı Bucak ilçeleriyle kardeş belediye olma kararını aldı. Belediye Meclisi'nde görüşülen bu karar hakkında Başkan Özçelik, bu ilçelerin Alanya Belediyesi'nden teknik ve nüfus açısından bir tık daha aşağıda olduğunu belirtti. Alanya Belediyesi'nin, bu ilçelere bilgisayar ve muhasebe sistemleri gibi teknik destek sağlayarak, onların kalkınmalarına yardımcı olacağını ifade etti. Özçelik, bu süreçte her şeyin kayıt altına alınacağını ve kayıtsız hiçbir karar alınmayacağını vurguladı.
Alanya'nın stratejik planı mecliste görüşüldü
Meclis'te 2025-2029 Stratejik Planı gündem maddesi olarak görüşüldü. Belediye Başkan Yardımcısı Servet Ünlü, "Stratejik plan yasal bir zorunluluktur. Biz de göreve geldikten sonra başkanımızın talimatıyla stratejik planlama sürecini başlattık. Bu süreç içerisinde her birimden strateji kurulu oluşturuldu. Daha sonra Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi'nden Mustafa Koçancı Hocamızın moderatörlüğünde yaklaşık 4-5 ay süren bir çalışma yürütüldü. Bu çalışma esnasında paydaş olarak çeşitli sivil toplum örgütleri, kurumlar, kuruluşlar, meclis üyeleri ve her kesimden insanlarla toplantılar yapıldı. Bu toplantılarda şehrin 5 yılını öngören bir stratejik plan hazırlığı yapıldı. Tüm kesimlerin görüşlerine yer verilmeye çalışıldı ve vaat ettiğimiz projeleri de içeren beş yıllık bir plan hazırlandı. Bu taslak sizlere de gönderildi ve ana hatlarıyla Meclis'e sunuldu. Önümüzdeki beş yıl içerisinde ana hatlarıyla 2025 yılı için 4 milyar 430 milyonluk bir gelir öngörüyoruz. Bu rakam, 5 yıl içerisindeki artışla toplamda 31 milyar 660 milyonluk bir reel geliri öngörmektedir. 2024 yılı bütçesi 4 milyar 600 milyon olarak belirlenmiş. Antalya'daki en büyük bütçe olarak tanımlansa da reel anlamda gelir 2 milyar 600 milyon. Geri kalan gider bütçesine geliri denkleştirmek için yapılan 1 milyar 800 milyonluk ilave ile bütçe 4 milyar küsur olarak oluşturulmuştur. Ekim ayında Meclis'e gelecek ve orada bu rakamlar daha net görünecek. 2025 bütçesinin yaklaşık bu seviyelerde olacağını öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Koçancı meclis üyelerini bilgilendirdi
Doç. Dr. Mustafa Koçancı, Meclis üyelerini bilgilendirdi. Koçancı, "Çalışmayı sürdürürken katılımcılık ilkesini esas aldık ve 83 farklı STK ile odak grup görüşmeleri yaptık. Tematik değerlendirme formları, açık uçlu görüşme formları ve kapalı uçlu anket çalışmaları gerçekleştirdik. Önceliklendirme ve puanlama çalışmaları da yaptık. Araştırmanın ilk bölümünde stratejik planın yüzde 88 oranında devam ettiğini belirledik. Eksikliklerin nedenleri arasında bütçelendirme problemleri, hedeflendirme hataları ve sorumluluk paylaştırılması vardı. Bu sorunlara dikkat etmeye çalıştık. Mevzuat analizi yaptık; her müdürlük kendi mevzuatını oluşturdu ve önemli eksiklikler tespit ettik. Bunların düzeltilmesi için çalışmalar yapılacak. Üst politika belgeleri, yasal bir zorunluluk olarak incelendi. Stratejik plan, ülkenin kalkınma hedeflerini belirler. Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanlığı kalkınma hedefleri, vatandaşların beklentileri ve yereldeki siyasal iktidarın amaçlarını içeren bir metin oluşturduk. Orta vadeli program ve kalkınma planı ile hedeflerimizi belirledik. Kurum ve insan kaynakları analiziyle bir bölüm hazırladık. Sonuç olarak, 9 amaç, 27 hedef ve 182 performans göstergesiyle bir stratejik plan oluşturduk" dedi.
Meclis üyelerinin stratejik planla ilgili görüşlerini bildirmesinin ardından Başkan Özçelik, soruları yanıtladı. 2025-2029 Alanya Belediyesi Stratejik Planı, oy çokluğuyla Meclis'te kabul edildi. Dilek ve Temenniler bölümünden sonra bir sonraki Meclis toplantısının 1 Ekim'de yapılmasına karar verildi.